Tanrıkulu'dan 'kayyum' raporu

CHP İstunbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, görevden alınan DBP'li belediye başkanlarını sahiplenip savunurken, yerlerine atanan kayyumları ise uygulamaları konusunda hazırladığı raporla eleştirdi.

Haberler 17.07.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu hazrlad kayyum raponunda, Eylül 2016 tarihinden itibaren DBPli belediyelerin e bakanlarnn görevden alnmalar veya tutuklanmalar üzerine atanan kayyumlarn uygulamalarnn bölgede ciddi rahatszlklar yarattn öne sürdü. Tanrkulu, halkn kendi oylaryla seçtii belediye bakanlar yerine Ankaradan atanan kayyumlarn yerel yönetimin bana getirilmesinin, bölge halknn iradesine yönelik saygszlk olduunu ileri sürdü.

Bu uygulamann kendisinin bölge halknda derin bir incinme yarat, kayyumlarn gerçekletirdikleri faaliyetlerin de bu duyguyu daha da derinletirdiini kendince kurgulayarak rapor hazrlayan Tanrkulu, iddialar sralad

TANKURULU DDASI

Kayyumlarn, bölgedeki çeitli heykel, ant, dikit veya sembolleri, bölge halknn ortak ac veya mirasn anmsatan yaplar kaldrtmalar meru olmad gibi hiçbir izah da mümkün deildir. AKP Genel Bakan Tayyip Erdoann her seçim propagandasnda adn azndan düürmedii Ahmedi Haninin antn ykan kayyum bölgede kimi temsil etmektedir? Tpk Nazm Hikmet gibi, Kürtlerin milli airi olan Cegerxwn ismine tahammül edemeyip tabelasn söken kayyum bölgede kimi temsil etmektedir?

Diyarbakrn tarihi miras olan Dört Ayakl Minarenin zedelenmesine basn açklamasyla tepki gösterdii srada katledilen insan haklar savunucusu, Diyarbakr Barosu Bakan Tahir Elçinin ismini parktan sildiren kayyum bölgede kimi temsil etmektedir? iddiasnda bulunarak, sorulama yapan Tanrkulu, DBPli Belediyeleri açkla destekledi. Tanrkulu, 12 yanda, 13 kurunla, babasyla birlikte katledilen Uur Kaymazn, eski milletvekili Ortan Doann, Roboskide katledilen 34 köylünün antn söktüren kayyumlar bölgede kimi temsil etmektedir? Tarihe dair ne varsa silip süpüren, Kürtçe tabelaya bile tahammül göstermeyen, bölge halknn iradesine de kültürüne de diline de saygs olmayan bu kayyumlar ne hedeflemekte ve kimi temsil etmektedir? Özellikle bölgedeki kadnlarn ekonomik ve sosyal yaama katlmn artrmay hedefleyen projelerin iptal edilmesi, kurumlarn kapatlmas veya devredilerek etkisizletirilmesindeki amaç nedir? Belediyelerin destei ve kadnlarn kendi inisiyatifleriyle, kadn bak açsyla gerçekletirdii çalmalarn iptalinin veya engellenmesinin, çocuklar için gelitirilen projelerin iptalinin, belediye bünyesinde çalan tiyatrocularn ihracnn yerel yönetimle deil dorudan siyasal bir hedefle ilgisi vardr. Bu siyasi hedefin ad da açktr: Asimilasyon, inkr ve imha! Oysa AKP Genel Bakan Tayyip Erdoan defalarca asimilasyon ve inkra son verdik demiti.

HAFIZAYI SLME RAPORU

CHPli Tanrkulu raparunda kayyumlarn uygulamalarna ait eski ve yeni fotoraflar da paylamas dikkat çekerken, cezaevinde olan ve görevden alnan belediye bakanlarnn örgüt ile ilgili balantlarna deinmedi. Tanrkulu, hazrlad raporda kayyum atanan belediyelerin icraatlarna tek bir satrda yer vermeyerek, Yerelde kayyumlar vastasyla hafza silmeye, asimilasyonu güncel politika haline getirmeye çalan iktidar TBMMde ç Tüzük Deiiklii ile bu politikay tüm ülkede hakim klmay, Kürtler dahil tüm farkl kimliklerin, kültürlerin adlarnn bile anlmasn engellemeyi hedeflemektedir. Kayyumlarn icraatlar ise iktidarn Kürt sorunu konusunda geldii noktann özeti mahiyetindedir iddiasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git