Taziyeye katılıp keşifte yapmış!

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında 16 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına öncülük ettiği gerekçesiyle 17 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 11 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılan tutuklu Burhan Taş'ın, olay günü köydeki taziyeye katılarak bölgede keşif yaptığı tanık ifadesinde yer aldı

Haberler 15.08.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesine bal Dürümlü mezrasnda 16 kiinin yaamn yitirdii terör saldrsna öncülük ettii gerekçesiyle 17 kez arlatrlm müebbet ile 11 yl 8 ay 20 gün hapis cezasna çarptrlan Burhan Tan, olay günü köydeki taziyeye katlarak bölgede keif yapt gerekçeli kararda yer ald.

Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesince, 24 Hazirandaki karar durumasnda Ta hakknda verilen 17 kez arlatrlm müebbet ile 11 yl 8 ay 20 gün hapis cezasna ilikin gerekçeli karar hazrland.

Kararda, terör örgütü PKK/KCK hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, tank, madur ifadeleri ve sank savunmas ile teröristler arasnda gerçekleen örgüt içi rapor ve mektuba yer verildi.

KÖYDEK TAZYEYE BR TERÖRSTLE KATILMI

Gerekçeli kararda tank olarak ifadesi yer alan Z.Y, olaydan önce köyde kurulan taziyede verilen yemekte sank Ta ile kendisine fotoraf gösterilen Firaz kod isimli terörist zzet Yiitin bulunduunu bildirdi.

Tank Z.Y, ifadesinde unlar kaydetti:

Olay öncesi gündüz amcam vefat etmiti, taziye yeri köyümüz olan Tank köyündeydi. Taziyeye gelenlere ölen yemei datyorduk.Taziye yerine o gün gündüz saat 13.00-14.00 saatleri arasnda sank yannda bir kiiyle geldi. Tereddütsüz bunu biliyorum. Sann yannda bir kii daha vard. Bu kii sanktan daha zayft ve esmer tenliydi. Hafif kirli sakal vard, onunda byklar azndayd. Sann üzerinde lacivert yazlk bir mont vard. Yemekten sonra onlar uurladm. Sank ve beraberindeki patlatlan kamyona bindiler. Kamyon bildiimiz kum tama ilerinde kullanlan kamyondand. Kamyon doluydu, içerisinde mucur vard, ben bu mucurun okulun inaatnda kullanlacan zannettim. Sank ve beraberindeki taziye yerinden kamyonla ayrldktan 5-6 saat sonra patlama oldu.

Tank S.Y. ise san tandn ifade etti. Amcasnn 9 Mays 2016da vefat ettiini bildiren S.Y, Sank yannda bir kiiyle 12 Maysta köyümüzde bulunan amcama ait taziyeye geldi. Kendi elimle yemek ikram ettim. Yemeklerini yedikten sonra oradan ayrldlar. Yaklak yarm saat kadar oturdular. Sann yanndaki kiiyi fotorafnn gösterilmesi halinde tehis edebilirim. eklinde bilgi verdi.

Gizli tank Kirpinin ifadesine de yer verilen kararda, sank Tan, teröristlerden ald talimatlar dorultusunda Dürümlü köyünde patlatlan bomba yüklü araca öncülük yapt belirtildi.

Kararda, sann patlamann yaand gün ve öncesinde Dürümlü mezrasna hiç gitmediine dair savunmasna, tank ifadelerinin olay günü Ta taziyede gördüklerine ilikin beyanlarndan dolay savunmasnn suçtan kurtulmaya yönelik olduu deerlendirilerek, itibar edilmedii vurguland.

Sann örgütün hiyerarik yaps içerisine girdiine dikkati çekilen kararda, örgütle arasnda organik ba kurduu, örgütün kuruluu, amac, stratejileri ve eylemleri ile irtibatl olduu kanaatine varld kaydedildi.

Gerekçeli kararda unlar yer ald:

Sann bomba yüklü araca öncülük yaptna ilikin örgütsel doküman içerikleri, doküman içeriklerini destekler mahiyetteki gizli tank beyan, HTS kaytlarnda yaplan incelemede olay ann da kapsayacak ekilde telefonunun baz sinyali vermemesi ve bu hususta önceki savunmalarnda merkez Balar ilçesinde kraathanede bulunduunu beyan etmesine ramen baz kaytlar geldikten sonra polis okuluna yakn mevkide çalt için sinyal kesiciler tarafndan telefonun çekmediini ileri sürerek çelikiye dümütür. Patlamann gerçekletii Dürümlü mezrasnda olay günü ve öncesinde bulunmadn iddia etmesine ramen Z.Y. ve S.Ynin patlamadan 2-3 saat önce köydeki taziye yemeinde gördükleri yönündeki sann savunmasnn aksini gösterir tehis ve beyanlar dikkate alndnda cezalandrlmasna karar verilmitir.

SANIK, MÜTEREK FAL

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca bomba yüklü araca öncülük etme eklinde eylem sebebiyle sann Türk Ceza Kanununun (TCK) 39. maddesi uyarnca yardm eden sfatyla cezalandrlmas talep edildii anlatlan kararda, Olayn dier failleri olan örgüt mensuplar ile en bandan beri itirak halinde olmas, örgüt mensuplarnn sevk ve idaresindeki araçla eylem planlanan noktaya seyir halinde olan patlayc yüklü araca, olas kontrol noktalarnda yakalanmamas ve gidilecek güzergahlarda kolaylk salanmas amacyla bölgeyi bilme avantajn da kullanarak öncülük etmesi ve patlamadan sonra olayn asli faillerinden olduu anlalan Dijvar kod isimli Mehmet Barkn aramas dikkate alndnda sann suça konu eylem üzerinde tam bir fiili hakimiyet kurduu anlaldndan TCKnin 37. maddesi uyarnca müterek fail olarak cezalandrlmasna karar verilmitir. deerlendirilmesi yer ald.

24 Haziranda görülen karar durumasnda sank Ta, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ve söz konusu olaydan 16 kiinin ölmesi nedeniyle kasten öldürmek suçundan 17 kez arlatrlm müebbet, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el deitirme suçundan ise 11 yl 8 ay 20 gün hapis cezasna çarptrlmt.

DÜRÜMLÜ KATLAMI

PKKl teröristler, 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu 12 Mays 2016 gecesi Diyarbakrn Dürümlü mezrasnda infilak ettirmi, saldrda 16 kii yaamn yitirmi, 23 kii yaralanmt.

Patlamann iddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmi, olay yerinde 20 metre geniliinde ve 4 metre derinliinde çukur olumutu. Terör örgütü PKKnn gerçekletirdii hain saldr, 36 çocuun yetim, 8 kadnn dul kalmasna neden olmutu.

Ana Sayfaya Git