Testle üstesinden gelinebilinir!

Dünya Sağlık Örgütü Üst Düzey Danışmanı Dr. Bruce Aylward, dünyanın bu salgını “test” ile yenebileceğini belirterek, “Eğer her vakayı test edebilirsek ve her vakayı hızlı karantina altına alabilirsek, vaka sayısını düşük tutmayı başarabiliriz” dedi.

Haberler 28.03.2020 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesusun Ba Danman Doktor Bruce Aylward, koronavirüs (Kovid-19) salgnnn nasl durdurulacana ilikin Time Dergisine röportaj verdi. Ebola, çocuk felci ve dier hastalklara kar 30 yllk deneyime sahip Dr. Aylward, ayn zamanda dünyada koronavirüs salgnyla savamaktan sorumlu en yetkili kiiler arasnda yer alyor.

Dr. Aylward röportajnda, salgndan etkilenen ve etkilenmeyen yerlerden gelen bilgiyle, gelecee dair ufak ipuçlar elde edilebileceini belirtti. Ayward, Geriye dönüp çinin ilk balardaki salgnla savana baktnz zaman, her eylerini ortaya koydular. u anda baktnzda, Mart 2020 sonu gibi salgn atlatabilecekler. Yani toplamda 3 aylk bir süre dedi.

VRÜS BR DALGALANMA YARATACAK MI?

Dünyann önündeki 6 aylk süreç hakknda da deerlendirmelerde bulunan Aylward, u anda dünyada devam eden salgnn kötü safhasnn atlatlmas gerektiini belirterek, yaz sonu itibariyle grip sezonunun balayacan söyledi. Aylward, bu dönemde koronavirüsün tekrar bir dalgalanma yaratp yaratmayaca sorusunun sorulmas gerektiini ifade etti. Koronavirüsün tamamen kaybolmasnn pek olas olmad uyarsnda da bulunan Aylward, virüsün ya yükselen dalgalar halinde ilerleyeceini ya da düük seviye bir hastalk olarak devam edeceini açklad.

KARANTNAYLA VAKA SAYISINI DÜÜK TUTABLRZ

Aylward devamla, Ülke ve toplum olarak bize bal çok ey var. Eer her vakay test edebilirsek ve her vakay hzl karantina altna alabilirsek, vaka saysn düük tutmay baarabiliriz. Ama eer var olan her vakay ortaya çkarmadan sadece büyük çaptaki sokaa çkma yasaklarna güvenirseniz, ufak bir tavizde salgn geri gelecektir ifadelerini kulland.

SOKAA çIKMA YASAI ZAMAN KAZANMADIR

Sokaa çkma yasaklaryla zaman kazanldn ifade eden Aylward, koronavirüs salgnn bu sayede yavalatldn ama durdurulmadn dile getirdi. Aylward, dünyann sokaa çkma yasaklaryla kazand bu zamann, tüm bireysel vakalarn test edildii bir sistem kurularak kullanlmas gerektiini ve bunun salgnn durdurulamasn da önemli bir rol oynayacan da sözlerine ekledi.

çinde ikinci bir büyük dalga olup olmayaca konusunda çinin de endieli olduuna dikkat çeken Aylward, vaka saysnn az görüldüü bölge yetkilileriyle konutuunda, bu yerlerin idarecilerinin hastane yataklarn çoalttn, solunum cihazlar satn aldklarn ve hazrlandklarn aktardn ifade etti. Koronavirüsünün yok olmasn beklemediklerini belirten Aylward, Ama sosyal yaamn, ekonominin ve salk sisteminin virüsle birlikte iler halde olmasn bekliyoruz diye ifade etti.

TALYADA FAZLA ÖLÜMLERN NEDEN YALI NÜFUS

talyada salgndan dolay neden bu kadar insann yaamnn yitirdii sorusuna Aylward, talya, dünyada Japonyadan sonra yal nüfusa sahip ikinci ülkedir cevabn verdi. ran ile ilgili deerlendirmede bulunan Dr. Alyward, ülkedeki yöneticilerin bölgelerden verimli bilgi alamamas sebebiyle vaka saylarnn yükseldiini belirtti.

SALGIN TESTELERLE ATLATILIR

Alyward, son olarak koronavirüs salgnn çok ciddiye alnmas gerektiini ve dünyann bu salgn test ile yenebileceinin altn çizdi.

Ana Sayfaya Git