Teröre en güzel cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere verdiğimiz en güzel cevap bu muhteşem eserdir" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Barajı Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Töreni'ne video konferansla katıldı: "Kendi ülkesini yabancılara şikayet edenlere, kendi halkına silah çekenlere, kendi insanının kanını dökenlere verdiğimiz en güzel cevap işte, bu muhteşem eserdir. Ilısu Barajı'ndan esecek barış, kardeşlik, refah ve huzur rüzgarı inanıyorum ki asırlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir"

Haberler 20.05.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Kendi ülkesini yabanclara ikayet edenlere, kendi halkna silah çekenlere, kendi insannn kann dökenlere verdiimiz en güzel cevap ite, bu muhteem eserdir. Ilsu Barajndan esecek bar, kardelik, refah ve huzur rüzgar inanyorum ki asrlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir. dedi.

Erdoan, Ilsu Baraj Enerji Santrali 1. Türbini Devreye Alma Törenine video konferansla katld. Santralin hayrl olmasn dileyen Erdoan, eserin projesinden inasna tüm safhalarnda emei geçen eski Orman ve Su leri Bakan Veysel Eroluna, yüklenici firmalara, mühendislere ve içileri teekkür etti.

TERÖRE EN BÜYÜK CEVAPTIR

Erdoan, yapmna balanan 2008den bu yana kredisinden inasna her aamasnda pek çok engellemeyle karlalan barajn kararllk sayesinde Türkiyeye kazandrldn dile getirerek, öyle devam etti: Terör örgütlerinden yurt dndaki finans kurulularna kadar yllarca bu barajn yapmna engel olmak isteyen herkesin, bugün karmzdaki eserin ihtiam karsnda ezildiine inanyorum. Türkiye için Güneydou Anadolu Bölgemiz için ve bilhassa bu tesisten dorudan faydalanacak ehirlerimiz için bugün, bayram günüdür. Özellikle bata ana muhalefet olmak üzere dier muhalifler, hele hele ar uç muhalifler, özellikle burann yapm karsnda merak ediyorum acaba ne diyecekler. Zira u anda bölgenin çiftçisi için, topraklar için en önemli sulama imkanlarndan tutunuz içme suyuna varncaya kadar her ey burada, enerji imkanlarna varncaya kadar her ey burada. Karmzda 18 yldr tavizsiz uyguladmz laf deil eser üretme siyasetimizin somut bir örnei duruyor. Kendi ülkesini yabanclara ikayet edenlere, kendi halkna silah çekenlere, kendi insannn kann dökenlere verdiimiz en güzel cevap ite, bu muhteem eserdir. Ilsu Barajndan esecek bar, kardelik, refah ve huzur rüzgar inanyorum ki asrlar boyunca bu topraklarda dalga dalga kendini hissettirecektir.

BÖLGEYE HAYAT VERECEK?

Erdoan, Ilsu Barajnn, en büyük fayday görecek olan Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnaktaki vatandalara hayrl olmasn diledi.

Herhalde terör örgütleri bu sudan da nasibini almazlar diye düünüyorum. diyen Erdoan, onlarn bu barajlar kullanm emellerinin farkl olduuna dikkati çekti. Erdoan, Türkiyenin Cumhuriyet tarihi boyunca siyasi ve sosyal tartmalarn içinde kaybolup giderken çan temel hizmetlerinden mahrum kalan milletin çok büyük aclar çektiini anlatt.

HçBR ALANI HMAL ETMEDK

Bundan 18 yl önce Türkiyeyi demokraside ve ekonomide dünyann en ileri ülkeleri arasnda yükseltme azmi ile yola çktklarnda birilerinin birkaç yl iktidarda kalp gideceklerini düündüüne vurgu yapan Erdoan, öyle konutu:

Ama biz planlarmz, programlarmz, hedeflerimizi çeyrek asrlk, yarm asrlk, bir asrlk dilimlere göre yaparak geçmiten beri tüm siyasetçilerin teslim olduu ksr döngüyü krdk ve dedik ki eitim, salk, adalet, emniyet. Bu dört temel ta üzerinde Türkiyeyi yükselteceiz ve buna daha sonra ulam ilave ettik, tarm ilave ettik ve bunlarla beraber güçlenen bir Türkiyeyi ina ettik.

