Tarihi yok olmaktan kurtaran eskici örnek oldu

Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkım devam ederken yer yer tarihin büyük zararlar gördüğüne de şahit olunuyor. İlçede bir eskicinin kamyonlarca tarihi taşı çöplüklerden ve molozlar arasından kurtararak hizmete sunması büyük takdir topladı.

Haberler 08.08.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde çatmal süreç sonras ortaya çkan büyük tahribat ve ardndan gelen kontrolsüz ykmlar, geride tarihe yönelik büyük zararlar brakrken, Surda rastladmz bir eskicinin kamyonlarca tarihi ta çöplüklerden ve molozlar arasndan kurtararak, yerel yetkililere ve ilgililere sadece hamallnn bedeli karlnda sunduunu gördük.

PKKllarn barikat kurup, çukur kazmasnn ardndan meydana gelen çatmalar ve ardndan ilan edilen sokaa çkma yasa ile gündeme gelen Sur ilçesinde, çatmalarda zarar gören yaplarn ykm çalmalar devam ederken tarihin maneviyatnn ne kadar korunduu noktasnda tartmalar halen sürüyor.

lçede eskicilik yapan Mehmet Ak, ilçede ykm devam ederken tarihi talarn çöplüklere giderek ya da molozlar arasnda parçalanarak yok olmaya yüz tuttuunu söyledi.

Yazktr, tarihimiz kaybolmasn

Yllardan beri Surda yaadn belirten Ak, tarihi talarn gözleri önünde yok oluuna gönlünün raz olmadn bu nedenle canla bala bu tarihi talar kurtarma giriiminde bulunduunu dile getirdi.

Hükümet ve yerel yetkililerin bu tarihi talar görmesini ve bunlar deerlendirmesini isteyen Ak, Aylarca gece gündüz bu talar çöplüklerden ve molozlar arasnda parçalanmaktan kurtarmak için çaltm ve bunlar topladm. Yazktr, talarmz kaybolmasn, tarihimiz kaybolmasn. Bu tarih hiçbir yerde yok, bu talar, bu toprak hiçbir yerde yok. dedi.

Eski talarn yerini yeni talar tutmaz

Kendisinin bu talarla ilgili çevresinde de bir çalma balattn ifade eden Ak, Talar kurtarp getirene para da veriyorum. Kamyonlarca talar çöpler dökülüyor. Yeni yaplar neden bu talarla yaplmasn. Eski talarn yerini yeni talar tutmaz. Eski tarihi talar nerede, yeni talar nerede? Yazk günahtr bu talara. eklinde konutu.

Deerlendirmek isteyene talar veririm!

Konumasnn devamnda, Bu talardan gerekirse kök yaparm. Ya da deerlendiren birine emeimin karlnda veririm. Yeter ki Diyarbakrn has tarihi kaybolmasn. Deerlendirmek isteyen i adamlar veya sanatkrlar varsa veririm talar. Yazktr, bu talara. ifadelerini kulland.

Vali bey gelsin, ona kendi elimle hibe edeyim

Ak, TOK burann ihalesini alp ykarken talarn çöpe gitmesine göz yumuyor. Ne güzel talar, kaybolmaya layk m? Vali bey gelsin, ona kendi elimle hibe edeyim ancak kaybolmamas artyla. Bir arsam olsa, torunlarma kadar bu talar korurum. teklifinde bulundu.

Belediyenin daire bakanndan hesab sorulsun?

Ak son olarak, Ben daha önce de kamyonlarca kurtardm bu talar. Belediye yetkilileri gelip hazra kondular. Hepsini topladlar, bana ne bir bilgi verdiler ne de bir bedel. Söylesinler bari talar nerede kullandlar, çöpe mi attlar sattlar m? 20 milyarlk masraflar topladm kamyonlarca tarihi ta satt m? Belediyenin daire bakanndan bunun hesab da sorulsun? Hakkm da vermedi. diye tepki gösterdi.

Ana Sayfaya Git