Tek etken hava muhalefeti

Bitlis Tatvan’da 11 askerin şehit oluğu helikopter kazası ile ilgili kaza kırım heyeti çalışmalarını tamamladı. Kaza kırım heyetinin ayrıntılı çalışmaları sonucu hazırlanan raporda, “4 Mart 2021 saat 14.25’te Muş ile son görüşme yapılmasını müteakip, saat 14.30’dan itibaren ani hava değişimi ile olumsuz hava şartlarıyla karşılaşılmış, bulut içine girilmiştir. Bunun üzerine pilotlar tarafından geri dönüş kararı verilmiştir. Ancak maalesef saat 14:41’de kaza kırım meydana geldiği değerlendirilmektedir” denildi.

Haberler 09.03.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanlnca, 11 askerin ehit olduu helikopter kazasna ilikin, helikoptere yönelik hava artlar dnda herhangi bir d etkinin olmad belirtildi. Uçuun son aamasnda hava koullarnn ani deiimi sonucunda ortaya çkan olumsuz hava artlar nedeniyle helikopterin bulut içinde kalmas ve bir anda yer görü artlarn kaybetmesi nedeniyle kazann meydana geldii bildirildi.

Milli Savunma Bakanlnda bilgilendirme toplants düzenlendi. Bakanlk Basn ve Halkla likiler Müavirlii Analiz ve Deerlendirme Subay Binba Pnar Kara, terörle mücadelenin devam ettiini belirterek, 2021 yl Ocak ayndan itibaren 21i büyük, 62si orta çapl olmak üzere toplam 83 operasyon icra edildiini, 143 teröristin etkisiz hle getirildiini kaydetti. Kara, 10 ubat 2021 tarihinde PKKnn kendisini çok emniyette hissettii Irak kuzeyi Garada, 75 kilometreye 25 kilometrelik bir alanda icra edilen Pençe Kartal-2 Harekt ile bölgeye yerleen, yeniden yaplanmaya çalan ve saldr hazrlnda bulunan PKK terör örgütüne büyük bir darbe vurulduu bildirdi. Kara, Harekt boyunca 4ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 51 terörist ölü, 2 terörist ise sa ele geçirilmitir. stihbarat kaynaklar tarafndan etkisiz hale getirilen terörist saysnn çok daha fazla olduu yönünde deerlendirmeler yaplmaktadr. Terör örgütünün iç deerlendirmelerine yönelik alnan istihbarat ile PKK elebalar tarafndan Gara bölgesinin güvenli alan sayld, bölgeye sadece hava unsurlar ile snrl kalan bir operasyon icra edilebileceini düündükleri; ancak, Pençe-Kartal 2 Harekt sonrasnda bu düüncelerin yerini panik ve derin endienin ald ve kendilerince ilave tedbirler almaya çaltklar bilgisi edinilmitir dedi.

HUDUT GÜVENL

Binba Kara, 2021 ylnn bandan itibaren, yasa d hudut geçi teebbüsünde bulunan toplam 13 bin 244 kiinin yakalandn, 66 bin 651 kiinin ise hududu geçemeden engellendiini bunlardan 13ünün FETÖ olmak üzere toplam 55inin terör örgütü mensubu olduunu belirtti. Kara, operasyonlarda 10 bin 866 karton sigara, 31 kilogram uyuturucu, 17 bin 500 adet ilaç ve 245 adet cep telefonu ele geçirildiini bildirdi. Kara, Snr fiziki güvenlik tedbirleri kapsamnda; Suriye hududumuzda planlanan 837 kilometre snrn 836 kilometresi, ran snrnda planlanan 170 kilometre snrn 148 kilometresi olmak üzere toplamda 984 kilometre Modüler Beton Duvar ile Asi Nehri ve Afrin çaynn snr tekil eden bölümlerinde 18 kilometre sedde ve 34 kilometre yüksek güvenlikli tel çit ina edilerek hudut güvenlii artrlmtr. Ayrca, Dicle Nehri Devriye Yolu ve yüksek güvenlikli tel çitin 18 kilometresinden, 16 kilometresi tamamlanmtr dedi.

UçU ROTASI DETRLMTR

Kara, 11 askerin ehit olduu helikopter kazasna ilikin kaza krm ekibi tarafndan yaplan aratrma sonucunu da paylat. Kara, kaza krm ekibi tarafndan ilgili komutanlk ve birimlerle yaplan çeitli görümelerden, olay yerinde yaplan incelemelerden, yine olay yerinde bulunan ses kayt cihaznn dinlenmesi çözümlenmesinden elde edilen bilgiler nda söz konusu kazann oluu ile ilgili kanaate varldn kaydetti. 8inci Kolordu Komutan Korgeneral Osman Erba tarafndan Kolordu Komutanl birliklerinde denetlemelerde ve incelemelerde bulunmak üzere 4 Mart 2021 tarihinde Elaz-Erci-Tatvan-Mu-Bingöl güzergahnda bir idari denetleme program planlandn belirten Kara, 4 Mart sabah uçu brifinginde hava artlarnn uçua uygun olduu tespit edilmitir. Uçu görevine müsaade etme, sevk ve idare etme, uçu görevini balatma, erteleme, tadil etme ve iptal etme yetkisi olan 1inci pilotun karar ile uçua planland ekilde 07.52de Elaz-Erci-Tatvan rotasnda balanmtr. ntikal esnasnda Mu bölgesinde olumsuz hava artlar ile karlalmasna müteakip uçu rotas deitirilerek Bingöl istikametinde uçua devam edilmi ve 09.23te Bingöle ini yaplmtr dedi.

