Toplum maneviyat boşluğunda!

Son yıllarda artan cinnet ve intihar vakaları, toplumsal yapıyı tehdit ederken, içtimai hayattaki manevi boşluğu da gözler önüne seriyor.

Haberler 13.02.2018 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda gazetelerin ve haber ajanslarnn manetleri ile televizyon haberlerinin ilk sralarnda yer alan cinnet haberlerindeki art toplumsal yapy tehdit eder hale geldi. Cinnet ve intihar vakalarndaki artn en önemli nedenlerinden birinin manevi boluk olduuna dikkat çeken uzmanlar, bunun önü alnmazsa toplum olarak daha vahim bir durumla karlalabileceini belirtiyor.

Ruhsal sorunlarn doruk noktas olan cinnet, yani akl kaçrma, olaylarnda aile facialarnn yaanmasnn yan sra çok sayda kii hayatn kaybetti. Türkiyede son 10 ylda 33 bin kiinin cinnet getirdiine dikkat çeken uzmanlar, bunun sebepleri üzerinde çalma yaplarak, bu sorunun önüne geçilmesi gerektiini vurguluyor.

Farkl nedenlerle yaanan cinnet olaylar incelendiinde, cinnet getiren kiinin, bata birinci derece yaknlar olmak üzere tand ve tanmad birçok kiiye ciddi anlamda zararlar verdii görülüyor.

te, Türkiyede son birkaç yl içinde yaanan yüzlerce cinnet olayndan birkaç:

Aile fertlerini öldürüp, kedinin boazn kesti

Karamanda cinnet geçiren 19 yandaki N.A, annesini, babasn, ablasn ve kz kardeini bçaklayarak öldürdü. Evdeki kediyi de boazn keserek öldüren N.A, kanl elbiselerle hiçbir ey olmam gibi rahat tavrlar içinde frndan ekmek almaya gitti. (31 Mays 2013)

Hamile eini ve kzn öldürüp intihar etti

Kahramanmaran Elbistan ilçesinde cinnet getiren 34 yandaki M.E, hamile eini ve 5 yandaki kzn bçakla boazlayp öldürdükten sonra ayn yöntemle intihar etti. (22 ubat 2015)

Eini ve kzn öldüren polis intihar etti

ddialara göre, Konyann Ereli ilçesinde bunalm sonucu cinnet getiren polis memuru H.K (43), ei ve çocuklarn vurduktan sonra intihar etti. H.K. ile birlikte ei ve 7 yandaki kz hayatn kaybetti, 13 yandaki olu ise ar yaraland. Bu olay, Eti Mahallesi Deliklita Caddesi üzerinde bulunan sitede meydana geldi. (4 Nisan 2016)

18 aylk bebeini duvara vura vura öldürdü

Amasyann Göynücek ilçesinde 20 yandaki A.I, 18 günlük bebeini uzun süre alamas sonucu susturamaynca cinnet getirerek duvardan duvara çarpt. Kafasna ald darbeler sonucu kanlar içinde hareketsiz kalan bebek, annesi ve çard yaknlar tarafndan hastaneye götürülürken, yaplan bütün müdahalelere ramen hayatn kaybetti. (14 Ekim 2016)

Ei ve 2 çocuunu bçakla öldürdükten sonra intihar etti

Adanann Sarçam ilçesinde cinnet getiren A.K (44) , ei ve 2 çocuunu bçakla öldürdükten sonra kendini iple asarak intihar etti. (20 Kasm 2016)

Cinnet getiren koca, tartt eini vurup, intihar etti

zmirin Buca ilçesinde 53 yandaki ei Z.E. ile tartan O.E (56), kendine ait tabancayla önce eini vurdu, sonra tabancay kendi kafasna dayayarak intihar etti. (8 ubat 2017)

Einin teyzesini öldürdükten sonra intihar etti

Diyarbakrn Bismil ilçesinde cinnet getiren bir kii, tartt einin teyzesini silahla vurup öldürdükten sonra intihar etti. (27 ubat 2017)

Cinnet getiren polis, anne ve babasn öldürdü

Hatayda 33 yandaki polis memuru M.Ö.E, beylik tabancasyla 60 yandaki babas M.E. ve 54 yandaki annesi F.Eyi öldürüp, kendini bçakla yaralad. (24 Mays 2017)

Cinnet getiren güvenlik görevlisi ailesinden 5 kiiyi öldürdü

Mu eker Fabrikasnda özel güvenlik görevlisi olarak çalan M.C.A, evde yaanan tartma üzerine cinnet getirip av tüfeini ald ve 1,5 yandaki olu Musab ile ei, kz kardei, aabeyinin ei ve amcasnn gelinine rastgele ate açt. (8 Austos 2017)

