Tefecilere Şok Darbe

Tefecilere yönelik 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 33 kişi gözaltına alındı. Zanlıların hesap hareketleri incelendiğinde, örgütün yaklaşık 1 milyar lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

Haberler 09.06.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Emniyet Müdürlüü ekiplerince, pos cihaz tefecilii suçuna yönelik düzenlenen operasyonda, aralarnda banka müdürü ve banka çalanlarnn da bulunduu 33 kii gözaltna alnd.

POS CHAZIYLA TEFECLK

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, pos cihaz tefeciliine yönelik balatlan soruturma kapsamnda, 8 ilde e zamanl operasyon düzenlendi. Diyarbakr Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü, Mali Büro ekiplerince, 8 ay süren teknik ve fiziki takip üzerine balatlan operasyonda, pos cihaz tefecilerinin kulland sistem polis tarafndan deifre edildi. Delillerin toplanmasnn ardndan, organize suç örgütü eklinde yaplandklar belirlenen örgütün üyelerine yönelik, Diyarbakr merkezli, stanbul, Ankara, Adana, Gaziantep, Mersin, Aydn ve rnakta operasyon düzenlendi.

33 K GÖZALTINA ALINDI

Operasyonda, üçüncü kiiler üzerinden kurulan tabela irketleri araclyla, örgütlü bir ekilde tefecilik yaptklar iddia edilen, aralarnda bir banka müdürü ve banka çalanlarnn da bulunduu 33 kii gözaltna alnd. Gözaltna alnan üphelilerin ev ve i yerlerinde yaplan aramalarda; 26 adet pos cihaz, sanal pos cihaz için kullanlan 3 adet bilgisayar, deiik kiilere ait yüzlerce kredi kart ve 150 bin lira nakit paraya, suç eyas olarak el konuldu. Bu arada, örgüt üyelerinin pos tefecilii yapt tespit edilen 10 iyeri mühürlenerek, faaliyetlerine son verildi.

TEFECLK NASIL YAPILIYOR

Gazetecilere pos tefecilii sistemini anlatan Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü yetkilisi, örgüt üyelerinin suçla ilgisi olmayan kiilerin kimlik bilgileri ile irket kurduunu, baz madurlarn ise kendi adlarna açlan bu irket ve firmalardan haberlerinin olmadn söyledi. Adna firma veya irket kurulan baz kiilerin de organizasyonun bir parças olduunu ve bu iten kazanç saladklarn ifade eden polis yetkilisi, örgüt üyelerinin, kendileriyle irtibat olan banka çalanlar araclyla kurulan bu firmalarn adna pos cihaz elde ettiini kaydetti. Takip ettikleri örgüt üyelerine yardm eden banka çalanlarn tespit ettiklerini belirten yetkili, Tedbirlerimizden kaçmak için banka çalanlarna büyük komisyonlar vererek ibirlii yapyorlar.

SANAL ORTAMDA SATI

Sanal ortamda online sat sitesi kurarak, aslnda hiç sat yaplmayan ürünler üzerine naylon faturalar kullanyorlard. Pos cihazlarndan yüksek miktarlarda paralarn ve faturalarn kesildiini de gördük. Normalde çekilen paralar bir irketin çekebilecei miktarlarda deildi. Örgüt üyelerinin bu yolla yaklak 1 milyar lira haksz kazanç elde ettiini belirledik. Pos tefeciliindeki temel mantalite; sat yaplmayan bir ürünü, sanki sat yaplm gibi göstererek, madurlardan yüksek faizlerle gelir elde ediyorlar. Örgüt üyelerinin de kendi içlerinde performans sistemleri kurduklar, en çok kazanç elde edenlere komisyon verdikleri de ortaya çkt. Pos cihazlarnn yakalanmamas için, cihazlar farkl illere yolladklarn, oralarda da çekimler yaptklarn anladk dedi.

4 KNN ARANMASI SÜRÜYOR

8 ilde yaplan e zamanl operasyonda gözaltna alnan 33 üpheli, Diyarbakr Emniyet Müdürlüüne getirilerek, ilemlerine baland. Sorgular devam eden üphelilerin daha sonra savcla sevk edilecei belirtilirken, olayla ilgili hakknda yakalama karar bulunan 4 kiinin aranmasna da devam edildii örenildi.

Ana Sayfaya Git