Tapusuz çarşı!

Selahaddini Eyyübi, Celal Güzelses, Turgut Özal ve Ofis yeraltı çarşılarındaki esnaf siftah yapamadan kepenk indiriyor. Tapusuz olan Selahaddin Eyubi Çarşısı esnafı, 24 yıldır tapu beklediklerini bildirdi.

Haberler 08.02.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

90l yllarda kentin en ilek tarihi cadde ve meydanlarnn altna ina edilen yeralt çarlar imdilerde ilgisizlik nedeniyle kaderine terk edilmi durumda. Selahaddini Eyyübi, Celal Güzelses, Turgut Özal ve Ofis yeralt çarlarnda faaliyet gösteren dükkanlarda kalan esnaflar siftah yapamamaktan ikayet ederken, sorunlarnn çözümü için yerel yönetimler ve devlet yetkililerinden yardm istedi.

TAPUSUZ YERALTI çARISI !

Söz Haber, 4 yeralt çarsndaki esnafa mikrofon uzatarak, sorunlarn ve önerilerini dinledi. Selahaddini Eyyubi Yer alt çarsnda 24 yldr esnaflk yaptn belirten Sadun Özdemir, çar içindeki dükkanlarn tapusunun bulunmadn söyledi.

çarnn sahipsizliinden ve yetkililerin ilgisizliinden yaknan Özdemir, Burada mülk almm ama burann tapusu yok. Müteahhit belediyeye buray yüzdelik olarak vermitir. Daha önceki belediye yönetimlerine gittik. Sorunlarmza çözüm bulamyoruz. 24 yldr sabrediyoruz. uan ki belediye yönetimiyle de istiare halindeyiz. Milli Emlak ile sorunumuza çözerek, tapularmz verecekler. Buras uan bile yklp, dökülüyor. Zabtalara zaman zaman söylüyoruz, ilgilenmiyorlar. Bu çar Diyarbakrn en önemli meydannn altnda. Baka memleketlerde bu tür çarlara sahip çkyorlar. Buras sahipsiz. ehrin sur içi dna doru büyümesiyle ve yeni AVMlerin açlmasyla bizi etkiledi. Biz onlarla mücadele edemiyoruz. Vatanda artk buralara gelmiyor. Günlük kazancmz olmuyor. Buraya gelip sabrla bekliyoruz. Sur olaylarnda burada 3-4 ay kapal kaldk. Bu bizi çok etkiledi. Buras eskiden daha kalabalkt. Üstte büfeler ve otobüs dura vard. Ama o zaman ki belediye bunlar ykt dedi.

TAPUMUZU VERSNLER

çelebi ahin de, çarda uzun zamandr siftah yapamadklarn belirterek, Bende burada 24 yldr esnafm. Sorunlarmz çok. Ama yinede yeni gelen belediye yönetimi eski yönetimlere nazaran bizi daha çok dinliyor. uan Gazi Caddesi ve Melikahmet Caddesinde yenileme çalmalar yapyorlar. Bizim yeralt çarsna da bir el atmalarn istiyoruz. çarnn girilerini yapsnlar, tapumuzu versinler. Burada i olmuyor artk. Sabah gelip siftah yapmadan kapatyoruz diye konutu.

YEREL YÖNETME PROJE SUNMAMIZ GEREKYOR

Mehmet Ali ahin ise, her yamur ya sonrasnda skntlar çktn aktararak, çarmzda yamur yadnda tavan akyor. Eski belediye yönetimlerde bunlar ilettik. Hiçbir ekilde yardmc olmadlar. 15 yldr bu sorun çözülmüyor. Ama bu yeni gelen kayyumdan beklentilerimiz daha fazla. Yardmc olacaklarn söylediler. Burann müteri potansiyeli her geçen gün düüyor. Burann 5-10 yldr eski havas yok. Burann sütü defalarca tadilata urad. Hepside baarsz sonuçland. Bizim de aslnda çar yönetimi oluturup, yerel yönetime proje sunmamz gerekiyor. Onlarnda desteiyle güzel eyler olur. çarnn ayrca girilerinde kap sorunumuz var. Tapu sorunumuz var. Dam aktyor eklinde konutu.

BURANIN OTOPARKA çEVRLMES GEREKR

çarnn artk i yapmadn ve yklarak yerine otopark yaplmas önerisinde bulunan Mesut Klç da Yeralt çarlar Diyarbakrda tamamyla öldü. Alveri merkezleri kurulduktan beri biz siftah etmekte zorluk çekiyoruz. nsanlarmzn büyük çounluu alveri merkezlerine gidiyor. Bu konuda belediye ve devlet yetkililerinin yeralt çarlaryla ilgili herhangi bir tasarruflar da yok. çarmz merkezi bir yer olmasna karn insanlar yer alt çarsna gelmiyor. Yer alt çarmzn üstü iportaclardan geçilmiyor. Esnaf siftah etmekte zorlanyor. Sabah dükkannn açyor fakat akam siftahsz eve gidiyor. Müteriler artk buraya gelmiyor. Buras bitmi. Esnaf çok perian ve madur. Burann yeniden rehabilite edilmesi gerekir. Buras 6 bin 950 metrekaredir. Burann tamamyla otoparka çevrilmesi gerekir diye düünüyorum dedi.

