Tek yol maske!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, maskenin, hastalığın bulaşmasını engellediğini söyleyerek, "70 bin vakanın olduğu dönemde maskeyi kullanmamak, kendimizi riske atmak demektir. Biz enfekte olursak aynı evde yaşadığımız insanları da riske atıyoruz. İş yerimizden, sokaktan, okuldan enfeksiyonu eve getirmemenin tek yolu, maskedir" dedi.

Haberler 23.02.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk Sal Uzman ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akn, açklamada, pandeminin balad günden bu yana maske kullanmnn öneminden bahsedildiini söyledi. Türkiyede günlük 6 bin civarnda vaka açkland zamanlarda ciddi kstlamalarn uygulandn anmsatan Akn, Maske hastaln bulamasn engelliyor. 70 bin vakann olduu bir dönemde maskeyi kullanmamak kendimizi riske atmak demektir. Biz enfekte olursak ayn evde yaadmz insanlar da riske atyoruz. yerimizden, sokaktan, okuldan enfeksiyonu eve getirmemenin tek yolu maskedir. Eer vaka saylar ciddi bir düü gösterirse ki düü bekleniyor, o zaman belki maskelerin çkarlmas ile ilgili deerlendirme olur. Batl ülkelerde maske konusunda rahatlk salanan ülkelere bakarsak hatrlatma dozu da dahil olmak üzere alama oranlar yüzde 80-90 civarnda. Türkiyede ise 2nci doz a olanlar yüzde 60-70 civarnda. Türkiye toplumsal baklk açsndan geride kalm durumda. Onun için bizim biraz daha maske takma konusunda duyarl olmamz lazm diye konutu.

RSK çOK YÜKSEK

Prof. Dr. Akn, maske kullanm olmamasn doru bulmadn vurgulayarak, unlar söyledi:

Örnein; u anda Hacettepe Hastanesindeyiz. Açk alanlara baktnz zaman insan says snrl. Elbette ki maskesiz dolaabilirsiniz. Hastanenin önüne girdiiniz zaman bir kalabalk var. O kalabala muhakkak maske ile girmek lazm. Artk biz maskeyi nerede kullanacamz iyi bilmemiz lazm. Herkes kendisini nasl koruyacan iyi biliyor. Muhakkak kendilerini enfeksiyondan korumak için maskelerini taksnlar. çok hzl bulaan bir enfeksiyon ile kar karyayz. Vaka saylarnn dümesi aldatc olabilir. Vakalar azalyor gibi düünmeyelim. Tekrar hareketlenme olabilir. 70 bin vakay küçümsememek lazm. Dünyadaki herkese maske takma ve önlemler konusunda bkknlk gelmi durumda. çok uzam gibi geliyor; ama virüs için böyle bir ey yok. O olabildii kadar insanlarn vücudunda kendisini çoaltmaya çalyor. Bu mücadeleden insanolunun daha karl çkabilmesi için muhakkak maskesini takmas lazm. Buna ramen enfeksiyon etkenini alrsa bundan korunmak için asn tamamlamas lazm. Benim net önerim, hala risk çok yüksek. Risk çok yüksek olduu için özellikle kapal alanlarda ve kalabalk ortamlarda maske takmay sürdürelim. Buna ramen riski en aza indirebilmek için de tam al hale geçelim.

HER BREY KEND MÜCADELESN YAPMASI LAZIM

Prof. Dr. Akn, yeni varyantla karlalabileceini söyleyerek, Türkiyede Alfa, Delta ve Omicron varyant ile karlatklarn söyledi. Omicronun, Deltaya göre bulaclnn daha yüksek olduunu belirten Akn, öyle konutu:

Yeni karlatmz varyantn bulama kabiliyeti artyor. Bunun sebebi de virüs kendi neslini sürekli çoaltarak yeryüzünde tutma gibi bir çaba gösteriyor. Ne kadar tedbirsizseniz ne kadar aszsanz ve kurallar ihmal ediyorsanz, virüsün yeni varyantlar ortaya çkarmas için frsat yaratyorsunuz demektir. Bu da bir ekilde toplumda yaylyor. Unutmayn ki Güney Afrikada kasm aynda görüldü. Türkiye bunun etkisine aralk-ocak aynda girdi. Dünyada herhangi bir ülkede yeni varyant görülmesi senin ülkeni de risk altna sokuyor. Bütün dünyann el birliiyle bu pandemiyle mücadelesi çok önem tayor. Biz kendi ülkemiz olarak kendi mücadelemizi yapalm. Her birey kendi mücadelesini yapmas lazm. Muhakkak kiisel sorumluluumuzu üzerimizde tayalm. Kiisel sorumluluumuz topluma kar sorumluluumuzun ve saygmzn gereidir.

Ana Sayfaya Git