Tarımsal hasılada cumhuriyet rekoru

Bakan Pakdemirli: Tarımsal hasılamız 2020'de, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı

Haberler 31.03.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Diyarbakrda 1 milyon 150 bin dekar araziyi daha sulamaya açmak amacyla sulama inaat ve kalan arazilerin planlama ve projelerini hzla tamamlama çalmalarmz sürdürüyoruz. Böylece sulamaya açlacak alanlarla dekar bana yaklak 850 lira gelir art salanacak. dedi.

Diyarbakrda Mezopotamya Fuarclk ile Ticaret ve Sanayi Odas tarafndan düzenlenen, Mezopotamya Tarm Hayvanclk Fuar törenle açld.

Mezopotamya Uluslararas Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen fuarn açl töreninde konuan Bakan Pakdemirli, tarih ve kültür ehri, tarm ve ticaret baehirlerinden Diyarbakrda açln gerçekletirecekleri fuarn kente, bölgeye ve ülkeye hayrl olmasn diledi. Pakdemirli, Diyarbakrn tüm Türkiye ve dünyaya ürün gönderen bir ehir olduuna iaret ederek Mesela bugün Diyarbakrda üretilen çikolatay 2015ten bu yana Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa ktalarna gönderebiliyorsak ve bu ihracattan toplam 13 milyon dolar gelir elde edebiliyorsak bu verdiimiz desteklere rabet eden Diyarbakrllarn giriimcilii, çalkanl sayesindedir. Hepinizi ayr ayr tebrik ediyor, sizleri alklyorum. diye konutu.

Diyarbakrdaki fuarn bugüne kadar salgn nedeniyle iptal edilen fuar sürecinden sonra açlan ilk tarm fuar olduuna dikkati çeken Pakdemirli, bu organizasyonun bundan sonraki dier fuar süreçleri için de oldukça önemli olduunu aktard.

101 firma temsilcisinin katlmyla açlan bu büyük Tarm Fuarnda hem madden hem de manen Bakanlk olarak yannzdayz. diyen Pakdemirli, fuarda Bakanlk olarak bir stantlar olacan, ilgili projeler hakknda bilgilendirmeleri buradan yapacaklarn bildirdi. Pakdemirli yine marka projeler ve Bakanln faaliyetleri hakknda, Tarm ve Orman l Müdürlüü, Dicle Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakülteleri ile panel ve seminerler düzenleneceini, böylece fuar ayn zamanda bir bilgi ölenine dönütüreceklerini söyledi.

SON 3 YILDA TARIMSAL DESTEKLER YÜZDE 65 ARTILA 24 MLYAR LRAYA çIKARDIK

Türkiyenin 1,9 trilyon dolarlk tarmsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer aldn, tarmsal alan bakmndan dünyada 17nci srada bulunduunu, buna ramen tarmsal haslada Avrupada birinci, dünyada ilk 10 ülke içinde olduunu belirten Pakdemirli, ülkenin bu ticari konumunu deerlendirmek ve tarmsal üretimi arttrmak için var güçleri ile çaltklarn dile getirdi.

Pakdemirli, Bakanlk olarak verdikleri destek ve yaptklar altyap yatrmlar ile çiftçiyi desteklemeyi sürdürdüklerini aktararak geçen yl meteorolojik kuraklk ve küresel snmann etkilerine ramen sulama alannda hizmete aldklar yatrmlar sayesinde toplam bitkisel üretimin 9 milyon ton artla 126 milyon tona yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu krdn, büyükba hayvan varlnn 2020 ylnda 18,2 milyon baa yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulatn anlatt.

Küçükba hayvan varlnn son bir ylda yüzde 12 artla 54,1 milyon baa yükselerek son 30 yln en yüksek rakamna ulatn ifade eden Pakdemirli, sözlerini öyle sürdürdü:

2020 ylnda yüzde 4,8 büyüyen tarm, son 3 yldaki en yüksek büyüme rakamna ulat. Tarmsal haslamz ise bir önceki yla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu krd. Tarm ve gda ürünleri ihracatmz, 2020 ylnda bir önceki yla göre yüzde 5 artla 20,7 milyar dolara ulat. D ticaret fazlas ise yüzde 9 artla 5,5 milyar dolar olarak gerçekleti. 2002 öncesi, destek, neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alm vard. 2002 sonras ise artan destekler ve snrl müdahale alm vard. Cumhurbakanl Hükümet Sistemi sonrasnda ise hem desteklerde art hem de etkin müdahale almlarn birlikte uyguluyoruz. Son 3 ylda tarmsal destekleri yüzde 65 artla 24 milyar liraya çkardk. Müdahale almlarnda ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarmz, zarar ettirmeden yapyoruz.

