Terörle mücadelenin "profesyonel" gücü

TSK'da terörle mücadelede "profesyonel" kısmını oluşturan sözleşmeli erler, Isparta'daki Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi'nde yoğun komando eğitiminden geçerek teröre karşı her koşulda başarı kazanacak ekiplere dönüştürülüyor

Haberler 30.06.2017 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSKda Terörle mücadelede profesyonel ksmn oluturan sözlemeli erler, Ispartadaki Terörizmle Mücadele Eitim ve Tatbikat Merkezinde 11 haftalk youn komando eitiminden geçerek terör örgütlerinin korkulu rüyas haline geliyor.

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) profesyonel askerlie geçi çalmalar kapsamnda ilk kez 2011 ylnda almna balad sözlemeli erler, terörle mücadele edilen bölgelerdeki arazi yapsna benzer artlara sahip Ispartada, Terörizmle Mücadele Eitim ve Tatbikat Merkezi bünyesinde eitimlerden geçiyor.

AA ekibinin izledii nefes kesen eitimlerin verildii merkezde, ilk olarak üç haftalk temel eitimlerden geçen sözlemeli erler, daha sonra terörle mücadele arlkl zorlu komando eitimine alnyor.

Karlaabilecekleri her türlü arazi art ve mekanda görev yapmalar beklenen sözlemeli erler, sekiz haftalk komando ihtisas eitiminde istenilen seviyeye ulayor.

- Terör örgütlerine kar tam teekküllü eitim

Sözlemeli erler, fiziki ve psikolojik yeterlilie ulamasnn ardndan ilk olarak terör örgütlerinin kullandklar malzemelerle oluturulan el yapm patlayclara kar eitimlerden geçiyor.

Daha sonra meskun mahalde terörle mücadele eitimine geçen sözlemeli erler, burada bazen metruk bir binadan bazen ise duvara açlan bir mazgaldan kendilerine tehdit oluturan terör örgütü üyelerinin nasl etkisiz hale getirileceini uygulamal öreniyor.

Senaryo gerei pusuya düen sözlemeli erler, kriz annda souk kanl kalmay, kar karya kaldklar olumsuz durumlardan kurtulmann yollarn belirliyor.

Meskun mahallerde gerçekletirilen eitimlerin ardndan terörle mücadele bölgelerinde karlaabilecekleri arazi artlarna uyum salamalar istenen sözlemeli erler, kilometrelerce yol yürüyor, sarp arazi ve derin kanyonlardan geçiyor.

Gece intikali olarak adlandrlan gece yürüyülerinde düman kuvvetlerine fark edilmemek için bazen bataklk bazen de göletlerden geçmek zorunda kalan askerler, bu ekilde düman bölgesine hiç beklenilmeyen yerden szarak yaratt okla düman yok etme kapasitesine ulayor.

Terörle mücadelenin youn verildii Güneydou Anadolu bölgesinde görevlendirilen sözlemeli komandolarn ayn zorlu eitimlerden geçen daha önceki dönem personeli, TSKnn gerçekletirdii ah-Frat ve El-Bab operasyonlarna katlmt.

Ana Sayfaya Git