Teröristlerden temizlenen Raco'ya böyle girildi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'nin Afrin bölgesinin teröristlerden temizlenmesi için başlattığı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin de destek verdiği Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bugüne kadar en yoğun çatışmalar Raco'nun merkezinde yaşandı.

Haberler 06.03.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Afrindeki terör örgütlerine yönelik 46 gündür sürdürülen Zeytin Dal Harektnda TSK havadan jetler ve karadan topçu birlikleri Raconun çevresini temizledi. Ardndan, çevredeki dalardan komando birlikleriyle ÖSO güçlerinin kuatma altna ald Raconun merkezinde temizlik çalmalar balatld.

Öncelikle çevre köyler ele geçirildi. Racoyu çevreleyen kenar mahallelere ise perembe günü girildi. Raconun merkezine girilmesi ise cuma günü olarak belirlendi. Cuma sabah namaz sonras TSK birlikleri terörist mevzileri hem havadan hem de karadan bombalamay sürdürdü.

SVLLER KENT MERKEZN TERKETM

TSK ve ÖSO, özellikle Racoda sivillere herhangi bir zarar gelmemesi adna büyük bir hassasiyet gösterdi. Raconun Afrin istikametine giden yollar açk tutuldu. Ancak yaplan temizliklerin ardndan Raco merkezine girildiinde sivillerin çok önceden bölgeyi terkettikleri anlald.

ÖSOlu komutanlarn belirledii stratejiye göre Raco kent merkezine öncelikle ÖSO güçleri sadece Afrin istikametindeki yolu olas sivil kayplarn önüne geçmek için açk brakacakt. Dalarda konulanan TSK komando birlikleri ise topçu atlarn sürekli olarak Raco kent merkezindeki terör mevzilerine yönlendirmeyi sürdürecekti.

Bu arada yolu kullanmak isteyen tüm terörist aktiviteler havadan HA ve bölge istihbarat kaynaklarndan gelen bilgiler çerçevesinde sürekli olarak etkisiz hale getirildi.

KOLLARA RENKL BANTLAR TAKILIYOR

4 Tümen ve 22 çeitli gruplardan oluan Zeytin Dal Harekatna katlan saylar 30 binin üzerinde olan ÖSO güçleri arasnda herhangi bir kargaa olmamas ve girilen bölgede birbirlerini tanmalar için kollara renkli bandajlar taklyor.

Raco kent merkezine giriten hemen önce Perembe günü belirlenen renk krmz olurken, Cuma günü büyük operasyon için sar renk seçildi. Ancak bu seçilen bandajlarn renkleri son derece gizli tutuluyor ve kente girmeden hemen önce ÖSO güçlerindeki çeitli gruplarn komutanlarna teslim ediliyordu. Yani askerler bile son ana kadar bandajlarn renklerini bilmiyorlard.

ÖSO komutanlar toplantda özellikle sivil hassasiyetler üzerinde sk sk durarak sivillerin korunmas için her türlü önlemlerin alnmasnn altn çizdi.

SABAH NAMAZI ÖNCES YOLA çIKILDI

Cuma gecesi saatler 03.00 sularn gösterdiinde tüm ÖSO karargahlarnda ve TSK Komando birliklerinde operasyon bölgesine gitmek üzere yola çkld. ÖSO Livai imal Grubu komutanlar Ebu Cafer ve Abdullah Halil, Raco kent merkezindeki çatmalar ve yaanabileceklerle bilgi verdi. Olas bubi tuzaklar, bombalamalar, canl bomba saldrlar gibi olaylara kar dikkatli olunmas gerektiinin altn çizdiler. Kent merkezine girerken alnan tedbirler ise u ekilde sraland ehir merkezine öncelikle mayn temizleme ekiplerinden uzman kiiler, bubi tuzaklarna kar ise asla ilk etapta hiçbir eve, i yerine kapal mekanlara girilmeyecek. Girilmesi gereken yerlere ise uzman kiiler tarafndan izin ile girilebilecek. ehir kent merkezine en fazla 20er kiilik gruplar halinde üç koldan girilecek, tek sra ve asla ön saflardaki ÖSO askerlerinin mümkün olduu kadar bastklar yerlere baslarak girilmeye çallacak, böylece maynlara kar ve bubi tuzaklarna kar daha önlem alnm olacak.

Bunun gibi bir çok sava stratejisinin belirlendii ve yaklak Cuma gecesi 3 saat kadar süren toplantdan ardndan Raco kent merkezine gitmek üzere dalarn içerisinde yol alnmaya baland.

