Temelli: İhraç kararını hükümet değil, yargı vermeli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP'nin Van'da düzenlediği 3 günlük kamp programı kapsamında akşam saatlerinde otelde düzenlenen programda, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen kamu personelleri ile bir araya geldi.

Haberler 22.07.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu personellerinin ihraç edilmesinde hükümetin kendisini yargnn yerine koyduunu belirten Temelli, Eer insanlarn bir suçu varsa, bir suç iledii düünülüyorsa kovuturmas, soruturmas yaplr. Mahkemeye gidilir, o insanlar hakknda bir hüküm verilirse bu hükme bal olarak belli idari ilemler yaplabilir. Oysa u an ihraç edilenlerin suçlu olup olmadna karar sadece KHKyi hazrlayan iktidardr. Bu iktidar insanlar ihraç ederken aslnda kendini yargnn da yerine koyarak bir hüküm vermi oluyor dedi.

HRAç KARARINDA HÜKÜMET KENDSN YARGININ YERNE KOYDU

HDP E Genel Bakan Temelli, KHK ile yüzbinlerce kiinin ekmeinden olduunu belirterek unlar kaydetti:

Uzun yllar üniversitede öretim eleman, öretim üyesi olarak çaltm. Bir akam televizyona bakarken alt yazda ihraç edilenler arasnda ismimi gördüm. Tabi bütün Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilenler bu kadar ansl olmuyor. Tabi o zaman yaadm duyguyu anlatmak zor. Bir taraftan öfkeleniyorsunuz., bir taraftan direniyorsunuz, bir taraftan da bu trajikomik sahne karsnda gülümsüyorsunuz. Bugüne kadar yaklak 134 bin kii ihraç edildi. Bunlarn 4 bini ilerine iade edildi. 104 bin ya da 108 bin kiinin komisyonda dosyas var. KHK ile ihraç edilme konusunda, kimileri ihraç edilmeliydi, kimileri ihraç edilmemeliydi tartmas sürdürmek aslnda bu anlaya meruiyet kazandrmaktr. Kimileri suçlu olabilir, kimileri suçsuz olabilir, bunun kararn verecek olan yargdr. Eer insanlarn bir suçu varsa, bir suç iledii düünülüyorsa kovuturmas, soruturmas yaplr, mahkemeye gidilir ve o insanlar hakknda bir hüküm verilirse bu hükme bal olarak belli idari ilemler yaplabilir. Oysa u an ihraç edilenlerin suçlu olup olmadna karar sadece KHKy hazrlayan iktidardr. Bu iktidar insanlar ihraç ederken aslnda kendini yargnn da yerine koyarak bir hüküm vermi oluyor.

Ana Sayfaya Git