Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi: Olayda tıbben ve fiziken tespiti mümkün olmayan mevzu var

DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, merkez Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde yaptığı basın açıklamasının ardından öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Türkan Elçi, eşinin öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmayı değerlendirirken, "Dosyada hiçbir şekilde yol alınmadı. Olayda tanık yok, sanık yok.

Haberler 29.11.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçi, 28 Kasm 2015te, merkez Sur ilçesindeki çatmalarda hasar gören tarihi Dört Ayakl Minarenin önünde basn açklamas yaptktan sonra, silahl saldrda öldürüldü. Olayla ilgili yürütülen soruturmada faile ve Elçiyi öldüren kuruna ulalamad belirtildi. Einin ardndan öretmenlii brakarak hukuk eitimi almaya balayan Türkan Elçi, son 2 ylda yaadklarn anlatt.

Türkan Elçi, unlar söyledi:

Silah sesleri altnda kalmak ve kaçmann yollarn aramaya çalmamak cesaretin göstergesidir. Tahirin o gün silah seslerinin altnda öylece kal yeni bir ey deil. O yllarca durumalarda da sözlü saldrlarn tehditlerin karnda bir savunma avukat olarak kald, kaçmad, düündüklerini bir hukukçu inancyla savundu. nsan haklar konusunda ihlal yaanm dosyalar da sonuçlanncaya kadar yarm brakmad. Bir haberci olarak bilirsiniz; toplumu etkileyen, mahkeme koridorlarna yansyan bir olaya ilgi günübirliktir. Etkisi saman alevi gibidir. Öne çkma gayesiyle bu koridorlarda bulunanlarn bulunmalar da bu saman alevinin yanma süresi kadardr .Bir hak ihlaline kar toplumun ilgisi azalmsa bile devam ettirmek inanç gerektiren bir tutumdur. Yani anlayacanz sadece tribünlere oynamamaktr.

TIBBEN VE FZKEN TESPT MÜMKÜN OLMAYAN BR MEVZU

Türkan Elçi, einin öldürülmesinden sonra yürütülen soruturmada bir arpa boyu yol alnmadn da belirtti. Elçi, Bunu toplumun büyük bir kesimi biliyor, dosyada hiçbir ekilde yol alnmad. Olayda tank yok, sank yok. Kimilerine göre tbben ve fiziken tespiti mümkün olmayan bir mevzu var ortada dedi. Einin, insanlarn yaama hakknn ihlali konusundaki hassasiyetine tanklk ettiini belirten Elçi, Bu ihlalin kim tarafndan gerçekletirildiinin onun nazarnda hiçbir önemi yoktu. Önemli olan, onun için bireysel hak ve hürriyetlerdi, yaam hakkyd. çünkü bu haklarn ihlali, telafisi mümkün olmayan haklardr. Bugün yaasayd ayn eyleri daha ziyadesiyle dillendirecekti. çünkü bugün vicdani ve hesapsz bir tutuma daha çok ihtiyaç duyduumuz bir dönemdeyiz ifadelerini kulland.

EM, TÜRKLER VE KÜRTLER ARASINDA BR KÖPRÜYDÜ

Türkan Elçi, einin Türkler ve Kürtler arasnda bir köprü vazifesi gördüünü ifade ederek, unlar kaydetti:

Hayata sadece kendi zaviyelerinden bakan insan topluluklarnn ayrt, vadilerin her bir yakasnda uçurumlarla birbirlerinden ayrld yerler arasnda köprüydü. Bunlar bir araya getirebilmenin biricik srr da insan olma noktasndayd. Meselelere sadece insan olmann gereklilii ve bakaca özellikler ise ayrmak için yeterli olmayan mevzulard. Bu gibi vasflar tayan bir köprüyü ykmak, insanlarn kaos girdabnda ölüp gitmesi ve bundan kendince faydalanmak isteyenlerin iidir diyebiliriz. Dorudur; bir polisin acsn da dile getirdi. Tekrar izah etmekte fayda var; Tahir hiç kimseyi dümanlatracak, ayrtracak bir tutum sergilemedi. Herkese insan olma noktasnda yaklat. Yaarken bunlarn karln görmedi, linç edildi. Onun tad ulvi deerlerin anlalaca günleri temenni ediyorum.

Ana Sayfaya Git