Tandır ekmek revaçta!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırsalın yanı sıra şehir merkezlerinde de yapılan tandır ekmeği, ilgi görüyor.

Haberler 27.11.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 27.11.2017 - 09:29

Diyarbakrda özellikle krsaldan kent merkezine göç eden ailelerin youn yaad mahallerde kurulan tandrlarda kadnlar evlerinin ekmek ihtiyacn karlyor.

Günün ilk klaryla mahallerdeki tandrlara giden kadnlar, yourduklar hamurlar topladklar çal çrp ile yaktklar tandra koyuyor. Tandr banda toplanan kadnlar, bir yandan sohbet ederken dier yandan da ekmek piirmenin telan yayor.

Frnlarda da tandr ekmei için düzenlenmi bölümler bulunuyor. Burada kadnlar tarafndan piirilen tandr ekmekleri, vatandalardan rabet görüyor.

- 35 yldr tandr ekmei yapyor

Ekmeklerini tandrda piiren Gülçin Baran, tandr ekmei yapmak için eledikleri unu su ile yourduklarn, hazrladklar hamuru mahallelerinde kurulan tandrda piirdiklerini söyledi.

Tandr ekmeinin dier ekmeklere oranla daha dayankl olduunu, kolay bozulmadn kaydeden Baran, tandr ekmeini daha çok sevdiklerini, bu nedenle ailece bu ekmei tercih ettiklerini belirtti.

35 yldr kendi ekmeklerini piirdiklerini dile getiren Baran, çocukluumda annemden tandr ekmei yapmay örendim. Tandr ekmeklerini stanbul ve Gaziantep hatta Almanyaya bile gönderiyorum. Oradaki akrabalarm tandr ekmei istiyor. Her gün yaklak 15-20 tandr ekmei yapyorum. diye konutu.

- Daha lezzetli olduu için tercih ediliyor

Frn iletmecisi Bahri Butakn, frnlarnda 7 yldr müterileri için tandr ekmei piirdiklerini ifade etti.

Vatandalarn tandr ekmeine youn ilgi gösterdiini, bundan dolay yapmna baladklarn kaydeden Butakn, Tandr ekmeinin tad daha lezzetli olduu için vatandalar tarafndan tercih ediliyor. Günde yaklak 400 adet tandr ekmei satyoruz. Vatandalar buradan aldklar ekmei Avrupadaki akrabalarna bile gönderiyor. diye konutu.

Herkese tandr ekmeini tatmasn tavsiye eden Butakn, krsalda yaygn olan yöresel ekmei kent merkezinde de müterilerine sunduklarn söyledi.

Frnda tandr ekmei piiren 8 çocuk annesi Hatice Talan, Sur ilçesinde yaadklarn ve terör saldrs nedeniyle madur olduklarn anlatt.

2 yldr frnda çaltn belirten Talan, yapt tandr ekmeklerinin çok beenildiini ifade etti. Talan, Hamurumuzu hazrlyoruz. Maya katyoruz ve dinlenmeye brakyoruz. Dinlendikten sonra tandra katp piiriyoruz. Her gün saat 06.00dan 17.00ye kadar tandrn banda ekmek piiriyorum. Vatandalar ekmeklerimize youn ilgi gösteriyor. diye konutu.

Frn iletmecisi Hebun Doru de günde yaklak 500 tandr ekmei piirdiklerini anlatarak, dier illerden gelen siparileri de kargoyla gönderdiklerini ifade etti.

Vatandalardan Mehmet Ali Babat, Tandr ekmei yöresel ekmeimiz olduu için tercih ediyoruz. Tandr ekmeklerini çkardklar için memnunuz. dedi.

Ana Sayfaya Git