Telsiz görüşmesi kanaat getirdi!

AK Parti'li Mercan'ın katledilmesine ilişkin gerekçeli kararda, telsiz görüşmelerinde PKK'lıların talimatıyla saldırının gerçekleştiğirildiği kanaatine varıldığı belirtildi.

Haberler 18.07.2020 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Lice Bakan Yardmcs Orhan Mercann Diyarbakrda 30 Haziran 2017de PKKl teröristlerce katledilmesine ilikin davada tutuklu yarglanan sank Kemal Polata 2 kez arlatrlm müebbet ve 1 yl 6 ay hapis cezas verilmesine ilikin hazrlanan gerekçeli kararda, teröristlerin kendi aralarnda yaptklar telsiz görümesinin detaylar da yer ald.

Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann 19 Hazirandaki karar durumasnda, Polat hakknda hükmedilen hapis cezasna ilikin gerekçeli kararda, terör örgütü PKK/KCK hakknda detayl bilgiye, sank hakkndaki iddialara, tank, madur ifadeleri ve sank savunmas ile teröristler arasnda gerçekleen telsiz görümesine yer verildi.

Karara göre, terörle mücadele kapsamnda yürütülen telsiz kestirmesi faaliyetleri neticesinde saldrdan 2 gün sonra terör örgütü PKK/KCKnn sözde orta saha muhaberecisi Agiri kod adl terörist ile HPGnin sözde ana karargah muhaberecisi Hevler kod isimli terörist arasnda gerçekleen telsiz görümesi öyle:

- Agiri: Hevler

- Hevler: Dinliyorum

- Agiri: Bizde bir bilgi var

- Hevler: Tamam

- Agiri: Bata size vereyim sonra arkadalara vereyim

- Hevler: Tamam

- Agiri: 30 Haziran akam YPSnin kadn birimi tarafndan Lice AKP lçe Bakan Yardmcs Orhan Mercana yönelik ilçede eylem gerçekletirilmitir

- Hevler: Tamam

- Agiri: Gençler üzerinde özel bir politika yürütüyor ve bu ahs daha öncede uyarlmt, yaplan uyarlara dikkat etmedi ve ehit Berfin timi tarafndan cezalandrld

- Hevler: Tamam.

- Mercann öldürülmesinin PKK/KCK tarafndan üstlenildii görülmütür

Kararda, telsiz kestirmesine ilikin u deerlendirmede bulunuldu:

Telsiz görümelerinde eylemin, silahl terör örgütü PKK/KCK adna gerçekletirildii hususunun belirtilmesi neticesinde, üphelinin terör örgütünün krsal alan yaplanmasnda silahl ve ideolojik eitim alarak Lice ilçe merkezine geldii, PKK/KCKnn üst düzey yöneticilerinin talimatlar dorultusunda bahsi geçen eylemi gerçekletirdii kanaatine varlmtr. Telsiz kestirmesinden de görüldüü üzere Orhan Mercann öldürülmesi olaynn PKK/KCK tarafndan üstlenildii görülmütür.

- Kyafetlerde DNA kalnts ve at artklar tespit edildi

Kararda, gizli tank Kilitin, sank Polatn saldry gerçekletirirken üzerinde kadn hrkas ve pardesüsü bulunduu yönündeki iddialar üzerine, söz konusu kyafetlerde DNA kalnts ve at artklarnn tespit edildii bildirildi.

Telsiz kestirmeleri, tank ifadesi, kyafetlerde belirlenen DNA kalnts ile at artklar göz önünde bulundurularak kararda, sann atl suçlar ilediinin anlald ve savunmasna itibar edilmedii belirtildi.

Sann üyesi olduu silahl terör örgütünün devletin birliini bozma ve ülke topraklarndan bir ksmn devlet idaresinden ayrma amacna yönelik vahamet arz eden, Orhan Mercann öldürülmesiyle neticelenen vahim olay gerçekletirdii anlatlan kararda, unlar kaydedildi:

Sann sabit olan eylemlerinin de silahl terör örgütünün amaçlad suçu ilemeye elverili vahamet arz eder nitelikte olmas nedeniyle TCK 302. maddesinde düzenlenen devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma suçundan cezalandrlmasna, maktul Orhan Mercan kasten öldürmesi eylemi sebebiyle, taraf ve tank beyanlar dikkate alndnda maktulün olaydan önce tehdit edildii, telsiz kestirme tutana incelendiinde olayn daha önceden örgüt tarafndan planland anlalmakla, atl suçun TCK 82/1.a kapsamndaki tasarlayarak adam öldürme suçunu oluturduu gözetilerek sann eylemine uyan madde gereince cezalandrlmasna karar verilmitir.

- Cezada indirime gidilmedi

Sann iledii suçun terör suçu olmas nedeniyle 3713 sayl yasann 5/1. maddesi gereince sann cezasnn artrld kaydedilen kararda, devam eden yarglama sürecinde pimanln gösterir herhangi bir davranta bulunmad ve olayn vahameti göz önüne alnarak cezasnda TCKnn 62. maddesi gereince indirim yaplmasna yer olmadna karar verildii ifade edildi.

AK Parti Lice Bakan Yardmcs Orhan Mercan, 30 Haziran 2017de evinin önünde urad saldr sonucu hayatn kaybetmiti. Tutuklu yarglanan sank Kemal Polatn 19 Haziranda görülen karar durumasnda mahkeme, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak ile Mercana kar tasarlayarak adam öldürmek ve ruhsatsz ateli silah ve mermileri satn alma, tama veya bulundurma suçlarndan 2 kez arlatrlm müebbet ve 1 yl 6 ay hapis cezasna çarptrlmasna karar vermiti.

Ana Sayfaya Git