Terörü bitiren nesil olacaksınız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kovid-19 salgınından etkilenmeyen tek faaliyetin terörle mücadele olduğunu belirterek, Jandarma'nın bu mücadelenin en ön saflarında yer alan kurumların başında geldiğini bildirdi.

Haberler 15.06.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Jandarma Tekilatnn 182. kurulu yl dönümü dolaysyla Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin ve beraberindeki heyeti makamnda kabul etti.

Soylu burada yapt konumada, Bakanln görev alannda, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik gibi, mazisi 2 asra yaklaan kurumlar bulunduunu, Jandarmann kurulu yl dönümünün de kendileri için onur ve gurur günü olduunu ifade etti.

Bu kurumlarn dünya çapnda birer okul olduunu dile getiren Soylu, 21. yüzyl dünyasnn bu okullardan örenecei çok ey bulunduunu söyledi. 182 yandaki Jandarma tekilatnn yalanmadn, tersine gençletiini ifade eden Soylu, tekilatn kurumsal kapasitesini yükselttiklerini, teknik ve beeri kapasitesini ise artrdklarn bildirdi.

Soylu unlar kaydetti:

Jandarmann avuç içi ve parmak izi tehis sistemi olan OPTES ile, Emniyet tekilatmzn APFS sistemi entegre edildikten sonra Jandarmamzda 20 bin 296 faili meçhul olay aydnlatlmtr. Ayn ekilde balistik veri tabanlarnn da entegre edilmesiyle Jandarmada 328 faili meçhul olay aydnlatlmtr. Yine Jandarmamzda yaptmz modernizasyon çalmalaryla mermi kovannn balistik inceleme süresi 1 yldan 1 saate; patlayc madde analizi 2 günden 4 saate; DNA analizi 4 günden 8 saate, parmak izi incelemesi 10 günden 5 dakikaya dütü.

Bunun yan sra adli biliim alanndaki kriminal incelemelerin hzlanmas için 12, siber suçlarla mücadele için 20 il jandarma komutanlmzda yeni birimler kurulmutur. Dier yandan Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi JEMUSun 68 ilde kurulumu tamamlanmtr ki bu bizim için fevkalade bir iletiim kaynadr.

5 ilde çalmalar devam ediyor, çok ciddi bir hava gücümüz var, yerli üretim HA ve Atak helikopterlerimizle envanterimiz sürekli zenginleiyor. Atak filolaryla hava gücümüzü güçlendirdik. 35 taktik HA sistemi olmak üzere 65 hava aracmz Jandarma bünyesinde görevini yapmaktadr.

AKILLI KONTROL NOKTALARI

çileri Bakan Süleyman Soylu, Jandarma bünyesinde trafik kaza hava araçlar simülatörleri bulunduunu belirterek, bunlar araclyla ciddi bir eitim simülasyonu ata yaptklarn ifade etti.

Yine Jandarma denetimindeki yol kontrol noktalarn, yüz tanmas yapabilen akll kontrol noktalarna dönütürdüklerini anlatan Soylu, aile içi ve kadna yönelik iddetle mücadelede 81 il jandarma komutanlnda birimler kurduklarna ve eitime arlk verdiklerine iaret etti.

Jandarma tekilatnda profesyonellemeye büyük önem verdiklerinin altn çizen Soylu, 15 Temmuzda yüzde 58 olan profesyonelleme orann yüzde 82ye çkardklarn, amaçlarnn yüzde 100e ulamak olduunu vurgulad.

Jandarma bünyesinde 17 arama kurtarma timi ve 13 sualt arama kurtarma timi bulunduunu aktaran Soylu, 9 genel maksat helikopterini de modifiye ederek ambulans helikoptere çevirdiklerini ifade etti.

u anda 850nin üzerinde jandarma timindeki 12 bin personelin sahada terörle mücadele ettiini de kaydeden Soylu, dünyada bu kadar geni yaygn ve operatif bir kurum bulunmadna dikkati çekti.

JANDARMA, SUç VE SUçLULARIN ENSESNDEDR

Jandarma istihbaratnn terörle mücadeleye çok önemli katks olduunu vurgulayan Soylu, konumasn öyle sürdürdü:

Jandarma Genel Komutanlmzn görev alannda mal varlna kar ilenen suçlarda aydnlatma oran 2018de yüzde 68di, 2020 sonu itibaryla bu oran yüzde 80e çkmtr. Bu, gurur duyulacak bir itir. Devlet ve millet arasndaki güven duygusunun pekitii bir noktadr.

Kiilere kar ilenen suçlarda aydnlatma oran yüzde 99dur. Anlalyor ki Jandarmamz sahada bütün kabiliyetini konuturmaktadr. Suç ve suçlularn ensesindedir.

Uyuturucuyla mücadelede, özellikle u an Dou ve Güneydouda kök kenevir ekimine kar büyük mücadele veriyoruz. Sentetik uyuturucuyu baskladkça bu alana yönelmek istiyorlar. Türkiyede geçen yl yakaladmz kök kenevirin piyasa deeri yaklak 22,9 milyar liradr. Birtakm çevrelerin rahatsz olmasnn temel sebebi de budur.

Jandarma ve Emniyet tekilatnn baarl operasyonlar ile 15 Temmuz sonrasnda terör örgütü PKKnn para kaynaklarndan biri olan sigara kaçakçlnn da önüne geçildiini belirten Soylu, Türkiyede satlan her 4 sigaradan 1 tanesi kaçak olarak giriyordu. u anda yüzde 2,5-3 seviyelerinde. Bu da Jandarma ve Emniyetimizin ortaya koyduu saha basksnn neticesidir dedi.

Soylu unlar kaydetti:

nallah bu nesil, terörü bitiren nesil olacaktr. Dada o mücadeleyi veren evlatlarmzn, o ehitlerimizin kahramanlklarn, inanlmaz hikayelerini buradaki arkadalarmz da aziz milletimiz de gayet iyi bilmektedir. nallah bu nesil, yani sizler son PKKly etkisiz hale getiren ve tarihe geçen bir nesil olacaksnz.

Dünyada hemen her faaliyet virüs salgnndan etkilendi. Virüsten etkilenmeyen tek faaliyet, terörle mücadeledir. Jandarmamz bu mücadelenin en ön saflarnda yer alan ve sahadan en etkili sonuçlar alan kurumlarn bandadr.

Her birine bir ehidimizin ismini verdiimiz operasyonlarmzla inallah bu mücadele çok ksa sürede hitama erecektir.

JANDARMA GENEL KOMUTANI ORGENERAL ARF çETN

Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin de kabulde yapt konumada, mazisi çok eski olan, tarihi an ve eref dolu Jandarma tekilatnn, devletinin ve milletinin emrinde, vatandalarn can ve mal güvenliini salamak için karde kurumlarla i birlii içerisinde görevini yapma azim ve kararllnda olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git