Eini ve 2 kzn öldürdükten sonra intihar etti

Avusturyann Hohenems ehrinde yaayan Düzce Kaynal nüfusuna kaytl 38 yandaki T.H, önce 33 yandaki eini, daha sonra 4 ve 7 yandaki kzlarn bçaklayarak öldürdü. T.H, eini ve kzlarn öldürdükten sonra oturduu binann üçüncü katndan atlayarak intihar etti. (17 Eylül 2017)

Evini atee verip, eini öldürdü

Gaziantepin ahinbey ilçesinde cinnet getiren 33 yandaki M.Ö, evini atee verip, 28 yandaki eini bçaklayarak öldürdükten sonra bileklerini kesip intihara kalkt. Ailenin 6 ve bir yandaki kzlar ise dumandan zehirlenip hayatn kaybetti. (27 Kasm 2017)

Bir aile yok oldu

Kayseride cinnet getiren baba E.A, ei ve 3 çocuunu öldürdükten sonra ikinci kattaki evinin balkonundan atlayarak intihar giriiminde bulundu. (13 Aralk 2017)

Fertlerin yaad ar ruhsal çöküntülerin sonucu olarak ortaya çkan ve en yaknlarn bile gözünü krpmadan öldürmelerine yol açan cinnet vakalarn deerlendiren uzmanlar, birey ve toplumun huzuru için gerekli çalmalarn yaplmasnn önemine dikkat çekiyor.

Türkiyede son 10 ylda 33 bin kii cinnet getirdi

Türkiyede son 10 ylda 33 bin kiinin, Diyarbakrda ise 2 bin kiinin cinnet getirip, intihar ettiini belirten Dicle Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Kula, Diyarbakrda cinnet getiren ve intihar eden kii says 10 ylda 2 bin 55 kiidir. Cinnet vakasnda birinci derece etkilenen en az 3 kii vardr. Bunlar; anne, baba ve cinnet geçiren kiidir. Bunu üçle çarparsanz oldukça yüksek bir rakam çkyor. nsanlar bunu görmüyor. Binlerce insan, ihmalsizlik ve onlara gerekli deer verilmemesi yüzünden ölümle pençeleiyor. Ülkemizde 10 ylda cinnet ve intihar edenlerin says 33 bin 588dir. Birinci dereceden etkilenecek kiileri 3 ile çarparsak 100 bin 739 kii ediyor. Korkunç bir rakam. Bu rakamn önüne geçilebilir. dedi.

Cinnet getirmenin temel sebeplerden biri iman boluudur

slami bir yaamn olmamas, televizyon dizileri, ergenlik dönemi ve ekonomik skntlar cinnet olaylarnn en önemli nedenleri arasnda sayan Kula, bunun temel sebeplerden birinin de iman boluu olduunu vurgulad.

TÜK verilerine göre, her kesimden insanlar arasnda cinnet getirme olaylarnn yaandn ifade eden Kula, baz insanlarn ekonomik skntya dütükleri zaman ergenlik döneminde ahlaki deerlere aykr bir eylem yaptklar ve bunun toplum tarafndan yadrganacan, kabul görmeyeceini algladklar zaman böyle bir eyleme bavurabildiklerini belirtti.

Cinnet geçiren kii psikolojik açdan yalnzdr

Kula, cinnet getirme nedenlerine deinerek, Cinnet geçiren kii psikolojik açdan yalnzdr. Ergen ise kendisi gibi düünen insanlarn olmadn zanneder. Fakir ve borcu varsa Ben bu borçtan kurtulamam. der. Son dönemde moda olan eleri aldatma veya isiz olma durumu; ergenlik döneminde kara sevda, televizyonlarda görmü olduklar birtakm sahnelerden etkilenmesi yi bir insan kaybettii zaman onun tekrar telafisinin olduunu, bir daha böyle bir deerle, sevgiyle karlamayacan düünerek, kendisini kilitlemi olur. Onun için bu ahslara göre tek çkar ve kurtulu yolu vardr, o da hayatna son verme, cinnet geçirmektir. dedi.

Gençlerde cinnet getirenlerin birçounun bir film oyuncusundan etkilendiini ifade eden Kula, bu gençlerin, kendilerini kahraman zannettiine ve bu nedenle kendilerini o madurun yerine koyarak böyle akl almaz bir hareketin içine girdiklerine dikkati çekti.