RACONUN KAPILARINDA BNLERCE ÖSO GÜçLER HAZIR

Gün maya baladnda Raco kent merkezi etrafnda çeitli dalarda ve bölgelerde günler öncesinden toparlanan ÖSO güçleri Türkiye istikametinden Racoya gelen yolda hemen Racoya hakim tepede konuland.

Grup komutanlar hemen ceplerinden çkardklar bu kez rengi deimi olan sar bandajlar emirlerindeki askerlere datt.

Bu arada TSK Komando birlikleri de kente hakim dalardan ve havadan Kent merkezine sürekli olarak bombalamay son 48 saatten bu yana aralksz olarak sürdürüyorlard. Toplar ve havadan jetlerin youn bomba sesleri altnda dualarak edilerek Raconun ilk mahallesine yönelik operasyon üç koldan balatld.

BOMBA VE KURUN YAMURU ALTINDA EHRE GR

Ar i makinalar öncelikle teröristler tarafndan kent merkezinin tüm girilerinde kum ynlar ile kapatlan yollar youn ate altnda açmaya balad.

Bir taraftan da 15 veya 20er kiilik gruplar halinde ÖSO güçleri zeytin tarlalar içerisinde özellikle ana yollar ve daha önce kullanlan patikalar olas tehlikelere kar kullanmadan mahalle aralarna szmaya balad. lk girite baz ÖSO askerleri youn ate ve bubi tuzaklar, bombalamalar nedeni ile yaraland. Ve zrhl araçlar ile daha sonra pikaplar ile yarallar acilen bölgeden uzaklatrld.

Türkiye istikametinden Raco mahallelerine girildikçe hiçbir sivilin olmad görüldü. Terörist mevzilerine kar havadan ve karadan gerçekletirilen bombalamalar nedeni ile tüm elektrik ebekelerinin, birçok binann kullanlamaz hale geldii sokaklar arasnda son derece dikkatli ilerlenmeye balad.

Grup komutanlar sürekli olarak ellerindeki telsizler ile hangi sokaklarda hangi ÖSO gruplarnn olduu ve nerelerin ele geçirildii, nerelerde hangi grubun yardma ihtiyac olduu yönünde konumalar gerçekletirildi.

Bu aradaTSK ile balantl ÖSO komutanlar da tehlikeli görülen yerlerin koordinatlarn TSKya vererek o noktalarn etkisiz hale getirilmelerini salyordu.

KESKN NANCILARIN BULUNDUU BNA BÖYLE VURULDU

ehir merkezine girilii ile birlikte kent merkezinin ele geçirilmesinin komutasn elinde bulunduran Livai imal Komutanlar Ebu Cafer ve Abdullah Abdullah, en stratejik ve teröristlerin ana karargahlarndan birisi olan bir binaya yönelik operasyon balatt.

Öncelikle yaklak 10 kadar yüksek katl binalarn bulunduu ve teröristlerin içinden sürekli olarak ate ettii mahalle kuatma altna alnd.

Kuatma srasnda çok iddetli çatmalar yaanrken, kar taraftan yaklak 11 kii kadar teröristin etkisiz hale getirildii örenildi. Ancak bu arada keskin nianclar tarafndan Livali imal grubundan 2 ÖSO askeri hayatn kaybetti. Bu askerlerden birisi daha önce DHA muhabirin görüntüledii ve haberini yapt Kürt kökenli Abdo isimli bir ÖSO mensubuydu.

5 KATLI BNA ÜZERNDEN TERÖRSTLER BÖYLE VURULDU

Keskin nianclarn ve bir grup teröristin bulunduu binaya yönelik bir operasyon ise DHA muhabiri tarafndan ite böyle görüntülendi. Ellerinde RPG 7 roketatar ve ar makinal silahlar olan 4,5 kiilik bir grup 5 katl binann en üstüne hzlca kurun yamurlar altnda çkt. Öncelikle koruma altn alnmaya çalan ve elinde RPG 7 roketatar bulunan ÖSO askeri teröristlerin binasn görebilecek bir duvarn arkasnda geçerek kardan gelen kurun yamurunun bir an susmasn bekledi. Ve ardndan ayaa kalkarak binay hedef ald. Hemen ardndan ise yannda bulunan dier arkadalar ar makinal silahlar ile binadaki teröristleri kurun yamuruna tuttu.

Ana Sayfaya Git