Taban evet diyecek!

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, pazar günü yapılacak halk oylamasına ilişkin, "HÜDA PAR'ın tabanı kahir ekseriyetle 16 Nisan günü sandığın başına gidecek ve evet diyecektir." dedi.

Haberler 15.04.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yapcolu, 16 Nisanda yaplacak halk oylamasnda en az yüzde 55 civarnda bir evet çkmasn beklediklerini ifade ederek, Türkiyede vesayet sisteminin hakim olduu bir devrin kapanacan ümit ettiklerini bildirdi.

16 Nisandan sonra yeni, yerli ve sivil bir anayasa yapmann önündeki ciddi bir engelin kalkacan belirten Yapcolu, öyle konutu:

nallah bundan sonra aknty kar kürek çekenlerin yani halka ramen bir eyler yapmak isteyenlerin artk halka ramen bir ey yapamayacaklarnn anlald onlarn da bunu örendii tarih 17 Nisan olacak. 90 yldr hatta biraz daha geriye götürecek olursak ttihat Terakkinin Osmanlnn son dönemindeki uygulamalar, imdiki gibi bir batya doru kay, bir bat hayranl ve halka ramen halka dayatlan bir sistem halkn deiim ve dönüümünün tepeden jakoben usullerle salanmaya çalld. Fakat bu kez tersinden bir hareket var. Bu sefer halk baz eylerin deimesini zorlayacak. Bu referandumdan sonra eer evet çkarsa ben öyle inanyorum ki, halk sistemin kendisine uymas noktasnda ciddi bir bask unsuru oluturacak. nallah o tersine dönü, yani sistemin halkn deerleriyle barmas, barmak zorunda kalmas, sistemin halkn deerleriyle uyumlu hale gelmesi bu referandumdan bizim beklediimiz en önemli sonuçtur.

- Kürtler HDPnin tabanndan ibaret deil

Yapcolu, Kürtlerin hayr oyu verecei ile ilgili oluturulan algnn yanl olduunu, bu ekilde açklamalarn HDPnin oyununa gelerek onlarn ekmeine ya sürmek anlamna geldiini aktararak, Kürtlerin HDPnin tabanndan ibaret olmadn vurgulad.

HDP eittir Kürtler deildir diyen Yapcolu, öyle devam etti:

Ben bütün HDPlilerin hayr vereceini zannetmiyorum. Yani uanda seçim olsa HDPye oy vereceklerin bir ksmnn bu referandumda evet oyu kullanabileceklerini, bir ksmn belki sanda gitmeyeceini düünüyorum. Daha önceki seçimlerde HDPye oy vermi insanlar yönünde bir oranlama yapacak olursak, bu orann çok yükseldiini göreceiz. çünkü HDP bugün seçim olsa, 7 Haziran ve 1 Kasmda ald oylar alamayacak gibi görünüyor.

HÜDA PARn referandumdaki tavrnn evet olacana dikkati çeken Yapcolu, tavrlarnn bandan beri belli olduunu, birilerinin yapt gibi sözüyle özü, söylediiyle yapt farkl olan bir siyasi hareket olmadklarna belirtti. Yapcolu, Bizim hiç kimseye bir minnet borcumuz yoktur. Biz ya hakikati ve hakk söyleriz ya da sükut ederiz. HÜDA PAR yakndan tanyanlar bilir ki HÜDA PAR bir eyi söylerse söylediini yapar. dedi.

Yapcolu, HÜDA PARn halk oylamasyla yaplacak sistem deiiklinde taraf olduunu ve bu deiikliin gerçeklemesini istedi.

- HÜDA PAR saduyunun sesi oldu

Yapcolu, sand gidip evet oyu kullanacaklarn söylediklerini belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

HÜDA PARn taban kahir ekseriyetle 16 Nisan günü sandn bana gidecek ve evet diyecektir. Hatta unu da söyleyebilirim, HÜDA PARn evet karar, sadece HÜDA PAR taban üzerinde deil, belki bölgede olup kararsz olan pek çok insann kararnn da üzerinde etkili olacaktr. u nedenle böyle düünüyoruz. imdiye kadar HÜDA PAR saduyunun sesi oldu. imdiye kadar HÜDA PAR, memleketin ve milletin menfaatini kendi menfaatinin önüne koydu ve bunu pratiiyle de ispat ederek, ortaya koydu. Memleketin pek çok meselesine ilikin yaplan yanllar yüksek sesle dile getirdi. Bunu halkmz da müahede etti. Bu nedenle seçim olsa, baka partilere oy verebilecek olan bir kesim de HÜDA PAn bu kararndan dolay sanda gidip evet oyu kullanacaktr diye düünüyorum.

16 Nisanda yaplacak halk oylamasnda evet ya da hayr diyenler arasndan bir ayrtrma ve ötekiletirme yaplmasn doru bulmadklarn aktaran Yapcolu, herkesin kendisine göre farkl bir gerekçesinin olabileceini dile getirdi.

Yapcolu, Hayr, diyenlerin hepsinin bir torbann içerisine doldurmak, bir cephedeymi gibi göstermek doru deil diye düünüyorum. Bu evet diyenler için de geçerlidir. Evet diyen her bir kimsenin, her bir partinin ve grubun gerekçesi kendisine göre farkl olabilir. ifadesini kulland.

Yapcolu, d güçlerin Türkiyede bir sistem deiikliini istemediini bildirdi.

Yapcolu, u görülere yer verdi:

Türkiyede bir sistemin deimesini istemeyen Avrupa ve ABD için ayr bir sayfa açmak gerekir. Onlar kendi güdümlerinde olan, kendi istedikleri ekilde hareket eden yönetimler olsun istiyorlar. 17 Nisandaki deiiklik onlarn hesabna gelmiyor. Yani evet çkarsa Türkiyede olacak olan deiiklik. Sistemin halkn deerleriyle uyumlu hale gelmesi ve tepeden inmeci jakoben anlayla halka ramen halk için anlaynn terk edilecek olmas elbette onlarn iine gelmez. çünkü o anlay dayatan ve halk onlarn deerlerine doru yaklatran, halk kendi deerlerinden koparmaya çalan o siyasetler onlarn ekmeine ya sürmekteydi. Dolaysyla onlar bunun deimesini istemezler. Onlarn niçin deimesini istemediklerini anlamak mümkündür. Ama burann vatanda olan ve farkl siyasi partilere siyaset yapan kiilerin gerekçeleriyle ecnebilerin gerekçelerinin bir olduunu düünmek veya ayn gerekçelerle hayr diyeceklerini söylemek bize doru gelmiyor.

Yapcolu, 17 Nisann yeni bir Türkiyenin olumasnda büyük bir frsat sunacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git