Cinnet getirenlerin yaadklar sorunlarn son noktasnn intihar etmek olduunu anlatan Kula, cinnet getirmeden önceki duruma iaret ederek, Cinnet geçiren kiilerde bir ay öncesinden artk baz eyler zihne oturmutur. sizse, ar borcu varsa, yoksulluk içerisinde veya tecavüze uramsa bu insanlar belli bir süre düünüyor, bir çözüm yolu aramaya çalyor. Meseleyi bakalaryla paylamadklar için sonucu cinnet geçirmede buluyor. Cinnet, aslnda bizim yaam olduumuz skntlarn, sorunlarn son damlasdr. ifadelerini kulland.

slam toplumunda bu vakalar yaanyorsa dinin hayatmzda yeri yok demektir

Cinnet ve intihar gibi vakalarn yaygn olduu toplumun deer yarglarnn, örf ve adetlerinin sorgulanmas gerektiini dile getiren Kula, unlar söyledi:

slam gibi mükemmel bir dine sahip olmu toplumun bireyleri bugün intihar dediimiz bir kavram yaamaktan çekinmiyorlarsa söylem olarak dinin hayatmzda bir izi yok. ntihar ve cinnetlerde paylam yoktur. Eer biz bata kendi çocuklarmzla, akrabalarmzla ve çevremizdeki insanlarla düzgün iletiim içerisine girmi olursak bireylerin bu tür skntlarn balangcndan itibaren çözme imknmz olur. Cinnet geçiren insanlar bir ay öncesinden belli olur. Tutumlarnda, konumalarnda, simalarnda deiim balamtr. Oysaki kendi dertlerini, sorunlarn bulamadklar için artk sknt balam olur. Günümüzde dindarlk sadece camide ibadetlerle snrl hale gelmi. Cemaatler de sadece kendi fertleriyle ilgilendikleri için dier insanlarla fazla ilgilenmiyorlar. Bu da bireylerin sorunlar çözmesinde yeterli olmuyor.

Anne ve babalara büyük sorumluluk düüyor

Cinnet seviyesine gelen kiinin; annesi, babas ve akrabalaryla iletiime geçmesi durumda böyle vahim bir durumla karlalmayacan vurgulayan Kula, anne ve babann günde yarm saat çocuklaryla ilgilenmesi gerektiini söyledi.

Ebeveynlerin çocuklaryla olan iletiiminin öneminin altn çizen Kula, çocuklarnzn yüzüne bakarak, Ne yaptnz, ne var ne yok? diye sorun. nsanlar yarglamaktan, çocuklarmz bask altna almaktan vazgeçerek anlamaya çalmamz gerekiyor. çünkü 24 saat içerisinde yarm saat çocuunla ilgilenemezsen 23,5 saatin 8 saatini çkarrsanz, 15 saat TVde gördükleri eyleri, telefondan, internetten duymu olduklar eyleri harmanlyor. Bu da çocuun hayatnda k tutmuyor ve çocuu karamsarla itiyor. Anne ve baba çocuklar ile ilgilenmezse intihara kadar gider. Anne ve babalara tavsiyemiz, mutlaka önce kendi çocuklaryla sonra çevredeki çocuklarla iletiim kurarak ilgilensinler.

Cinnetin en önemli sebeplerinden birisi de kalpte oluan boluktur

Cinnetin en önemli sebeplerinden birisinin de kalpte oluan boluk olduunu ifade eden Kula, sözlerine öyle devam etti: Gerekli dini hassasiyeti ve duyguyu vermez, her eyi görev, para, makamla ölçmeye çalrsanz yarn onlarda da dini boluk devreye girerek, intihara götürebilir. Yüz binleri bulan insanmz gözümüzün önünde cinnet geçirerek hayatna son veriyorsa arkasnda at yakmamz veya keke dememiz sorunu çözmüyor. Diyarbakrda yaplan istatistiklerde bu vakalar her yl artyor. Bu resmi olan, daha birçou söylenmiyor. çok daha deiik sebeplerle intihar edenlerin çok daha fazla olduunu düünüyoruz.

Son olarak Kula, televizyon filmleri, ans oyunlar ve sanal lemdeki oyunlara dikkati çekerek, Oyun kültürü kiiyi çkmaza sokmann balangcdr. Oyun baladysa çocuk içkiye ve kumara balam gibi olur. Ne zaman karmza çkar bilemeyiz. Her insan intihar eder diyemem ama bu tür yollar çkmaz yollardr. Devletin bunlara müdahale etmesi gerekir. Seyredilen filmlerde intihar özendiriliyor, sanki bir savunma mekanizmas, sorunlardan kurtulu gibi çok önemli gibi geliyor. Bunlarn kesinlikle diziler vastasyla, camilerdeki hocalar ve dier yetkili kiilerce yüksek sesle ifade edilmesi gerekiyor ki insan hayat bu tür yollarla telef edilmesin. Bu, insana yaplm en büyük kötülüktür. Bunlarn önüne geçilmesi lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git