Temelli: Mezopotamya coğrafyasında tarım bitirildi birlikte çözüm üreteceğiz

Bismil’de çiftçilere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Mezopotamya coğrafyasında Kürt düşmanlığı ile tarımın bitirildiğini belirterek, ortak iyiliğe dair çözümleri birlikte üreteceklerini söyledi.

Haberler 02.08.2019 - 12:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ve Bismil Belediyesi, çiftçilerle buluma toplants düzenledi. Bismilde bir düün salonunda yaplan toplantya, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Semra Güzel, mam Taçer, Necdet pekyüz, Serpil Kemalbay, HDP MYK üyeleri ve il ebakanlar, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Ebakan Adnan Selçuk Mzrakl ve ilçe belediye ebakanlarnn yan sra çok sayda çiftçi ve meslek odalar temsilcileri katld.

TARIMA KATKIDA BULUNACAIZ

Toplantnn açlnda konuan Bismil Belediyesi Ebakan Orhan Ayaz, ilçelerinin tarm için mükemmel bir yer olduu ve herkesin bunun farknda olmas gerektiini söyledi. Belediye hizmetinin sadece yol yapma, temizlik ileri olmadn, ilçe sakinlerinin yapt tüm ilerde yanlarnda olacan ifade eden Ayaz, ilçe tarmna katkda bulunacak bir dizi projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

NTELKL SIçRAMA çN TARIMDA BRLK

DBB Ebakan Selçuk Mzrakl de ilçenin tarm kapasitesinin önemine dikkat çekerek, Bölgenin pamuk üretiminde ilk srada olduunu, ancak bir pamuk borsasnn olmadn kaydetti. Mzrakl, Bismil, Amedin en geni tarm bölgesine sahip corafyasdr. leriki döneme bakld zaman özellikle Amedin ekonomik olarak tekstil bata olmak üzere önemli bir merkeze dönüecei gerçei var. Bismilde maalesef u an çiftçilik ikinci i olarak görülüyor. Beraberinde pamuk tarmnn bu kadar güçlü yapld Bismilde geçen dönemde verim açsndan zayf kald görüldü. Kuru tarma baktmzda ciddi anlamda bir verim düüklüünü görüyoruz. Bölge olarak baktmzda pamuun yüzde 42si GAP bölgesinde yaplyor. Amede baktmzda bu rakam yüzde 8dir. Ama burada borsa yok. çiftçinin ürününün deer kazanmas ayn zamanda nitelik kazanmasn salayacaktr. Bundan dolay bundan sonra birlikte ne yapabiliriz diyoruz. Nitelikli bir sçramaya ihtiyacmz var. Bu konuda yaplacaklarn banda birlik geliyor. Üretici birlikleri tarm daha fazla güçlendirecektir. Bu kapsamda yerel yönetimlerin alaca rol burada çok önemli bir yer tutuyor. çiftçinin ürettii ürünün heba edilmemesi için elimizden geleni yapmak durumundayz diye konutu.

YEREL DEMOKRAS

HDP E Genel Bakan Temelli de bereketli topraklar üzerinde olduklarn belirterek, topraklarna, dillerine, kültürlerine, kimliklerine ve tarihlerine sahip çkacaklarn ifade etti. ktidarn savatan baka bir ey bilmediini kaydeden Temelli, Sürekli olarak halklara iddeti, nefreti dayatyor. Srf kendi iktidarn, zenginliklerini devam ettirebilmek için, yandalarn, silah tüccarlarn zengin etmek için. Oysa bizim sorunumuz bunlar deil, bizim sorunumuz çiftçi sorunudur. Bunun için yerel demokrasi diyoruz. Bundan dolay yan yana gelmeliyiz. Birlikte nasl bir çözüm oluturacaz? Ortak iyilie dair çözümleri birlikte üreteceiz. Mezopotamya corafyasnda barn, huzurun tesisi bizim irademizle oluyor. Topramza sahip çkmazsak oray da bizden çalarak betona gömerler. Bugüne kadar tarm politikasna baktmzda Türkiyede isizlik artm, yoksulluk artm ve göçü dourmu. Bundan en fazla Kürdistan etkilenmitir. Bu tarm politikasyla topraa adaletsizlik ekilmi. Bize düen pay ise yoksulluktur. Bundan dolay yerel demokrasi diyoruz diye konutu.

KRZN FATURASI TARIMA KESLD

Türkiyede yaanan ekonomik krizlerde faturann tarma kesildiine dikkat çeken Temelli, unlar söyledi: Yine ayn ey yaplyor. Tarm bitiriliyor. Tarm bitirirseniz, çiftçiyi bitirirsiniz. Türkiye bir tarm ülkesidir. Neden böyle bir ülkede bu denli yanl politika yaplr. Onun altna baktmzda rkçlk, Kürt dümanln görürsünüz. Mezopotamya tarm corafyas olmasna ramen Kürt dümanl burada tarm bitiriyor. Türkiyenin en önemli sorununa baktnzda isizlii görürsünüz. Bu denli bir tarm ülkesine baktmzda gda yoksulluu var. Türkiyede salkl gdaya ulamak her geçen gün zorlayor. thal etmekle sorun çözülmüyor. Sorun bir büyük maliyetle halkn boynuna yükleniyor. En çok göç veren illerdir buralar. Neden göç veriyor? bulabilmek için. Nerede i buluyorlar, büyük kentlerin inaatlarnda. Peki i cinayetlerin en fazla yaand yer neresi bu inaatlar.

KRZ GÖRMEYEN TEK K DAMATTIR

Krizin farknda olmayan tek kiinin damat olduunu belirten Temelli, konumasna öyle devam etti: Bir meczup gibi her seferinde atlattk diyor. Trene binmi her gün iyiye doru gidildiini söylüyor. Ancak trenin gittii kara tüneli görmüyor. Kör olmu. Merkez Bankasnn ihtiyat akçelerine el konuldu. Milyarlarca paray aldnz ne yaptlar. Müteahhit borcunu ödediler. Bunlarn akllar fikirleri beton. Uluslararas tekellere anlaarak kaya gaz projesine balamay düünüyorlar. Kaya gaz demek topra geri dönüüm olmadan öldürmek demektir. Bu denli bir kötülük nasl yaparlar diye hayretle izliyorsunuz. Bir baka kötülük su politikasdr. HESler ve baraj politikasnn yanl uygulamalar ülkenin iklimini deitirdi. Tüm bunlarn altnda yine Kürt dümanl var. Tek çk yol Kürtlerle bartan geçiyor. Bar olmadan topramz, suyumuzu, geleceimizi kaybetmeye devam edeceiz.

YASAKLAR HAYVANCILII BTRD

Yasaklarla hayvancla da ciddi zararlar verildiini kaydeden Temelli, Müteahhitlerin tüm vergi borçlar tek kalemde siliniyor. Ancak çiftçinin elektrik faturas, ülkenin en önemli sorunu haline getiriliyor. O 17 yl önce balayan politikalar sayesinde her ey tükenmitir. Ve güvenlik politikalar, Kürde dümanlkla bu politikalar devam ettiriyorlar. Güvenlik politikalaryla, yayla yasaklaryla hayvancl bitirdiler. ktidarn kadna, tarma ve çiftçiye kar bu dümanca politikalarn ancak birlikte hareket ederek, mücadele ederek boa çkarabiliriz. Bugün Bismil Belediyesinin düzenledii bu buluma buna iyi bir örnektir. Bundan sonra bu tür bulumalara daha fazla yer vereceiz dedi.

Konumalarn ardndan çiftçiler, serbest kürsüde talep ve önerilerini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git