BULUT çNE GRLMTR

Kara, Tatvan bölgesindeki hava artlarnn iyilemesi beklenmi hava artlarnn uçua müsait olduunun tespit edilmesi üzerine 13.55te Tatvana intikal etmek üzere Bingölden kalk yapldn kaydederek, ntikalin Tatvan yaknlarna kadar olan bölümü sorunsuz icra edilmi olumsuz bir hava durumu ile karlalmamtr. Ancak saat 14.25te Mu ile son görüme yaplmasna müteakip saat 14.30dan itibaren ani hava deiimi olumsuz hava artlaryla karlalm, bulut içine girilmitir. Bunun üzerine pilotlar tarafndan geri dönü karar verilmitir. Ancak maalesef 14.41de kaza krm meydana geldii deerlendirilmektedir diye konutu.

HELKOPTERDEN KAYNAKLI DEL

Binba Kara, kaza krm ekibinin deerlendirmesine göre saat 14.40ta Tatvana inmesi beklenen helikopterin tahmin edilen zamanda ini yapmamas üzerine TSK ve dier kamu kurum kurulularnn da katlm ile arama kurtarma faaliyetlerine balandn söyleyerek, Arama kurtarma faaliyetleri sonucunda Tatvan ehir merkezinin 7 kilometre kuzeyinde bulunan çekmece köyünün 1 kilometre kuzeyinde helikopterin enkazna ulalmtr. 9 ehidimiz ve 4 yaralmzn Tatvan-Bitlis hastanesine tahliyeleri salanmtr. 4 yaral silah arkadamzdan 2si hastanede ehit olmutur. 4 Mart 2021 tarihinde meydana gelen helikopter kazasn aratran kaza krm ekibinin deerlendirmesinde olayn meydana gelmesinde helikopterlerden kaynaklanan bir neden olmad, helikopterin bakm faaliyetlerinin mevcut mevzuata uygun olarak zamannda ve uygun ekilde yapld, helikoptere yönelik hava artlar dnda herhangi bir d etkinin olmad, uçuun son aamasnda hava koullarnn ani deiimi sonucunda ortaya çkan olumsuz hava artlar nedeniyle helikopterin bulut içinde kalmas ve bir anda yer görü artlarn kaybetmesi nedeniyle meydana geldii deerlendirilmektedir dedi.

COUGAR HELKOPTERLER LE 3 CAN KAYIPLI KAZA

Binba Kara, TSK envanterine giren Cougar tipi toplam 50 helikopter olduunu, bunlardan 30unun Kara Kuvvetleri Komutanl, 20sinin ise Hava Kuvvetleri Komutanlnn kullanmna verildiini kaydederek Helikopterlerin envantere girdii 1995 ylndan bugüne kadar her türlü hava ve arazi koullarnda yaklak 150 bin saat uçu yaplmtr. Mevcut mevzuata göre helikopterlerin ortalama ömür devri 40 yldr. Ancak bu süre yeniletirme ve modernizasyon faaliyetleri ile uzatlabilmektedir. Bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanl envanterindeki Cougar helikopterleri ile 4 adet can kaypl kaza meydana gelmitir. Söz konusu kazalarn hiçbirisinin nedeni helikopter kaynakl deildir dedi.

BULUT ç ORYANTASYON

Güvenlik kaynaklar, helikopter kazasna neden olduu deerlendirilen ani hava deiiminin önceden tahmin edilip edilmeyeceine ilikin, hava durumuna ilikin bilgilerin Meteoroloji Genel Müdürlüünden alndn, askeri ve sivil uçu yapan tüm araçlarn bunlardan faydalandn belirtti. Bölgenin corafi yapsndan dolay ani hava deiikliklerinin yaanabildiini ifade eden kaynaklar, helikopterin bir yere çarpmasnn söz konusu olmadn, bulut içi oryantasyon kaybnn yaandn kaydetti.

PLOTUN KARARI ESASTIR

Kazaya ani hava deiiklii dnda bir etkenin neden olmadn yineleyen kaynaklar, kaza krmda yaralanan personelin salk durumunun iyi olduu bilgisini paylat. Cougar helikopterlerinin Türk Silahl Kuvvetlerinde genellikle idari görevlerde kullanldn aktaran güvenlik kaynaklar, söz konusu helikopterlerin kullanmnn 150 bin saati atn vurgulad. Hava artlar uygun olmasa dahi komutanlarn emri ile helikopterlerin havalandrp havalandrlmayacana yönelik soruya güvenlik kaynaklar Böyle bir ey kesinlikle söz konusu deil. Uçu camiasnda pilotun karar esastr. Buna herhangi bir komutann etki etmesi mümkün deil. Pilotun kendi kararna braklr. Komutan olarak rütbeli personel emir verebilir; ama uçu için bir emir verilmesi söz konusu deildir dedi.

Ana Sayfaya Git