DYARBAKIRLI çFTçLERMZE SON 19 YILDA 23,3 MLYAR LRA TARIMSAL DESTEK VERDK, YATIRIM yaptk

Pakdemirli, 19 ylda Diyarbakra önemli destekler saladklarn, tarm ve orman alt yapsn daha da güçlü hale getirdiklerini bildirerek öyle konutu:

Diyarbakrl çiftçilerimize son 19 ylda 23,3 milyar lira tarmsal destek verdik ve yatrm yaptk. Krsal kalknma desteklerimiz kapsamnda; Diyarbakra 164 milyon lira hibe destei ödedik. Hayvancln olmazsa olmaz meralarmza özel hassasiyet gösterdik. 180 bin dekar mera slah çalmasn tamamladk. Son 19 ylda Diyarbakr için 25,2 milyon lira yem bitkileri destei ödedik. Diyarbakrda toplam alan 2,3 milyon dekar olan 3 tarmsal ovamz sit alan olarak koruma altna aldk. 75 bin ton hububat ve 450 ton yem bitkisi tohumunu üreticilerimize dattk. Son 19 ylda 70 bin hektar arazide çalma yaplarak 30 milyon fidan toprakla buluturduk. Yine 19 ylda Diyarbakra toplam 11 milyar lira yatrm yaparak 4 içme suyu, 4 baraj, 12 sulama tesisi, 38 arazi toplulatrma, 58 takn koruma tesisi ve 3 HES tesisi olmak üzere 119 tesisi hizmete aldk.

DYARBAKIRDA 1 MLYON 150 BN DEKAR ARAZY DAHA SULAMAYA AçMAK çN çALIMALARIMIZI sürdürüyoruz

2021 yln Su ve sulama yatrmlarnda hamle yl olarak ilan ettiklerini hatrlatan Pakdemirli, Birinci Su uras kapsamnda ilgili bakanlklar, tüm belediyeler, üniversiteler, sivil toplum kurulular ve tüm paydalarla suyun geleceini konuacaklarn, hedefleri ortaya koyacaklarn ve yol haritasn belirleyeceklerini, ura ile ilgili toplantlara imdiden Diyarbakrl çiftçileri, üreticileri ve bütün paydalar davet ettiini ifade etti. Pakdemirli, Diyarbakrda 1 milyon 150 bin dekar araziyi daha sulamaya açmak amacyla sulama inaat ve kalan arazilerin planlama ve projelerini hzla tamamlama çalmalarmz sürdürüyoruz. Böylece sulamaya açlacak alanlarla dekar bana yaklak 850 lira gelir art salanacak. Niyetimiz Diyarbakrda sulanmadk bir kar verimli toprak brakmamak. diye konutu.

Diyarbakrda önemli bir dier projenin de Kralkz-Dicle Projesi olduunu, geçen yl 200 bin dekar alan suya kavuturduklarn, bu yl da yaklak 60 bin dekar alan daha sulamaya açacaklarn aktaran Pakdemirli, ana kanal tamamlanm ve sulama ebeke çalmalar devam eden yaklak 400 bin dekar alan ise ksm ksm sulamaya açarak 2023 ylna kadar tamamlayacaklarn dile getirdi.

SLVAN BARAJININ BTRLP HAYATA GEçRLMES LE YILDA 2 MLYAR LRA EKONOMYE KATKI salanacak

Pakdemirli, bu yl Ergani Baraj ve sulamas ile Batman sa sahil sulamasn da tamamlayacaklarn vurgulayarak unlar söyledi:

Yine Balar Baraj, Pamukçay Baraj inaatlarn da tamamlayarak barajda su tutmaya baladk. nallah bu yl hizmete de açm olacaz. Silvan Projesi kapsamnda bu yl Silvan Baraj bata olmak üzere 8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 i yapacaz. Silvan Barajnn tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile 2 milyon 350 bin dekar alan sulanarak yaklak 305 bin kiiye i imkan, ylda 2 milyar lira ekonomiye katk salanacak. Böylece Diyarbakrn münbit topraklar sulandkça, çiftçimizin de yüzü gülecek, üretim de katlanarak büyüyecek.

Diyarbakr içme suyu isale hatt 2. ksm iinde Dicle Baraj kaynandan alnacak su ile Diyarbakra yllk 94,6 milyon metreküp içme suyu verileceini belirten Pakdemirli, u deerlendirmeyi yapt:

Diyarbakrda bitkisel üretimi gelitirmek ve meralar slah etmek üzere toplam 18 milyon lira bütçeli çok kymetli 4, hayvanclk destekleri kapsamnda da 6 yeni müjdemiz var. Birincisi ilemeli tarma uygun olmayan arazilerde yüzde 70 hibe ile toplam 171 bin badem, fstk ve ceviz fidan ile kapama meyve bahçeleri tesis edeceiz. kincisi 22 bin dekar bo bulunan tarm arazisinde krmz mercimek ekimi yapmak suretiyle bu arazileri ekonomiye kazandracaz. Üçüncüsü Karacada çeltiini, gelitirmek ve yaygnlatrmak için ilave 6 bin dekar alanda çeltik ekimi yapacaz. Dördüncü olarak da 7 bin dekar alanda Mera Islah ve Amenajman Projesini balatarak hayvanclk iletmelerimizin kullanmna tahsis edeceiz. Böylece bereketli hilalin kalbi olan Diyarbakrda inallah yeni bitkisel üretim rekorlarna imza atacaz.

