Tarihi onarıyoruz!

"Sur'daki cami ve kilisenin restorasyonu tamamlandı"

Haberler 10.05.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Sur ilçesinde Arap eyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesinin restorasyonu bitti, teslimini yapacaz. Fatihpaa Camisi hem yakld hem ykld. nallah 2018in ortalarnda camideki çalmalar da bitirmeyi düünüyoruz. dedi.

Diyarbakr Kültür Sanat Vakf tarafndan bir kafede Vakflar Haftas kapsamnda düzenlenen etkinlikte basn mensuplaryla bir araya gelen Evsen, zengin vakf kültür varlklarna sahip Kudüsün, slam dünyas ve insanlk tarihi açsndan önemini vurgulad.

Bu ehrin kardei Diyarbakrn, en az Kudüs kadar vakf kültür varlklarna, dünya miras eserlere sahip olduunu belirten Evsen, Maalesef son dönemlerde slam eserlerine yönelik çok ciddi saldrlar yaplmakta. slam dünyas olarak bunu kabul etmek mümkün deil. Hangi eser olursa olsun bunlarn ilahi dinler açsndan dokunulmazl var. Bunlarn içinde camiler, kiliseler, havralar, Allahn adnn anld mekanlar var. diye konutu.

Evsen, bunlarn hepsinin, din ve insanlk tarihi açsndan kutsal mekanlar olarak kabul edildiini vurgulad.

- Tescilli 20 kültür varlmz zarar görmütü

Diyarbakrdaki kültür varl eserlere çok ciddi saldrlar yapldn anlatan Evsen, özellikle Sur ilçesinde yaklak 20 tescilli vakf kültür varlnn ciddi zarar gördüünü ifade etti.

Bu zararlarn karlanmasyla ilgili Vakflar Genel Müdürlüü ile Vakflar Bölge Müdürlüünce proje ve restorasyon açsndan gerekli bütün admlarn atldna iaret eden Evsen, en ksa sürede restorasyonlar tamamlayp açk hava müzesi olarak nitelendirilen Suriçi bölgesini tüm dünya insanlarnn ziyaretine sunmay düündüklerini kaydetti.

Evsen, Surdaki eserlerle ilgi tahrip olma durumlarna göre çalma yürüttüklerine dikkati çekerek, öyle devam etti:

Mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne ait olup, tescilli olmayan 50ye yakn evimiz de orada zarar gördü. Sur ilçesinde Arap eyh Camisi ve Ermeni Protestan Kilisesinin restorasyonu bitti, teslimini yapacaz. Fatihpaa Camisi hem yakld hem ykld. nallah 2018in ortalarnda camideki çalmalar da bitirmeyi düünüyoruz. çok önemli bir cami olduu için bilim kurulunun nezaretinde bu restorasyonu gerçekletiriyoruz. Her aamas projelendiriliyor, koruma kurulundan kararlar alnyor, restorasyon uygulamalarna öyle balyoruz. nallah süresinden önce bitirmeyi düünüyoruz. çalmalarmz youn ekilde devam ediyor. Hasrl Mescidi tamamyla yklmt. Hasrl Mescidini de inallah bu yl bitirmeyi düünüyoruz.

Mardinin Nusaybin ilçesinde iki eserin zarar gördüünü anlatan Evsen, Zeynel Abidin Camisi ile ilgili ihalenin yapldn, çalmalara balandn bildirdi.

Selman-i Pak Camisinin de ciddi derecede tahrip olduunu, onun projelerinin kuruldan geçtiini, en ksa zamanda çalmalara balayacaklarn dile getiren Evsen, terör saldrlarnn yaand yerlerde kiraclar durumundaki esnafa, kira bedeli alnmamas, art yaplmamas ve kiralarnn düürülmesi konusunda yardmda bulunduklarn, madur edilen vatandalara gda yardm yaptklarn kaydetti.

- Kudüsün tarihi eserlerine ilikin fotoraf sergisi

Evsen, daha sonra Vakflar Bölge Müdürlüünce Surdaki tarihi Ulucaminin avlusunda, Kudüsteki tarihi eserlerle ilikin 50 fotorafn izlenime sunulduu sergiye katld.

Serginin slam mirasnn Müslümanlara tantm amacyla açldna iaret eden Evsen, Kudüsün tüm insanlarn miras olarak kabul edilmesi gerektiini belirtti. Evsen, Kiliseleriyle, camileriyle, hanlaryla, hamamlaryla, bedestenleriyle, ifahaneleriyle, hepsine sahip çkmamz lazm. Bunlar ortak deerlerimiz. Bu deerlere bütün insanln sahip çkmas lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git