Tarihi anlattı

Asırlık Behiye nine: Atatürk gelmeden önce her tarafta savaş vardı.

Haberler 29.10.2017 - 13:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvan lçesine bal Bayramba Köyünde 53 yandaki kz Garip Sansarkan ile birlikte yaayan Behiye Takrann 8i kz, biri erkek 9 çocuundan 4 kuak toplam 300 torunu bulunuyor. En büyük çocuu 78, en küçük çocuu 53 yanda olan Behiye ninenin en büyük torunu 52 yanda, en küçük torununun torunu ise 3 aylk.

ISIRLIK NNE KONUTU

Kz Garip Sansarkan ile 2 gözlü evde yaamn sürdüren Behiye Takran, Cumhuriyetin ilanndan öncesini az da olsa hatrladn, Cumhuriyet sonras yllar ise çok iyi hatrladn söyledi. Cumhuriyet dönemi, eyh Sait ayaklanmas ve 3 dönem ktlk içerisinde yaadklarn belirten Behiye nine, Türkçe bilmedii için torunlar aracl ile yaadklarn anlatt. Behiye nine, öyle dedi:

KITLIK DÖNEMYD

Ktlk döneminde yiyecek bir ey yoktu, birçoumuz kaplumbaalar yerdik, bahçelerde ve arazide topladmz otlar yerdik. O dönemlerde yoksulluk vard. Günlerce aç kalyorduk. 5 gün boyunca maarada aç ve susuz bir ekilde perian olduumuzu hatrlyorum. Hiçbir ey yemedim. çok ükür imdi her ey var insanlar rahata ulat. Atatürkten önce her tarafta sava vard. Ruslar bu dalar kuatmlard. Mustafa Kemal Atatürk buralara kadar geldi, dümanlarla savat. Allah kimseye sava yaatmasn. Benim hiçbir gelirim yok, yetimleri olan kzmn yannda kalyorum. Yokluk ve yoksulluk içinde geçti ömrüm. Bugüne kadar hiçbir yardm almadm. Bu yama kadar ehirlerde hiç yaamadm, ehir yaants nedir bilmem, hep köyde yaadm.

MD 117 YAINDA

Yal kadnn torunu Ali Korkutan, Annemin annesi, aslnda 117 yandadr. Cumhuriyet öncesini de sonrasn da görmü. Ninem en akraktr, espriler yapar. Kendisine böyle bir felsefe edinmi devaml espriler yaparak etrafna nee saçyor. Sürekli köy yaantsnda yaam, bazen yanmza götürüyoruz. Yanmzda fazla kalmyor hemen köye geri dönüyor. Köydeki hayvansal ürünler yourt, süt, peynir ve doal otlarla salkl yaam diye konutu.

Ana Sayfaya Git