Taraftarı olmadıkları kavganın sürgünleri!

Soyadları aynı olan ve evlerinden sürgün edilen 12 aileden 160 kişi başka köylere sığınırken, halen daha ölüm tehdidi alıyor. Arazilerinden olan ailelerin çocukları okula bile gidemiyor.

Haberler 13.10.2021 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANLIURFA - anlurfann Siverek ilçesinde yaklak 5 ay önce arazi anlamazl nedeniyle çkan kavga yüzünden 12 aile, soyadlarnn ayn olmas nedeniyle taraf olmadklar kavgann sürgünü oldu. Ölüm korkusu yaayan aileler evlerinden ve arazilerinden olurken, çocuklarn okula bile gönderemiyor.

Sivereke bal Aa Tal krsal Mahallesinde yaklak 5 ay önce arazi anlamazl nedeniyle meydana gelen ve 3 kiinin hayatn kaybettii, 6 kiinin yaraland akraba ailelerin kavgas sonras, kavgaya karmayan 12 aile soyadlarnn kavga edenlerle ayn olmas nedeniyle sürgün durumuna dütü. 12 aileden yaklak 160 kii can güvenlii olmad için çeitli köylere snarak kendilerini korumaya çalyor. Can güvenlikleri olmad için örenciler okullarna devam edemezken, üniversite örencileri eitimlerini dondurmak zorunda kald.

Taraf olmadmz kavgann sürgünü olduk

8 kiilik nüfusu ve 2 akraba ailesi ile birlikte bir köye snan Ali Demirkran, kavga ile hiçbir alakalarnn olmadn, kavgada 3 kiinin ölümüne neden olan aile ile ayn soyismi tadklarn kaydetti. Kavgann taraf olmamalarna ramen ölüm korkusu yaadklarn anlatan Ali Demirkran, Olay gününde ailemle birlikte tarlada çalyorduk, o esnada 2 akraba ailelerimiz arasnda olay oldu. Her iki taraf da akrabamz, vuran taraf biraz daha bize yakn olduu için ve birde soy isimlerimiz ayn olduu için köyümüzden bizi kovdular ve madur duruma dütük. Evlerimizi, araçlarmz yaktlar, evlerimizin içindeki eyalar yamaladlar dedi

3 aile 21 kii tek göz odada yayor

Sndklar köy sakinlerinin kendilerine bir göz oda tahsis ettiklerini ve burada 3 aile 21 kiinin yaadn söyleyen Demirkran, halen daha tehdit aldklarn anlatarak, Devaml tehdit altnda olduumuz için çocuklarmz okula göndermekten korkuyoruz, bundan dolay çocuklarmz okuyamyor. 2 tane üniversite örencim var. Ben çocuklarmn okumasn istiyorum ama can güvenliimiz olmadndan, çocuklarm okula gönderemiyorum. Devaml tehdit mesajlar aldm için çölyak ve diyabet hastas olumun tedavisini yapamyorum, olum için Siverek Kaymakamlna bavurdum, sa olsun kaymakammz bizi hastaneye gönderdi ama olumun yatrlmas gerekiyordu, yine yeterli can güvenlii olmad için yatramadm eklinde konutu.

12 aile 160 kii madur

Kavga ile hiç alakas olmayan 12 aile ve 160 kiinin çeitli köylere sndn söyleyen Ali Demirkran, Buraya biz 3 aile sndk, baka köye 5 aile, baka bir köye de 4 ailemiz snm durumda. çocuklarmn okumasn istiyorum ifadelerini kulland.

300 dönüm tapulu arazim var ama ekemiyorum

Köyde 300 dönüm müstakil arazisinin olduunu, köyden sürgün edildikleri için araziyi süremediklerini belirten Demirkran, Evimizden olduk, köyümüzden ayr kaldk. Köylerimizde arazilerimiz var ama ekemiyoruz. Köyde 300 dönüm müstakil arazim var. Ekim zaman geldi, tarlalarma gidip, ekinlerimi ekmek istiyorum ama gidemiyorum ifadelerine yer verdi.

Korkudan okula gidemiyorlar

çok zor durumda ve koulda yaamaya çaltklarn söyleyen Zeynep Demirkran korkudan okula gidemediklerini belirterek, çok zor bir süreçten geçtik. Olay gününde evimizi, eyalarmz yaktlar. Dört tane abim var, hepsi korkudan okula gidemiyor, ie gidemiyoruz. Üstümdeki elbiseler bile milletin bize verdii kyafetler. Biz olay günü tarlada çalyorduk, hiçbir eyimizi almadan tarladan kaçtk ifadelerini kulland.

Abilerime bir ey olacak m korkusuyla yayorum

Her zaman bir korku içerisinde yaadklarn söyleyen Zeynep Demirkran, Hep bir korku var içimde abilerime, dayma bir ey olur mu diye. Bizim köyümüzde bir sürü tarlamz var ama o tarlalarmz ekemiyoruz. Burada 21 kiiyiz, çalamyoruz ekemiyoruz nasl yaayacaz. imdi bize bakyorlar ama ne zamana kadar bu sürecek dedi

Okuyup, bu cahillikten kurtulmak istiyoruz

Olayla hiçbir alakalarnn olmad halde sürekli tehdit altnda olduklar için kaytlarn dondurduklarn söyleyen, 2 snf üniversite örencisi Kahraman Demirkran, Okuyup bu cahillikten kurtulmak istediklerini belirtti. Kahraman Demirkran Ben ve kardeim üniversite örencisiyiz, bu olay nedeniyle kaytlarmz dondurmak zorunda kaldk. Bu dondurma ne zaman kadar sürecek, bir yl m, 2 yl m bilemiyorum. Biz okumak ve bu cahillikten kurtulmak istiyoruz eklinde konutu.

Tedavi olmak istiyor

Diyabet ve çölyak hastal nedeniyle sürekli hastanede kontrol altnda olmas gerektiini söyleyen 15 yandaki Hüseyin Demirkran ise tedavi olmak istediini kaydederek, Ben hem çölyak ve hem de diyabet hastasym, unlu eyler yiyemiyorum. Rahatszlm nedeniyle her ay hastanede yatmam lazm, ailemin bu durumundan dolay hastaneye de gidemiyorum. Ben lisede okuyordum da bu durumda okula da gidemiyorum. Psikolojim bozulmu, çok korkuyorum okula gidemiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git