HAYVANCILIK DESTEKLER

Bakan Pakdemirli, Etçi ve Kombine Irklarn Suni Tohumlama Yoluyla Yaygnlatrlmas Projesi ile bu yl kentteki dezavantajl ilçelerde 1 milyon lira bütçe ile üreticilerin büyükba hayvanlarna ücretsiz suni tohumlama yapacaklarn, projenin 3 yl süreceini belirtti.

Mandalarda ücretsiz suni tohumlama yapmaya hemen balayacaklarn, YÖK i birlii ile Murrah mandasnn suni tohumlama ve embriyo transferi yolu ile yaygnlatrlmas projesine de Diyarbakrda balayacaklarn, Diyarbakr ipek böcekçilii yatrm program kapsamna aldklarn, bu yatrmlar yüzde 100 hibe ile destekleyeceklerini anlatan Pakdemirli, bu kapsamda 10 iletmeye 1 milyon 200 bin lira hibe destei ödeyeceklerini belirtti.

Pakdemirli, Diyarbakrda ahr-al yapm ve makine-ekipman almna u ana kadar 13,5 milyon lira hibe destei ödediklerini, bu yl da ilk defa küçükba hayvan yetitiricilerinin hayvan çadr almna yüzde 50 hibe destei vereceklerini, ayrca göçerlere anaç koyun-keçi desteine ilave 2 lira göçer destei ödeyeceklerini söyledi.

3 bin ba Akkaraman ve 1500 ba Zom koyununu soy kütüü kapsamna aldklarn, soy kütüü kayd tutulan iletmelere hayvan bana 100 lira, bu iletmelerden koç ve teke alan yetitiricilere 500 lira destekleme ödemesi yapacaklarn dile getiren Pakdemirli, Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunun (TKDK) da kentte güzel iler yapldn vurgulad.

Pakdemirli Diyarbakrda toplam yatrm 568 milyon lira, hibe tutar 260,8 milyon lira olan 391 projeyi desteklediklerini anlatarak, TKDKnn 10. bavuru çar ilanna yatrmclarn büyük ilgi gösterdiini belirtti. Bu çar kapsamnda Diyarbakr için hibe tutarnn 100 milyon lira olacan dile getiren Pakdemirli bu defa, et ileme tesisleri, meyve sebze ileme tesisleri ve hayvanclk sektörüne yönelik projeleri destekleyeceklerini bildirdi.

Pakdemirli Orman Genel Müdürlüünce bu yl Diyarbakra 17,6 milyon liralk önemli bir yatrm gerçekletirileceini, böylece yöre halkna tahmini 102 milyon lira ek gelir salayacaklarn, kentte 672 bin fidan toprakla buluturup, 3,5 milyon fidan üreteceklerini kaydetti.

DYARBAKIR ASLA VE ASLA TERÖRLE ANILACAK BR KENT OLMAYACAK

Diyarbakrn geldii yeri görmekten memnuniyet duyduunu ancak Diyarbakrn hakknn bu olmadna iaret eden Pakdemirli, 33 medeniyete ev sahiplii yapan kentin çok daha farkl bir yerde olabileceini aktard. Pakdemirli Diyarbakrn artk terörden arndrldn, Diyarbakrllarn i yapma hevesinin olduunu gördüünü anlatarak, Besi Organize Sanayi Bölgesini, kurulan fabrikalar, yatrmlar, verdikleri destekleri gördüünü, bunlardan memnuniyet duyduunu ifade etti.

Suyun büyük bir medeniyet ve hayat olduuna iaret eden Pakdemirli, Su hakikaten çatmalar engelleyen bir ey ve hayat kayna. Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj bölgeye yapldktan sonra bölgede çatma says sfra indi. Yani su hayattr. Su vatandr. Bundan dolay inallah Diyarbakr asla ve asla terörle anlacak bir kent olmayacak. Bakanlk olarak Diyarbakrn emrindeyiz. Bundan yana hiçbir üpheniz olmasn. dedi.

Pakdemirli, Kürtçe fuarn hayrl olmasn diledi. Açln ardndan Pakdemirli beraberindekilerle fuardaki stantlar gezdi.

Ana Sayfaya Git