KADERNE TERK ETTLER

çarnn canlanmas için reklamn önemine deinen Ömer Akyldz, çar bitmi durumda kimsenin geldii yok terk edildik bunu yerel yönetimlere balyorum. Kaderine terk ettiler. Düzelmesi için restore edilmesi ve reklam yaplmas gerektiini düünüyorum. Esnaf arkadalarnda reklam konusunda destek vermeleri gerektii kansndaym. Yaklak on be gündür günü siftahsz kapatyorum diye konutu.

ESNAF OLARAK BATMI DURUMDAYIZ

Burhan Balcan da çar esnafnn zor durumda olduunu kaydederek, Eski belediye çalan ve yer alt çarsnda esnaflk yapyorum. Esnaf olarak batm durumdayz. Hepimiz icralz. Belediye bakan gelip bize söz verdi size yardmc olacam dedi ama maalesef gitti bir daha da gelmedi. Ekonomik olarak zaten çökmüüz bunun yan sra çar pislik içinde kokudan dolay i yerlerimizde oturamyoruz. Belediyenin bu duruma çözüm getirmesi gerek. Cebimizde çay paras bulamyoruz. Günlerimizi simit yemekle geçiriyoruz eklinde konutu.

Sur olaylar srasnda çok etkilendiklerine dikkati çeken Mehmet Yardm, Sur olaylar döneminden imdiye kadar esnaflar ar derecede zarar görmesinden dolay buradaki esnaflarn birçou iflas ile kar karya kalmakta. Sur olaylar zamannda, hiçbir esnaf dükkan açamyordu pasajn içinde belediyeye ait birkaç dükkan olmasna ramen belediyenin buraya herhangi bir katks olmad. Esnaflarn kira borçlarn silme talebi vard ama belediye onu da karlamad. Dükkanlarn bir çounun belediye ait olmasna ramen buraya bir tadilat yaplmyor. Geçmi dönemde zaten sorunlarmz çoktu, yeni kayyum döneminde de sorunlarmz giderilmedi. Maduriyetimizin giderilmesini esnaf ile ilgilenilmesini istiyoruz.Üst taraf ilek olduu halde alt tarafa gelen müteri yok.Giriteki merdivenler ve pasajn bakmszl da müteri gelmesini olumsuz etkiliyor dedi.

MÜTER çARIYI GÖRÜNCE KAPALI SANIP GELMYOR

Celal Güzelses yer alt çarsndaki esnaflardan Abdülhakim Özdemir de Gerek çevre ve ehircilik Bakanl olsun gerekse belediyemiz olsun pasaj düzenleyeceklerini söylediler. Düzenleme öyle dursun bir havalandrmas bile yok uan. Müteri çary görünce kapal sanp gelmiyor. Halbuki çar açk, bu durum bizi oldukça olumsuz etkiliyor diye konutu.

SABT MÜTERLERMZ DIINDA MÜTER BULAMIYORUZ

çarya sabit müterilerin geldiini söyleyen Mehmet Hac Eryavuz, Belediye bizimle toplant yapt girii kapatnca size havalandrma yapacaz klima yerlerini, boya badana, kaplarn girilerini yapacaz dedi. 7 ay oldu ykp gittiler kimse buraya uramyor bile. Olaan üstü haldir diye vatandaa esnafa böyle mi yapmalar gerekiyor. Bunu denetleyen gelip soran kimse yok. ki kapy ykmlar 7 aydr kimse ilgilenmiyor. çevre ve ehircilik l Müdürlüü 4-5 sene önce pasaja gelip buray ykacaz boaltn diye yazl bir kat ast esnaflarda boatp baka yerlere gittiler fakat ykm olmad. çevre ve ehircilik Bakan geldi biz kendisine durumu izah ettik bakanda bize ben deilim ben yeni geldim dedi. Pasaja ne yapacaklarsa yapsnlar ama biran önce yapsnlar bizde kurtulalm buras insansz bu ekilde olmaz. Sabit müterilerimiz dnda müteri bulamyoruz dedi.

çarnn girilerindeki sorunlara deinen Haci Enis Erda ise, 21 Yllk esnafm. çevre ve ehircilik bakan bize pasaj Hz Süleyman Camii gibi yapacaklarn söyledi. Geldiler merdivenlerimizi yktlar 3 tane kapmz açk 7 ay oldu kap yok bekçimiz sabaha kadar kaplarn önünde nöbet tutuyor hrszlardan dolay. Biz burada maduruz kimse gelip halimizi sormuyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git