'Teknoloji bağımlılığı, madde kullanımından daha tehlikeli'

TBMM'de 'Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu'nda bilgi veren Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum, "Teknoloji bağımlılığı, madde kullanımından daha tehlikeli boyuta gelebilecek durumda" dedi.

Haberler 04.07.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgunun bakanlnda toplanan komisyonda, teknoloji bamllnn zararlarnn giderilmesi ve alnmas gereken tedbirlere ilikin görüler ele alnd. Komisyon üyelerine bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Bar Horzum, teknoloji bamllnn tehlikeli boyutlarna dikkat çekti.

HMALKAR ALELERN çOCUKLARI, DAHA FAZLA TEKNOLOJ BAIMLISI

Horzum, anne veya babasnn bakt çocuklara oranla bakclarn bakt çocuklarn teknoloji bamllnn daha yüksek olduunu belirterek, Annesi çalsn çalmasn bireye kimin bakt büyük önem arz ediyor. Aile büyüklerinin bakt çocuklara oranla bakclarn bakt çocuklarda teknoloji bamll daha fazla geliiyor. çocuk bakmnda akrabalarn bakma tevik edilmesi gerekiyor. hmalkar ailelerin çocuklar, daha fazla teknoloji bamls. Ülkemizde teknoloji bamllnn yaygn olduunu söylemek yanl olmaz. lk ihtiyaç olarak, ülke çapnda durumun haritasn ortaya çkarmak gerekiyor. Okul dnda okullarn, eitsel ve sosyal etkinlikler açsndan uygun olmas gerekiyor. Bizim okullar ders dndaki etkinliklerde de kullanmaya ihtiyacmz var. çünkü çok fazla sokaklar kullanamyoruz. Ayrca her çocuun bir spor ya da sanat etkinliine kanalize edilmesi gerekiyor. Ailelere çocuklar ile kaliteli vakit geçirecekleri ortamlar oluturmalyz ifadelerini kulland.

MADDE BAIMLILIINDAN DAHA TEHLKEL

Teknoloji bamllnn, narkotik madde kullanmndan daha tehlikeli boyutlara gelebildiini vurgulayan Horzum, sözlerini öyle sürdürdü:

Biliim teknolojileri yanl kullanm bamllk olarak nitelendiriliyor. Teknoloji bamllnn ölçütleri dikkati çekme, yoksunluk, çatma, nüksetme ve eski haline geri dönme, tolerans ve ruh hali deiimi olarak sralanyor. Teknoloji bamlln madde bamll ile karlatrldnda, madde kullanmndan daha tehlikeli boyuta gelebilecek durumda olduu görülüyor. Güney Kore, yapt bir çalmada son 5 yl içinde madde bamllnn ciddi oranda dütüünü tespit ediyor. Bu durum aratrldnda ise yaygnlaan teknoloji bamllnn madde bamllnn yerine geçtiini görüyorlar. Teknoloji bamllnn kiisel sebepleri aratrldnda, bireylerin kendi davranlarn kontrolde zorlanmasnn bamlla neden olduu görülüyor. Bamlln ve etkilerinin ne olduunu bilmemek de bamll tetikleyen önemli faktörler arasnda geliyor. Gerçek dünyada baarl olamayan bireylerin sanal ortamda baary ön plana çkardklarn görmekteyiz. Bu durum sanal dünyaya kaç olarak karmza çkyor. Bu da bireyin sorumluluklarn yerine getirme ve bireysel ihtiyaçlarn karlama noktasnda gecikmelere neden oluyor.

Ana Sayfaya Git