TBMM Başkanı Şentop’tan idam açıklaması

TBMM Başkanı Şentop,"Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim." dedi.

Haberler 05.09.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakan Mustafa entop, Tekirda programlar kapsamnda Marmaraerelisi ilçesine geldi.

TBMM Bakan entop Marmaraerelisi Adliye binas açl sonras basn mensuplarnn sorunlarn yantlad.

Bir gazetecinin, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin idam cezasnn geri getirilmesi konusundaki görülerini sormas üzerine entop, konuyla ilgili görülerini farkl zaman ve vesilelerde Anayasa Komisyonu Bakan olduu dönemlerde de dile getirdiini anmsatarak, unlar belirtti:

çok snrl olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasnn bulunmas gerektii kanaatindeyim. Bunlardan bir tanesi eski tabirle teamülden, tasarlayarak adam öldürme, vahice insan öldürme suçlar bir de küçük çocuklara kar ilenen cinsel suçlar çerçevesinde sadece bunlarla snrl olmak kaydyla idam cezasnn olmas gerektiini düünenlerden birisiyim.

Bununla ilgili akademisyen olduu dönemlerde çalmalar da yaptnn altn çizen entop, Bu konuda cezann gelebilmesi için bir Türkiye içerisinde anayasa deiikliine ihtiyaç var, bir de Türkiyenin taraf olduu Avrupa nsan Haklar Sözlemesinde ek protokoller var bunlarla ilgili de deerlendirilme yaplmas gerekir, bu konuda takdir parlamentomuzun, görüülüp, tartlmas gereken bir konu.

entop, cezalarn caydrc olmas gerektiine vurgu yapt.

MACRONA MANEV FAL OLARAK YAZILIR

Fransada Charlie Hebdo dergisinin Hazreti Peygamberi tahkir eden karikatürleri yeniden yaymlama kararnn ve Macronun bu durumun ifade özgürlüü kapsamnda deerlendirmesinin sorulmas üzerine de TBMM Bakan entop öyle dedi:

Peygamber Efendimizin asabna söyledii bir söz var, nsanlar, ailenize, ana babanza sövmelerini salamayn, istemeyin. diyor, bunun üzerine birisi diyor ki Ya Resulullah hiç insan ana babasna sövülmesini ister mi? diyor, Siz bakasnn ana babasna söverseniz onlarda sizinkilere söver. diyor Peygamber Efendimiz.

Dolaysyla burada Macronun slamn lideri Peygamber Efendimize, dünya üzerinde 2 milyara yakn slam aleminin uruna hayatn feda etmeyi göze alabilecek bir insana, bir peygambere bu ekilde hareket edilmesinin ifade özgürlüü içerisinde bulunduunu söylüyorsa kendisine, kendi deerlerine, ailesine ne varsa, bunlara kar yaplabilecek hakaretlerin de ifade özgürlüü kapsamnda olduunu kabul ediyor demektir, bunun yolunu açar.

Deerler, inançlar ve kutsal deerler üzerinden konuulurken dikkat edilmesi gerektiine vurgu yapan entop, Bunlar korumak din özgürlüünü korumann bir gereidir. Avrupa nsan Haklar Sözlemesi ve dier insan haklar sözlemeleri çerçevesinde insanlarn inand deerlere olan inancnn korunmas esastr, aksi halde toplumda huzursuzluklar ortaya çkacak baka kötü hadiselerin müsebbibi olunmu olur. Bu noktada meydana gelebilecek eylerin sorumluluu bence manevi faili olarak Macrona yazlmaldr, yazlacaktr Avrupada. diye konutu.

Ana Sayfaya Git