Erdoan, milletin de her seçimde artan bir oranda destek vererek kendilerine doru istikamette yürüdüklerini gösterdiini belirterek, sadece 18 ylda kendilerinden önceki 79 ylda yaplanlarn tamamnn kimi alanlarda 5 kat, kimi alanlarda 10 kat ve daha fazlasn hizmet üretmeyi baardklarn ifade etti.

Demokrasilerini güçlendirirken ekonomilerinin altyapsn da makro düzeyde dünyann en üst ligine çkma hedefine uygun seviyelere getirdiklerini vurgulayan Erdoan, eitim, salk, adalet ve emniyet temelinde ülkeyi kalkndrrken ulamdan tarma, enerjiden turizme hiçbir alan ihmal etmediklerini kaydetti.

CUMHUR TTFAKI DMDK AYAKTA

Cumhurbakan Erdoan, bunun en somut örneklerini sulama ve enerji yatrmlarnda görmenin mümkün olduuna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Geçtiimiz 18 ylda toplam 8 bin 362 tesisi ülkemize kazandrdk. Türkiye, 2002 ylnda 276 baraja sahipti. Biz buna 585 baraj daha ekledik. Ana muhalefetin ba konuuyor, israftan bahsediyor, bu yatrmlar m israf? 79 ylda bunlarn nesi vard. Bunlarn üzerine ina ettiklerimiz ortada. unu bir defa unutmayalm, gözünüz vardr görmezsiniz o ayr mesele, diliniz vardr gerçekleri hakikatleri konumazsanz o da ayr bir mesele ama bilesiniz ki bu millet, bu gerçeklerin hepsini görüyor. Benim çiftçi kardeim bu ina ettiimiz barajlar görüyor. Önümüzde inallah peyderpey onlar da göreceksin Bay Kemal ve dier muhalifler ama Cumhur ttifakn burada bir kenara koyuyorum. Biz Cumhur ttifak olarak dimdik bu yolda yürüyeceiz. 17 baraj açln daha yapacaz ve bunlar belki bir ay arayla belki daha ksa ama süratle bunlarn da açln yapp inallah bu yaz özellikle bu konuda bir zenginlik dönemi olacak. Enerjide, suda.

EKLMEM TEK KARI TOPRAK

Erdoan, Türkiyenin 2002 ylnda 97 hidroelektrik santraline sahip olduunu, buna 584 hidroelektrik santrali daha eklediklerini belirtti.

Erdoan, Bu ne demektir biliyor musunuz? Yenilenebilir enerjide Türkiye, dünyada devrim gerçekletiren ülkelerin banda gelen ülkelerden bir tanesidir. diye konutu.

Türkiyenin 2002 ylnda 228 sulama göletine sahip olduunu, buna 385 gölet daha eklediklerini aktaran Erdoan, Türkiyenin 2002 ylnda 84 içme suyu tesisine sahip olduunu, buna 247 tesis daha ekleyerek ülkeye 4,5 milyar metreküpe yakn salkl içme suyu kazandrdklarn söyledi.

Türkiyenin 18 ylda, 18 milyon dekar araziyi daha sulamaya açarak, üretimini katladn, bereketlendirdiini, ayn baarl fotoraf tüm hizmet ve yatrm alanlarna temil etmenin mümkün olduunu anlatan Erdoan, bitenlerin yan sra halen inas süren, tamamlanmak üzerinde olan ve proje aamasnda olan pek çok yatrmn bulunduunu belirtti.

Sadece 2020 ylnda inas tamamlanan 403 tesisi hizmete sunmay planladklarn ifade eden Erdoan, hizmete alacaklar bu yatrmlarn ülkeye katksnn zirai gelirde 14 milyar lira, enerjide 28,5 megavat kurulu güç, takn korumada 4,5 milyon dekar, içme suyunda 4,5 milyon metreküp, toplulatrmada 4,2 milyon hektar olduunu, hepsinin resmi açllarn önümüzdeki haftalar ve aylar içinde peyder pey gerçekletireceklerini kaydetti.

