Tohum üreticileri Diyarbakır'da bir araya geldi

Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezince (UTAEM) düzenlenen etkinlikte, bölgede faaliyet yürüten 25 tohum firmasının temsilcisine Ar-Ge çalışmaları kapsamında ıslah edilen yeni çeşitler tanıtıldı.

Haberler 19.05.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez tarafndan faaliyet alan içerisinde bulunan 11 ilden kente davet edilen 25 tohum firmasnn temsilcisine, konunun uzman mühendisler tarafndan mercimek, buday, arpa, nohut ve dier tarmsal ürünler hakknda bilgilendirme yapld, bu ürünlerin yerinde incelenmesi saland.

GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, faaliyet alanlar içinde yer alan 11 ilde çalmalar yürüttüklerini söyledi.

Merkezlerinin kurulduu günden bu yana krmz mercimek, buday, arpa, nohut, pamuk çeltik ve yem bitkisinin olduu 40 çeit gelitirdiklerini ve bunlar çiftçinin hizmetine sunduklarn aktard.

Tohum üreticileri

Merkez olarak yürüttükleri Ar-Ge çalmalarn yerinde tantmak amacyla bölgelerinde faaliyet yürüten tohum firmalarn kente davet ettiklerini ifade eden Sümerli, Amacmz sahada yaptmz Ar-Ge çalmalarmz çiftçiye ulatrmak. Bu dorultuda bölgede faaliyet yürüten 25 tohum firmamz davet ettik. Onlarla birlikte baklagil, buday, arpa deneme alanlarmz inceliyoruz. dedi.

Sümerli, merkez olarak çalmalarn çiftçilerle ve firmalarla paylamak istediklerini ifade ederek, bugün bunun startn verdiklerini ve bu çalmalarn devam etmesini dilediklerini aktard.

Tescil ettikleri kaliteli ve verimli çeitleri çiftçiye ulatrma amacyla çalmalarn yürüttüklerini dile getiren Sümerli, öyle konutu:

Tohum firmalar da bunu hzl ulatran bir sektör oldu. çiftçimiz bunu hak ediyor. Hastalklara çok hassas olan ve dayankl olan çeitleri gördük. Amacmz çiftçimize en iyisini ulatrmak. çiftçimiz kazandkça biz de mutlu olacaz.

Bir tohum firmasnda çalan ve firma adna etkinlie katlan Ziraat Mühendisi Ferhat Güntekin de yeni çeitleri tanmak için merkeze geldiklerini ve bu ziyaretlerin büyük faydasn gördüklerini söyledi.

Tarlada tescile hazr yeni çeitleri incelediklerini anlatan Güntekin, nallah bu çeitleri kendi firmamz araclyla üretip çiftçilerimize ulatracaz. Buradaki amacmz kaliteli tohumu elde etmek, çiftçiye sunmak ve çiftçinin kazancn artrmak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git