Tam kapanmada dijital vurgun mu?

Tam kapanmada dijital dolandırıcılığın artacağına dikkat çekerek, uyarılarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, “Evde kaldığımız süre boyunca siber hijyen de çok önemli. ‘Para dağıtılıyor linki tıkla’, ‘aşı sırası sana geldi sıranı al’, ‘17 günü evden iş imkanı ile değerlendir’ gibi kimlik ve para hırsızlığı hedefli oltalama saldırılarına maruz kalacağız. Dolandırılmamak için çok dikkatli olmalıyız” dedi.

Haberler 29.04.2021 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann geçen gün açklad 17 günlük tam kapanma yarn 19.00 itibariyle balyor. Bu dönemde birçok ailenin online alveri yöntemlerini tercih edeceini söyleyen Siber Güvenlik Uzman Osman Demircan, sahte alveri siteleri, sözde Ramazan yardm dolandrclar ve kiileri bilgilerin çalmas için oltalama riskine kar vatandalar uyard.

SAHTE STELER KRED KARTI BLGLERNZ çALABLR

nsanlara uyank olun çars yapan Demircan, 17 günlük tam kapanmada siber hijyene de dikkat etmek gerekiyor. Pandemide alveriler için internete yöneldik. Tam kapanmada bundan faydalanmak isteyen sahte siteler ortaya çkacaktr. çünkü talepte ciddi bir art olacaktr. Vatandalarn kredi kart ve kiisel bilgilerini çalmak için uyank olacaklardr. Asl vatandalarn uyank olmas gerekiyor diye konutu.

ALIVER STELERNN MOBL UYGULAMASINI KULLANIN

Kiileri mobil uygulamalar kullanmaya yönlendiren Demircan, Her zaman kullandnz ve bildiiniz sitelerden alveri yapn. Kullandnz alveri platformlarnn mobil uygulamas varsa bunlar kullann çünkü hackerlar sahte siteler açabiliyor ama mobil uygulamalarn sahtelerini yapamyor ifadelerini kulland.

RKET BLGSAYARINI çOCUUNUZA VERMEYN

Osman Demircan, irketler evden çalan personeline bilgisayar verecek. Burada ciddi bir risk bulunuyor. Eer, irket bilgisayarn çocuumuzun eline verirsek, girmemesi gereken siteler girebilir, indirmemesi gereken oyunlar indirebilir. Böyle olunca bilgisayarnz hacklenir. Bilgisayarnzn hacklenmesi demek irket verilerine ulamak için kötü niyetli kiilerin ofisinize eriimi anlamna geliyor. Bu durumda irketiniz de hacklenebilir. irket bilgisayarn baka bir amaçla kullanmayn, çocuunuza vermeyin dedi.

AI SIRASINDA ÖNCELK STYORSANIZ TIKLAYIN MESAJLARINA KANMAYIN

Oltalama saldrlarnn kendini göstereceini vurgulayan Demircan, çünkü örnein insanlarn alanmas süresi devam ediyor. Kiilere çok fazla ksa mesaj, e-posta gelecek. Ayrca sosyal medya hesaplarndan da size yazabilirler. Bu mesajlarn içerii, a sras size geldi, a srasnda öncelik istiyorsanz tklayn, Salk Bakanl size herhangi bir ödeme yapabilir, kontrol etmek için bilgilerini girin, ödemeden yararlanmak istiyorsanz linki tklayn gibi olacak. Aslnda bu tamamen oltalama saldrsdr. Bu saldrlar kiisel verileri, telefon ve tabletteki bilgileri hedef alr. Böyle linkleri kesinlikle tklamadan silin. Devlet böyle bir mesaj verecekse ya televizyon kanallarn kullanr ya da e-devlet üzerinde açklama yapar diye konutu.

KRPTO PARA DOLANDIRICILII

Kripto paralar dolandrclna dikkat çeken Demircan, çok fazla insan para kaybetti, birçou da para kaybetmek üzere. Evde geçirilen zaman içerisinde kripto paray yatrm arac olarak görüp, yeni yeni borsalar aratryoruz, giriyoruz. nternette kötülük iyilikten daha hzl yaylr. Bir platformda dolandrclk olduysa mutlaka kopyalar çkacaktr, dikkatli olun. Bu yönde oltalama saldrlar da olacaktr ifadelerini kulland.

SZ ARAYIP KMLK BLGLERNZ SÖYLEYENLERE NANMAYIN

Son zamanlarda sosyal medya hesaplarndan veya alveri sitelerinden çok ciddi datalarn çalndn söyleyen Demircan, çalnan bu datalar çok cüzi rakamlara servis edildi. Böylece kötü niyetli kiilerin saylar artt. u anda öngörülemeyen herhangi bir saldrnn planlar yaplyor olabilir. Yani biri sizi telefonla ararsa, mesaj gönderirse ya da sosyal medya üzerinden ularsa ciddi kimlik bilgilerinizi söyleyip, kandrmaya çalrsa hiçbir ekilde itibar etmeyin. nandnz noktada bütün paranzdan olabilirsiniz. Banka hesap bilgilerinizin tamamn çaldrabilirsiniz dedi.

SÜPÜRGE, TELEVZYON, KULAKLIK ÜZERNDEN DOLANDIRICILIK

Pandemide teknolojiye çok fazla yatrm yapldn belirten Demircan, çünkü evde kaldmz zaman kaliteli deerlendirmek için robot bluetooth kulaklklar, elektrik süpürgeleri, televizyon gibi ciddi maliyetli cihazlar satn aldk. Satlarn devamlln getirmek için dolandrclar, bin liralk ürünlerin fiyatn 300 liraya kadara düürerek, kampanyalar varm gibi gösterip, insanlar oltaya getirebilir. Teknoloji ürünlerinde buna çok dikkat edin, herhangi bir ürünün fiyat en fazla yüzde 10-15 inebilir. Yüzde 50 indirim ciddi rakamdr. Devletin salad güven damgasna sahip internet marketlerinden alveri yapn diye konutu.

RAMAZAN YARDIMI DOLANDIRICILII

Demircan, Ramazan yardm almak ve yapmak isteyenleri hedef alan saldrlar gündemde. Tkladnz bir linkte Ramazan paketi karl paray banka hesabnza alabileceiniz söyleniyor, bunlarn tamam dolandrclk. Eer bir yardmda bulunmak istiyorsanz, bu adrese para yatrn eklinde kredi kart bilgileriniz talep edilebilir, dikkat edin. Devletin yardmla alakal olanak salad kurulular var. Yardm yapacaksnz bilinen, özel kurumlar da bulunuyor. Vatandan bilinen kurumlarn dnda gelen herhangi bir mesaja itibar etmemesi çok önemli ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git