Telefonla hayat kurtardı

Diyarbakır'da 8 yıllık evliliklerinin ardından tüp bebek tedavisiyle doğan Çiğdem ve Mehmet Takın çiftinin boğazına kaçan yabancı cisim dolayısıyla boğulma tehlikesi geçiren 4 aylık bebeği, 112 Acil Servis ekiplerince telefonla yapılan yönlendirme sayesinde yaşama döndü.

Haberler 02.03.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 8 yllk evliliklerinin ardndan tüp bebek tedavisiyle doan çidem ve Mehmet Takn çiftinin boazna kaçan yabanc cisim dolaysyla boulma tehlikesi geçiren 4 aylk bebei, 112 Acil Servis ekipleri tarafndan telefonla yaplan yönlendirme sayesinde hayata döndü.

Merkez Kayapnar ilçesi Bar Mahallesinde oturan çidem ve Mehmet Takn çiftinin 4 aylk bebei Üveys Zeki Takn, boazna kaçan cisim sonucu anszn nefessiz kald. Anne baba, yardm için kapsn çaldklar komular Gürsel Tunçok ile hastaneye gitmek için yola çkt.

Bu srada 112 Acil Servisi arayan Tunçok, görevli Melek Yldrmn yönlendirmesiyle bebee müdahale etti. Yldrmn söylediklerini yerine getiren Tunçok, bebein boazndaki cismin çkmasn salad.

Bebein hayatnn kurtulmasn salayan Yldrm ve Tunçok, Üveys Zeki Taknn taburcu edilmesinin ardndan Takn çiftini evlerinde ziyaret etti.

çidem Takn, gece çocuunun nefes almadn görünce komularndan yardm istediini söyledi.

Yolda telefonla alnan yardm sayesinde bebeinin hayatnn kurtulduunu dile getiren Takn, yardmc olan Yldrm ve Tunçoka teekkür etti.

- Hasta yaknnn sakin olmas bizim için bir avantajd

Yldrm da bebein hayatnn kurtulmasn saladklar için mutlu olduunu anlatarak, gece gelen telefonda bebein boaznda yabanc bir cismin kaldnn ve nefes almadnn bildirildiini belirtti.

Aracn güzergahn örendikten sonra ivedi bir ekilde ambulans yönlendirdiini aktaran Yldrm, öyle konutu:

Bu srada telefon görümesini sonlandrmadm. Hasta yaknnn sakin olmas bizim için bir avantajd. Verilen komutlar yerine getirdi. Hasta yaknna, bebei dizine yatrmasn, ban aa doru indirmesini, azn açmasn ve srtna 5 kez vurmasn söyledim. lk müdahalede cisim çkmad. Tekrar denedik, hasta yakn bebein aladn ve nefes almaya baladn söyledi.

Daha sonra ekiplerin araca ulatn ve bebein durumunun iyi olduunu örendiklerini anlatan Yldrm, hastanede tedavi altna alnan bebein ksa sürede taburcu edildiini dile getirdi.

Vatandalarn ilk yardm örenerek, 112 Acil Servisin yönlendirmesine dikkat etmesinin önemli olduunu vurgulayan Yldrm, Hasta yaknlarnn verilen komutlar panik yapmadan, soukkanl bir ekilde yerine getirmesi hastalarda hayat kurtarc niteliktedir. dedi.

Yaptklar yönlendirmelerle bir insann hayatn kurtarmann kendilerini çok mutlu ettiine dikkati çeken Yldrm, çok youn ve stresli bir ite çaltklarn, yaptklar iin farknda olduklarn anlatt.

Tunçok ise Lice ilçesinden bir yaknnn düüne katlmak için il merkezine geldiini ifade ederek, öyle konutu:

Düünden sonra arkadamn evine misafir oldum. Gece sohbet ettiimiz srada kap telala çalnd. Aile, mdat, koun, bebek ölüyor. dedi. Bebek cansz görünüyordu. Kotuk, çplak ayakla kendimizi arabaya attk. Arkadama Sen arabay kullan, ben 112yi arayacam dedim. 112 Acil Servisi aradm. Ambulans yola çkt, siz de müdahale edebilirsiniz. dediler. Nasl müdahale edebileceimi anlattlar. Görevlinin yönlendirmesiyle müdahale ettim. lkinde çocuk bir tepki vermedi. kincisinde çocuk nefes almaya balad. 112 Acil Servisteki görevlinin yardmyla, bir hayat kurtardk.

Ana Sayfaya Git