Tahliye yok!

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı" olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz ile listede yardımcısı olarak görevlendirilen eski Diyarbakır 16. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Beyribey'in tutukluluk halinin devamına karar verildi

Haberler 28.05.2017 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda tutuklanan, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ile listede yardmcs olarak görevlendirilen eski Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribeyin yargland davada tutukluluk halinin devamna karar verildi.

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada, Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen sanklar Ylmaz ve Beyribey ile avukatlar hazr bulundu.

Ylmazn ardndan savunma yapan Beyribey, 15 Temmuzda gerçekleen darbe giriimi srasnda tatilde olduunu ileri sürdü.

Basnda yer alan haberlere göre, FETÖnün 15 Temmuz öncesinde plan yaptklarnn ortaya çktn iddia eden Beyribey, savunmasnda unlar kaydetti:

Ne benim onlarla ne de onlarn benimle herhangi bir temas olmamtr. Darbecilerin vur emrini dikkate almadm ve uygulamadm. lk andan itibaren birliinde kalkma olmasn diye gerekli tedbirleri aldm. Darbe teebbüsü içerinde hiçbir ekilde yer almadm. FETÖ terör örgütünü ve darbe teebbüslerini lanetliyorum.

çTL TANIK OLARAK DNLEND

Durumada Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Musa çitil ise tank olarak dinlendi.

çitil, 15 Temmuz darbe giriimi gecesinde Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yasa d emir ve talimatlar içeren mesajn kendilerine geldiinde, bu durumu Ylmaz ile paylatn ifade etti.

Ylmaz aradnda Bu emrin suç olduunu ve buna uymayacam. dediini aktaran çitil, Ylmazn da bunun suç olduu yönünde düüncelerini kendisine bildirdiini kaydetti.

Görümeleri yapt srada Silvan ilçesinde terör örgütü PKKya yönelik gerçekleen operasyonun banda olduunu anlatan çitil, öyle dedi:

Ylmaz ile görümemde bu emre uyan olursa teröristle mücadele ettiim gibi bunlarla da mücadele edeceimi bildirdim. Ylmaz, personelin birlikten dar çkmamas için talimat verdi. Ben de birliime o emri vermitim. Ayrca darbeye katlacak biri olursa operasyonu yarda keserek, gelebileceimi söyledim. Zaten valilik toplantsnda da askerin terör örgütü ile ilikilendirilmesinden duyduum rahatszl dile getirmitim.

Durumada dinlenen dier askeri tanklarn da komutanlar olan Ylmaz ve Beyribeyin darbe giriiminin seyrine göre tavr taknmadn öne sürerek, yaptklar görümeler ile giriimin karsnda yer aldklarn iddia etti.

Cumhuriyet savcs verdii mütalaasnda, mevcut delil durumu, suçun vasf ve mahiyeti, delilleri karartma üphesi ile Yurtta Sulh Konseyinin yaymlad skyönetim listesinde sanklarn isminin geçtii gerekçesiyle tutukluluk halinin devam yönünde görüünü bildirdi.

Sank avukatlar ise savcnn tutukluluk halinin devam yönündeki görüüne katlmadklarn belirterek, müvekkilleri Ylmaz ve Beyribeyin tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Talepleri deerlendiren mahkeme sank Ylmaz ve Beyribeyin üzerine atl suçun vasf ve mahiyeti, somut delillerin bulunmas, görüntü kaytlar, Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaymlad sk yönetim mesaj ile kuvvetli suç üphesinin varln gerekçe göstererek tutukluluk halinin devamna karar verdi.

Malatya Ar Ceza Mahkemesine yaz yazlarak FETÖden tutuklanan dönemin 2. Ordu Komutan Adem Huduti hakkndaki iddianame ve duruma tutanaklarnn bir örneini isteyen mahkeme, Hudutinin tank sfatyla Ses ve Görüntü Biliim Sistemiyle (SEGBS) dinlenmesini kararlatrd.

Ana Sayfaya Git