Tokgöz davasını Yargıtay bozdu!

Jandarma Mahrem İmamı doktorun cezasını Yargıtay bozdu Diyarbakır’da 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı gece kendisine bağlı jandarmadaki rütbeli askerleri tek tek arayarak darbeye destek vermelerini sağladığı iddia edilen ve Dicle Üniversitesinde doçentlik yapan FETÖ’nün jandarmadan sorumlu mahrem imamı oldğunu öne sürülen Orhan Tokgöz’ün 13 yıl 4 aylık hapis cezasını Yargıtay oy birliğiyle bozdu.

Haberler 27.07.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesinde doçentlik yapan ve ayn zamanda FETÖnün jandarmadan sorumlu mahrem imam olduu iddia edilen Furkan kod adl Orhan Tokgöz darbeye yardm suçundan 13 yl 4 ay hapis cezasna çarptrlmt. Yargtay 16. Ceza Dairesi sann temyiz itirazlarn reddederken, mahrem imaml ve örgütteki üst düzey konumunun ise yeniden deerlendirilmesi yönünde yerel mahkeme kararn bozdu.

Orhan Tokgözün FETÖnün jandarma genel imam olan ve yurtdna kaçan Saffet kod adl Muhammet Tüfekle kiraladklar gizli evde bir araya gelerek önce l Jandarma Komutan Hasan Ceyhun Kelei arayarak darbeye destek vermesini istedikleri, ardndan da sral amir pozisyonundaki rütbeli askerleri arayarak hain kalkmaya katlmalarn istedikleri bildirildi.

AMERKADAN NOT GELD

Yargtay bozma kararnda, eve gelen ve FETÖden ihraç edilen Yüzba Serkan Alemdar ile Üstemen Veysel Taktakn kullandklar cep telefonlarndan Diyarbakr l Jandarma Komutanlndaki üst düzey askerlerin arandklar HTS kaytlar ve baz sinyal bilgileriyle tespit edildiine vurgu yapld. Jandarma mahrem imaml yapan Nöroloji doktoru Doçent Hasan Hüseyin Özdemir ise, kendisi gibi hem doktor hem mahrem imam olan Orhan Tokgözle ilgili, FETÖcü subaylardan sorumlu birim öretmenidir. Darbe gecesi kendi özel aracyla darbenin yönetildii gaybubet evine gelip kalkmaya destek verdi. Subaylara sohbetler verdi. 15 Temmuzdan bir hafta önce Amerikadan, bizden sorumlu Saffet kod adl kiiye not geldi. 15 Temmuzun 5 gün öncesinden itibaren, gaybubet evlerinde sabaha kadar dua etmemiz istendi. Mesai çkndan sabah 3-4e kadar Kuran okuduk. 15 Temmuz gecesi bulunduumuz evde Orhan Tokgözde vard. Evde olduumuz srada Saffet kod adl Muhammet Tüfek, Serkann telefonundan FETÖcü askerleri arad diyerek san tehis etmiti.

DARBE GECES BRLKTE SABAHLADIK

Yargtayn tank olarak dinlenilmesini istedii Yüzba Serkan Alemdar da Tokgözü fotorafndan tehis ederek hakknda u bilgileri verdi: Furkan kod adyla tanyorum. Benden sorumlu kiidir. Misafirhane olarak kullandmz cemaat evinde görüüyorduk. Kendi aramzda görüme yapmak için telefonuma bir program indirdi. Darbe gecesi gaybubet evinde beraber sabahladk. Ertesi sabah beni kendi aracyla Kolordu Nizamiyesine brakt.

YARDIM DEL TRAK SUçUDUR

Sann darbe gecesi örgüte ait gaybubet evine gelerek sözde örencisi FETÖcü rütbeli askerleri kald eve çarp toplant yaparak darbeye destek vermelerini istedii kaydedildi. Yargtay bozma kararnda, sank Tokgözün mahrem imam sfatyla arad bu askerlerin darbe suçundan mahkm olup olmadklarnn aratrlmasn, sann buna göre darbeye yardm suçundan deil, darbeye bizzat katlmak suçundan cezalandrlmas gerektiini vurguland. Mahrem imam Tokgöz, darbeye itirak suçundan mahkm olursa 13 yl 4 aylk hapis cezas yerine Anayasal düzeni bozmak suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasyla yarglanacak.

Yargtay, telefonunda ByLock çkan Tokgözün Bank Asya hesabnn 17/25 Aralktan sonra aktif hale geldii ve hesap hareketlerinde gözle görülür bir artn yaand için örgütteki konumu, ald ceza miktar, kaçma ve delilleri karartma ihtimali nedeniyle de tahliye talebini de oy birliiyle reddetti. Sank yeni adli yln açlnda yeniden hakim karsna çkacak.

Ana Sayfaya Git