"Tek seçenek, Anayasa Mahkemesine gidiş"

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu: "(Terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi) Yasa yoluyla yeni bir OHAL dönemi açılacaktır. Bu yasa kabul edilirse tabii ki buna karşı tek seçenek, Anayasa Mahkemesine gidiştir" "Biz bu aykırılıkları hem komisyon hem Meclis Genel Kurulunda hem de basın önünde paylaşmaya devam edeceğiz"

Haberler 21.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP stanbul Milletvekili brahim Kabolu, terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine ilikin, Yasa yoluyla yeni bir OHAL dönemi açlacaktr. Bu yasa kabul edilirse tabii ki buna kar tek seçenek, Anayasa Mahkemesine giditir. dedi.

CHP stanbul milletvekilleri Zeynel Emre ve Kabolu, CHPnin Adalet Komisyonu üyeleriyle Mecliste basn toplants düzenledi.

Emre, terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifinin dün itibaryla TBMM Adalet Komisyonunda görüülmeye balandn ve bugün de komisyondan muhtemelen geçeceini anmsatt.

Teklifin, OHALin üç yl süreyle uzatlmasna yönelik olduunu savunan Emre, siyasal, sosyal, ekonomik anlamdaki çöküün hzla devam edeceini, bu çöküe yönelik olas tepkilerin bastrlmas konusunda bir hazrlk içerisinde olunduunu iddia etti.

Emre, terörle mücadele amaçlanyorsa bu mücadeleyi Meclis eliyle ortaklaa yapmann herkesin ortak yükümlülüü olduunu her zaman dile getirdiklerini aktard.

Kanun teklifinin içerii hakknda da bilgiler veren Emre, Bu düzenlemeler Türkiyeyi geriye götüren düzenlemelerdir. Türkiyenin otoriter bir rejimle yönetilmesine asla müsaade etmeyeceiz. Biz haklyz. Bu hakl mücadelemizde, en azndan ülkenin yarsna yakn bir ksm bizlerin hakll dorultusunda her türlü manipülasyona, tek tarafl seçim imkanna ramen bir kar duru sergilemitir. Biz bu mücadeleyi devam ettireceiz. diye konutu.

Tüzük kaldrlarak Cumhurbakanl kararnameleri konmutur

CHP stanbul Milletvekili Kabolu ise yeni dönemde tüzüün yerini Cumhurbakanl kararnamelerinin aldn söyledi.

Kararnamelerle çok temel düzenlemeler yapldn ifade eden Kabolu, Oysa kararname ad verilen bu metinler, normlar sralamasnda yasann altnda yer almaktadr. Tüzük kaldrlarak Cumhurbakanl kararnameleri konmutur. O nedenle öncelik yasanndr. Yasann da anayasaya aykr olmamas gerekiyor. dedi.

Teklifin anayasaya aykr hükümlerle dolu olduunu savunan Kabolu, Bu yasa eer bu haliyle yürürlüe girerse üç yl daha olaanüstü halin uzamas, belki de düne kadar uygulanan OHAL dönemini aratacak tehlikeleri beraberinde getirecektir. diye konutu.

Yasa yoluyla yeni bir OHAL dönemi açlacan öne süren Kabolu, öyle devam etti:

Eer gelecek hafta TBMMde bu yasa kabul edilirse tabii ki buna kar tek seçenek, Anayasa Mahkemesine giditir. Ama oraya gitmeden önce bu yasa, brakn Türkiyenin taraf olduu Avrupa nsan Haklar Sözlemesi bata olmak üzere uluslararas sözlemelere aykrl, anayasamzn hükümlerine açk bir biçimce çok yönlü olarak aykrlk tamaktadr. Bu nedenle biz bu aykrlklar hem komisyon hem Meclis Genel Kurulunda hem de basn önünde sonuna kadar paylamaya devam edeceiz.

Anayasa Mahkemesi önünde yetki bakmndan engel yok

Kabolu, konumasnn ardndan gazetecilerin sorularn da yantlad. Anayasa Mahkemesinin daha önce OHAL ile ilgili düzenlemeleri OHAL gerekçesiyle usulden reddettiinin hatrlatlmasnn ardndan Anayasa Mahkemesi, beklediiniz üzere bir anayasaya aykrlk karar verebilir mi? sorusu üzerine Kabolu, unlar kaydetti:

Artk Anayasa Mahkemesi önünde böyle bir yetki bakmndan engel bulunmamakta. çünkü bu bir yasa olarak yürürlüe girecek. O nedenle Anayasa Mahkemesi, Ben yetkisizim, bunu ele alamam diyemeyecektir. çerik olarak da anayasaya açk bir biçimde çok yönlü aykrlklar içermektedir. Bu bakmdan Anayasa Mahkemesinin bunu iptalden tümüyle kaçnamayacan söyleyebilirim. Fakat asl olan bu ii Anayasa Mahkemesine brakmadan, yasama konusunda esas yetkili organ olan TBMMde bunun tartlmasdr. Yoksa baz partili milletvekillerinin açkça yürütme tarafndan hazrland belli olan bir metni, hiç tartmadan, sadece el kaldrarak onaya tabi tutmalar gerçekten esef verici bir durumdur.

Ana Sayfaya Git