Ticari taksiler için yeni corona genelgesi

İçişleri Bakanlığı’ndan yeni corona genelgesi. 81 il valiliğine gönderilen yeni genelgeye göre ticari taksilerin ve taksi duraklarının temizliği ve corona virüs tedbirlerine uygun olarak takside gerekli temizlik maddelerinin bulunması zorunluluğu getirildi.

Haberler 08.05.2020 - 21:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl 81 il valiliine ticari taksilere ilikin yeni genelge göndererek, hijyen tedbirlerini belirledi.

Genelgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn toplum sal açsndan oluturduu riski yönetebilmek adna sosyal mesafe ve kiisel hijyen kurallarna uyulmasnn hayati derecede önemli olduu vurguland.

Devletin tüm kurumlaryla salgnn yaylmas ve hayat tehdit etmesini engellemek için birçok tedbir alnd vurgulanan açklamada, bu tedbirlerin de vatandalarla paylald hatrlatld.

Bu kapsamda daha önce toplu ulam araçlarnda alnmas gereken tedbirlerin belirlenerek valiliklere bildirildii belirtilen genelgede, ticari taksilerin faaliyetleri srasnda, gerek araç içi alann darl gerekse bu alanlarn gün içinde birçok kii tarafndan kullanlmas nedeniyle sosyal mesafe ve kiisel hijyen tedbirleri açsndan baz risklerin ortaya çktna iaret edildi.

Bu risklerin giderilmesi amacyla ilgili bakanlklarla deerlendirmeler yapld bildirilen genelgede, bunun sonucunda salgn sürecinde alnmas gereken tedbirler sraland.

Buna göre, ticari taksi duraklar ve ticari taksi olarak kullanlan araçlar haftada en az bir kez olacak ekilde düzenli aralklarla temizlenecek, dezenfekte edilecek.

Gerektiinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafndan düzenlenmi aracn dezenfekte edildii tarihi gösteren belge araçta bulundurulacak. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekletiren kurum, kurulu veya odalar tarafndan gerçekletirilen ilemin tarihi ve kimin tarafndan yapldn gösteren belge olacak.

Ticari taksi oförleri, kiisel hijyen kurallarna uygun hareket edecek ve aracn içinde mutlaka maske kullanacak. Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müterinin kullanmna yetecek ölçüde kiisel kullanma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulundurulacak.

oförler taksiye bindii anda dezenfektan veya kolonya kullanabilecei/kullanmas gerektii konusunda müteriyi bilgilendirecek, taksilere ayn anda üç kiiden fazla müteri kabul edilmeyecek.

Müteriler ticari taksilere maskesiz binemeyecek, hizmet sunulan her müteriden sonra trafik kurallarna uygun bir alanda/durakta müterilerin fiziksel temas edebilecei (kap kolu, cam açma dümesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandrlmas salanacak.

Meslek odalar ve iletmeciler tarafndan taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kart, mobil uygulamalar gibi) temassz ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yaplacak.

Bakanlk, genelgede bu tedbirlere ilikin valiler/kaymakamlar tarafndan Umumi Hfzsshha Kanununun 27 ve 72. maddeleri uyarnca gerekli kararlarn ivedilikle alnmasn, uygulamada herhangi aksakla meydan verilmemesini istedi.

Ana Sayfaya Git