Tarihi keşif! Dünyadakilerden daha büyük...

Bilim insanları, Mars'ta bir zamanlar sıcak ve sulak iklimin hüküm sürdüğü ve Dünya'dakilerden daha büyük nehirlerin bulunduğuna dair kanıtlara ulaştı.

Haberler 29.03.2019 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Chicago Üniversitesinden bilim insanlar, sonuçlar Science Advances dergisinde yaymlanan aratrmada, Marstaki iklim artlarna dair mevcut bilgilerin aksine Kzl Gezegenin milyonlarca yl önce suyun gece ve gündüz sv halde kalmasn salayan scak iklime sahip olduuna dair izler bulunduunu bildirdi.

Marsta su andrmas sonucu olutuu anlalan derin vadiler bulunduunu ifade eden aratrmaclar, bu vadi yataklarnn geniliinin tabanlarndaki çakl ta oluumlarnn, buradan akan nehirlerin Dünyadakilere göre çok daha büyük ve güçlü debiye sahip olduunu ortaya koyduunu belirtti.

MARSTA NEHRLER VAR

Ancak bilim insanlar söz konusu kantlarn, Kzl Gezegenin ikliminin evrimine dair mevcut bilgilerle çelitii, böylesine güçlü sulak iklimin hangi artlarda olutuunun bilinemediini ifade etti.

Marsn geçmiinde belirli bir dönemde suyun gece ve gündüz artlarnda sv halde kalmasn salayan sera etkisinin olutuunun anlaldn bildiren aratrmaclar, bunun uzun süre devam ettiini ancak bu iklim koullarnn uzun zaman içinde deil, bir dümenin açlp kapanmas gibi aniden deitiini ve ar souk ve kurak iklimin hakim olduunun anlaldn kaydetti.

Bu durumun Marsta atmosfer oluumunun daima zayf olduuna dair bilinen açklama modelleriyle çelitii vurguland.

Ana Sayfaya Git