Teröre İnat Yükseliyor!

Bölgenin büyük proje olarak görülen Silvan Projesi'nde sona yaklaşıldı. Vali Güzeloğlu, projenin hayata geçmesiyle birlikte, 235 bin dekar alanın sulu tarıma kavuşağını ve 300 bin kişinin de istihdam edileceğini söyledi.

Haberler 20.12.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Silvan Projesi, sulanabilir alan varlmzn üzerine 235 bin hektarn daha katlmas, toplamda Diyarbakrda 300 bin kiiye istihdamn salanmas ve kentin uluslararas alanda dünya çapnda bir tarmsal üretim merkezi olaca gerçeini bugünden çok açk bir ekilde ortaya koyuyor. dedi.

Güzelolu, valilik tarafndan DS. 10. Bölge Müdürlüünde düzenlenen Tarm Sektörü Deerlendirme Toplantsnda, kentin gelecee tanmasnda tarm en stratejik ve temel bir sektör olarak gördüklerini, bu kapsamda yaptklar toplantlarn bundan sonra da devam edeceini söyledi.

Diyarbakrn, geçmiten bugüne ve gelecee tarmn üretiminde ve deerlendirilmesi sürecinde, en önemli merkezlerden biri olduunu, bu iddiasyla gelecee kararllkla yol aldn belirten Güzelolu, kentin toplam yüzölçümü içerisinde 6 milyon 959 bin dekarlk çok önemli bir tarmsal üretim alanna sahip bulunduunu bildirdi.

KENTN TARIMSAL GELR

Kentin tarmsal gelirinin 5,1 milyar lira olduunu aktaran Güzelolu, Bu toplam gelirin 2,6 milyar hayvansal üretimden 2,5 milyar da bitkisel üretimden elde edilmektedir. çiftçi kayt sistemine 34 bin 224 çiftçimiz kaytl olarak üretim yapmakta, çiftçi kayt sistemindeki arazi varlmz 4 milyon 238 bin dekara ulamaktadr. diye konutu.

lin Türkiyede krmz mercimekte birinci, budayda üçüncü, pamukta dördüncü, kuru üzüm ve sofralk üzümde ikinci, msr üretiminde de yedinci srada yer aldn kaydeden Güzelolu, bu alanda her geçen gün üretim miktarnn arttn, yakn bir gelecekte üretimin daha da artacan anlatt.

SLVAN BARAJINDA SONA DORU

Güneydou Anadolu Projesinden sonra Türkiyenin en büyük entegre alan yönetimi ve sulama projesi olan Silvan Projesinin devam ettiine iaret eden Güzelolu, bu projede Silvan Baraj dahil 8 baraj yer aldn, projenin tümünün tamamlanmasyla 235 bin hektar alann sulu tarma kavuacan aktard.

Vali Güzelolu, Türkiyede ipek böcei üretiminde Diyarbakrmz birinci srada. Kentte öne çkmas gereken bizim için çok önemli bir üretim alan olan ipek böceinden 45 bin ton üretim gerçekletiren ve bu üretimle Türkiyenin yaklak yüzde 45ni tek bana üreten bir kentiz. eklinde konutu.

Kentin hayvansal ve bitkisel üretime katksna deinen Güzelolu, öyle devam etti:

300 BN KYE STHDAM

Gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde gerek saysal gerekse de niteliksel ürün boyutunda Diyarbakr Türk tarmnn bitkisel ve hayvansal üretimini belirleyen, yönlendiren ve üphesiz Türkiyeyi besleyen bir büyük ehir. Silvan Projesi, sulanabilir alan varlmzn üzerine 235 bin hektarn daha katlmas, toplamda Diyarbakrda 300 bin kiiye istihdamn salanmas ve kentin uluslararas alanda dünya çapnda bir tarmsal üretim merkezi olaca gerçeini bugünden çok açk bir ekilde ortaya koyuyor. Diyarbakrda, 2003 ile 2017 yllar arasnda tarmsal desteklerde çiftimize 3,8 milyar liralk bir kaynak ve destek aktarlmtr. Bu destekler devam ediyor.

Diyarbakrda 602 hektar alanda arazi toplulatrma çalmalarnn tamamlandn bildiren Güzelolu, 47 bin hektar alanda çalmann devam ettiini ve bunu çok önemsediklerini sözlerine ekledi.

lde tarmnn geldii durum, üretim kapasitesi, bunlarn çeitlendirilmesi konusunda gerçekletirilen toplantya, tarm ve hayvanclk alannda çalma yürüten kamu kurum ve kurulularnn yetkilileri, ziraat ve veterinerlik fakültelerinden öretim üyeleri, oda, üretici birlikleri ve ziraat odalarnn bakanlar ile finans sektöründen temsilciler katld.

Ana Sayfaya Git