ESERLER ÜRETMEYE DEVAM EDECEZ

Cumhurbakan Erdoan, ülkeye ve millete hizmet yolunda durmak yok, yola devam anlayyla gece gündüz eser üretmeye devam edeceklerini dile getirerek, konumasna öyle devam etti:

Sokaa çkma snrlamalarn, ülkede hayat tümüyle durdurmak deil, insan hareketliliini azaltarak salgnn yaylmasn engellemek için getirdiimizi tekrar hatrlatmak istiyorum. çileri Bakanlmzn genelgesinde temel ihtiyaçlar ve üretimlerle ilgili sektörler bata olmak üzere sokaa çkma snrlamasnn dnda tutulan kesimler, teker teker saylmtr. Bunlar arasnda tarm ve hayvanclk kesimi de vardr. 23 Maysta balayp, bayramn son günü olan 26 Mays gecesine kadar uygulanacak sokaa çkma kstlamasnn dnda kalanlar arasnda bitki ve hayvan üretimiyle itigal eden vatandalarmz da bulunuyor.

Örnein ne Ispartadaki gül yetitiren ne Karadenizin Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresundaki çay toplayan, ne ülkemizin dört bir yannda hububatn eken, tarlasn sulayan, hayvann otlatan üreticilerimiz için herhangi bir kstlama yoktur. Hep söylediim gibi ülkemizde ekilmemi tek kar toprak, harekete geçirilmemi en küçük bir potansiyel brakmadan hep birlikte çok çalarak yeni döneme hazrlanacaz.

HASTANE PROJELERN ANLATTI

Koronavirüs döneminde hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet, hastalara ifalar dileyen Erdoan, unlar kaydetti:

Biz, bu süreçte inallah arka arkaya baz hastanelerimizin açllarn yapyoruz. Bunlardan bir tanesi perembe günü Baakehirde açacamz çam ve Sakura ehir Hastanesidir. 2 bin 500 yatakl bu hastanemiz çok önemli bir çekim alan oluturacaktr. Bunun yannda Yeilköyde acil bir hastane ki bu da yine Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi olacak. Bunun yannda ayn gün Hadmköyde Dr. smail Niyazi Kurtulmu ki bu hastanenin aslnda geçmii Sultan Abdülhamidin askerlerimiz için yaptrd bir hastaneydi. Ama maalesef harabeydi, biz bu hastanenin gayet güzel muhteem bir ekilde restorasyonunu yaptk. Dr. smail Niyazi Kurtulmu olarak açln yapacaz. Bir dieri Sancaktepede Feriha Öz Acil Durum Hastanesinin açln yapacaz. O da 1000 yatakl, 1000 odal. Bunlar niye yaptk? Özellikle bu hastaneler, bizim uluslararas alanda bir salk merkezi haline getirdiimiz Türkiyemizin, Sancaktepe eskiden orada malum askeri havaalan vard. imdi bu havaalanndan inecek, hemen hastaneye gelecek. Yeilköyde yine ayn ekilde havaalanmz vard. necek oradan hastaneye geçecek. Böylece ulam noktasnda en ufak bir sknt yaamadan uluslararas camiaya salk hizmetini verme frsatn yakalayacaz. Bunlar dnda da Baakehire de oralardan süratle geçme imkan olacak.

Ilsu Baraj ve Hidroelektrik Santralinin, ülkeye, bölgeye, millete hayrl olmasn dileyen Erdoan, bata Prof. Dr. Veysel Erolu ve ekibine, DSde görev yapanlara, katk sunanlara teekkür etti.

SOSYAL MESAFE UYARISI YAPTI

Santralde üretilecek elektrii ve barajda kullanacak suyu kullanacak vatandalara afiyet ve bereket dileyen Erdoan, Tüm slam aleminin Leyle-i Kadrini tebrik ediyorum. nallah cumartesi günü erieceimiz Ramazan Bayramnz imdiden tebrik ediyorum. Rabbimden, bayramn tüm insanla salk, huzur ve esenlik getirmesini diliyorum. Dünyay adeta yakp kavuran salgnn bir an önce sona ermesini Allahtan niyaz ediyorum. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, açla katlan bakan, vali ve milletvekillerine sosyal mesafe uyarsnda bulunarak, Fiziki mesafeye dikkat ederek, öyle kol kola yok, dirsek dirsee yok. Sosyal mesafe, sosyal mesafe yapalm. çok yaknz. Maskesi olmayanlara da maske verelim. Önce tedbiri biz alalm ki milletimizden de tedbir isteyelim. Maske, mesafe, temizlik. Bu üç ey çok önemli. ifadesini kulland.

Erdoann direktifi dorultusunda bakanlarn butona basmasyla, elektrik üretecek tribünün açl gerçekletirildi.

Ana Sayfaya Git