TCMB: Türkiye, salgını en az hasarla atlatan ekonomilerden biri olacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş, Türkiye ekonomisinin dinamik yapısıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecini göreceli olarak en az hasarla ve kısa sürede atlatan ekonomilerden biri olacağını belirterek, "Dengelenme sürecinde elde edilen kazanımlar sayesinde Türkiye ekonomisi bu sürece dirençli bir şekilde girdi." dedi.

Haberler 30.03.2020 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özba, salgnn yaylma hznn dümesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin hzla toparlanmaya balayacan göreceklerini bildirdi.

Ouzhan Özba, güncel gelimelere ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankas olarak koronavirüs salgnnn Türkiye ekonomisinin büyümesini ne kadar etkileyeceini öngörüyorsunuz? sorusu üzerine Özba, öncelikle kalplerinin ve dualarnn salgn dolaysyla virüse kar mücadele eden çalanlarn, hastalarn ve maalesef hayatn kaybetmi olan vatandalarla olduunu ifade etti.

Özba, Merkez Bankas olarak, salgnn yaylmn snrlamay amaçlayan ve temelde geçici olmas beklenen tedbirler sonucunda ortaya çkan menfi ekonomik etkileri en aza indirmeye yönelik admlar attklarn söyledi.

Açklanan mali tedbirlerle beraber izlenen genel yaklamn ilk bata istihdam ve ticari iletmeleri korumaya, dolaysyla finansal istikrar güçlü tutmaya yönelik olduunu vurgulayan Özba, Dengelenme sürecinde elde edilen kazanmlar sayesinde Türkiye ekonomisi bu sürece dirençli bir ekilde girdi. Salgnn yurt içi iktisadi faaliyet üzerindeki etkilerine baktmzda mart ay ile birlikte öncelikle d ticaret, turizm, tamaclk ve balantl sektörlerin etkilenmeye baladn görüyoruz. Ocak-ubat aylarndaki güçlü seyir nedeniyle ilk çeyrek genelinde yüksek oranl büyüme bekliyoruz. diye konutu.

- Bu sürecin geçici olduunu unutmamalyz

Ouzhan Özba, salgnn süresi ve olas etkilerin büyüklüüne ilikin geni bir veri seti kullanarak etkileri salkl bir ekilde ölçmeye çaltklarn söyledi.

Yüksek frekansl veriler incelendiinde mart aynn ilk yarsnda kartla yaplan harcamalar içerisinde süpermarket harcamalarnn belirgin bir ekilde artarken, hava yoluyla ulam harcamalarnda düü görüldüünü belirten Özba, seyahat harcamalar dnda tüketimde henüz belirgin bir zayflama sinyali almadklarn vurgulad.

Özba, ancak d ticaret tarafnda, snr kaplarndaki kstlamalarla beraber ihracat ve ithalat üzerinde etkiler görmeye baladklarn söyledi.

Günlük verilere göre mart ay ihracat ve ithalatnda Avrupa ve komu ülkeler geneline yaylan bir zayflama görüldüünü ifade eden Özba, unlar kaydetti:

Avrupadaki yavalamann yan sra salgn hastalk ve düen petrol fiyatlar kaynakl olarak Orta Dou ve Rusya ekonomilerindeki talep zayflamas Türkiyenin ihracat üzerinde dorudan belirleyici olacak. Bu sürecin geçici olduunu unutmamalyz. Salgnn yaylma hznn dümesiyle birlikte Türkiye ekonomisinin hzla toparlanmaya balayacan göreceiz. Yaplan baz kötümser tahminlerin aksine bizim tahminlerimiz büyüme rakamlarnda dramatik bir düüe iaret etmiyor. Türkiye ekonomisi, dinamik yapsyla bu süreci göreceli olarak en az hasarla ve ksa sürede atlatan ekonomilerden biri olacaktr.

- Yln genelinde cari dengenin nispeten lml seyredeceini öngörüyoruz

Merkez Bankas Bakan Yardmcs Özba, Koronavirüs salgnnn, ihracat ve ulam kanalyla turizmi yavalatacan düünerek gelecek aylarda cari dengede nasl bir seyir bekliyorsunuz? sorusu üzerine u deerlendirmelerde bulundu:

Ocak-ubat döneminde ihracatta süregelen istikrarl arta ramen yurt içi talepteki toparlanmaya bal olarak ithalat kaynakl bir miktar bozulma görülüyor. Mart aynda ise ihracat ve turizm gelirlerinde belirgin bir yavalama yaanmas kaçnlmaz gözüküyor. Ancak küresel iktisadi faaliyette gözlenen sert yavalama, bata ham petrol olmak üzere emtia fiyatlarnn keskin bir ekilde gerilemesine yol açt. Bu gelimeleri göz önüne alarak yln genelinde cari dengenin nispeten lml seyredeceini öngörüyoruz.

- Merkez Bankasnn elinde son derece geni ve etkili bir araç seti var

Ouzhan Özba, Para Politikas Kurulu (PPK) toplantsnn ardndan açklanan tedbir paketine ilikin de u deerlendirmelerde bulundu:

Salgna bal gelimelerin Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin snrlandrlmas için finansal piyasalarn, kredi kanalnn ve firmalarn nakit aknn salkl ilemeye devam etmesi büyük önem tayor. Aldmz kararlar, bankaclk sektörünün ve reel sektörün likiditeye uygun koullarla eriimini salamay hedefliyor. Son PPK toplantmzda, faiz indirimi ile birlikte kapsaml bir tedbir setini uygulamaya koyduk. Tedbirlerimiz temel olarak üç amaca yönelik admlar içeriyor. Bankalarn Türk liras ve yabanc para likidite yönetiminde esneklik salanarak öngörülebilirliin artrlmas, reel sektöre kredi aknn kesintisiz devamn teminen bankalara hedefli ilave likidite imkanlar tannmas ve reeskont kredi düzenlemeleriyle ihracatç firmalarn nakit aknn desteklenmesi... Bunun geçici bir durum olduunun tekrar altn çizmek istiyorum. Bu süreçte Merkez Bankas olarak hzl karar alma ve alnan kararlar etkili bir ekilde uygulama imkanna sahibiz. Merkez Bankasnn elinde son derece geni ve etkili bir araç seti var, bunlar güçlü ve hzl bir ekilde kullanyoruz ve gerektikçe kullanabilecek durumdayz.

Ana Sayfaya Git