Tarihimizden sırt çevirmeyiz

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan Yıldız Sarayı'nda düzenlenen "Vefatının 100. Yılında Sultan Abdulhamid'i Anlamak" programına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasında, "Üstad Necip Fazıl, '36 Türk hükümdarı arasında belki en büyüğü' diye

Haberler 12.02.2018 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan Abdulhamidi Anlamak programnda sözlerini öyle sürdürdü:

Taht- Osmanide 33 yl boyunca hükümdarlk yapm, Devlet-i Alinin en zor, en sancl yllarna ahitlik etmi Sultan Abdülhamid gibi abidevi bir ahsiyetin hayatn birkaç sunuma, fotorafa veya hatrata sdrmamz, elbette mümkün deildir. Burada hocalarmz tarafndan dile getirilen her husus, ayrca incelenmeyi, kapsaml bir ekilde ele alnmay ziyadesiyle hak ediyor. Bu anma merasiminin inallah önümüzdeki süreçte derinlikli, kapsaml ve objektif çalmalara, seminer ve sempozyumlara ilham kayna olacana inanyorum. Zira u gerçekle hepimiz, çou zaman içimiz acyarak da olsa yüzlemek zorunda kalyoruz.

lber Ortayl hocamzn ifadesiyle dünyann son hükümdar, son evrensel imparatoru olarak kendi dönemine damgasn vurmu olan Sultan Abdülhamid ne yazk ki ülkemizde uzun yllar görmezden gelinmi, ihmal edilmi, hatta karalanmaya çallmtr. Sultan 2. Abdülhamid, Türk düünce hayatn esir alan kat ideolojik kutuplamann en büyük kurbanlarndan biridir. Üstüne yaplan onca tartmaya ramen hayat, miras, karakteri, eserleri, cumhuriyet dönemine olan etkisi en az bilinen hükümdar hiç üphesiz Sultan Abdülhamid Handr.

BRLER ISRARLA BU ÜLKENN TARHN 1923TEN BALATMAYA çALIIYOR

Cumhurbakan Erdoan, Öyle ki ders kitaplarnda ad Kzl Sultan olarak dahi geçirilebilmitir. Bu ülkenin çou aydnn, yazarnn, akademisyen ve tarihçisinin gözünde kendisi sözüm ona 33 yllk istibdat rejiminin badr. Kimi siyasetçilere göre Sultan, Gazi Mustafa Kemalin kart, cumhuriyet rejiminin ötekisidir. Uzun yllar Sultan Abdülhamide hakaret etmek, onun mirasn yok saymak, cumhuriyete ballkla adeta özde hale getirilmitir. Sultann hakkn teslim edecek birkaç tespit bile bunlarn gözünde sizi cumhuriyet düman yapmaya yeter de artar bile. Hiç kimsenin bu kalplarn dna çkmasna da tahammül edilmemitir. Sultan Abdülhamide hakaret özgürlüünün alabildiine geni olduu bu dönemde, Üstad Necip Fazl gibi ahsiyetler ise eserlerinden, yazlarndan ve yaynlarndan dolay mahkum olmutur. Nerede? Bu ülkede. eklinde konutu.

BRLER NATLA BZ, KÖKLERMZDEN, KADM DEERLERMZDEN KOPARMAYA GAYRET EDYOR

Cumhurbakan Erdoan, Birileri srarla bu ülkenin tarihini 1923ten balatmaya çalyor. Birileri inatla bizi, köklerimizden, kadim deerlerimizden koparmaya gayret ediyor. çinde ana muhalefet partisinin bandaki zatn da olduu bir çevre, cumhuriyete ballk kriteri olarak halen ecdat dümanln esas alyor. Bunlara göre Türkiye Cumhuriyeti, köksüz, tarihsiz, nevzuhur bir devlettir. Sadece corafyamzdaki varlmz açsndan baksak dahi ne Selçuklularn ne de 6 asr boyunca cihana nizam vermi Osmanlnn cumhuriyete tevarüs ettii bir ey olmadn öne sürüyorlar. Yine bunlarn nazarnda, Osmanl padiahlar da lüks, atafat, israf ve sefahat içinde yaayan müsrif, basiretsiz ahsiyetlerdir. te bu ekilde ülkemiz yllarca kimi Batl ve Batl zihniyetli kiilerin tamamen yanl, yalan ve hatta husumet ürünü anlatmlarn kendi tarihimiz olarak gören bir zihniyetin pençesinde kvranmtr. diye konutu.

BU TARH HER MLLETN YAZDII VE YAZABLECE TARH DELDR

Cumhurbakan Erdoan sözlerine öyle devam etti:

Geçmileri birkaç yüzyl olan veya birkaç yüzyl amayan ülkelerin ve toplumlarn kendilerine görkemli bir tarih ina etme gayretlerinin sebebi ite budur. Biz ise zaten var olan binlerce yllk geçmiimize sahip çkmyoruz. Bilhassa bu topraklardaki bin yllk varlmzn hiçbir dönemini yok sayamaz, görmezden gelemeyiz. Biz birileri gibi tarihimize yüz çevirenlerden olamayz. Biz tarihimize seçici bir anlayla yaklaanlardan da olamayz. Tarihe seçici bakmak, hele hele belli dönemleri ideolojinin o dar kalplarna hapsetmek, kiinin kendisine ve milletine yapabilecei en büyük ihanettir. üphesiz tüm milletlerin tarihlerinde anl zaferler yannda hezimetler, ykmlar, kan ve gözyayla yourulmu dönemler, hadiseler de vardr. çünkü bir milleti var klan, ona hafza ve karakter kazandran olaylarn bütünüdür. Bizler, hiçbir ayrm yapmadan tarihimizle iftihar ediyor, gurur duyuyoruz ve bu tarih her milletin yazd ve yazabilecei tarih deildir. Hamdolsun ki böyle bir tarihe sahibiz.

150 YILINA DAMGASINI VURAN EN ÖNEML EN VZYONER EN STRATEJK ZHNE SAHP..

Türkiye Cumhuriyetinin dier önceki devletlerin birbirlerinin devam olduu gibi Osmanlnn devam olduuna dikkati çeken Erdoan, Elbette snrlar, yönetim biçimleri, yönetime esas belgeler deimitir ama öz ayndr. Ruh ayndr. Hatta kurumlarn pek çou ayndr. Bu bakmdan Sultan Abdülhamidi de devletimizin son 150 ylna damgasn vuran en önemli en vizyoner en stratejik zihne sahip ahsiyetlerden biri olarak görüyoruz. Sultann ufkunun, hayallerinin ve projelerinin Yldz Saray duvarlarnn çok ötesinde olduunu artk hepimiz gayet iyi biliyoruz. Eek ölür kalr semeri, insan ölür kalr eseri. te buyurun, eser ortada. dedi.

Ana Sayfaya Git