'Toplumun yüzde 60'ı aşılandığında salgın duracak'

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin menşeli Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmaları için 21 bin gönüllünün başvuruda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal "Beklediğimizden fazla müracaat oldu. 21 binden fazla aşı yaptırmak isteyen var. Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60'ı aşılandığında salgın duracak" dedi.

Haberler 25.11.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilim Kurulu Üyesi ve A Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, çinin gelitirdii koronavirüs asnda salk çalanlarnn anlanmasnn sona erdiini, bu çalmalarn bamsz veri denetleme güvenlik izleme komitesi tarafndan deerlendirildiini ve yeterince güvenlikli olduu için ikinci basamak olan vatandalarn alanmasna balandn belirtti. Prof. Dr. Ünal, 21 bini akn kiinin gönüllü olmak için bavurduunu hatrlatarak, Beklediimizden fazla müracaat oldu, 21 binden fazla a yaptrmak isteyen var. Yanl anlalmas ama her gelen kii alanacak deil bu. Faz 3 çalma bu. kisi gerçek a birisi bo a olacak. Ve bunlar önümüzdeki günlerde takip edeceiz diye konutu.

AININ BAARISI VÜCUDUN VERECE CEVAPLA LKL

Bu kiilerden belli saydaki vatandata hastalk meydana geleceine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, Hasta olanlar belli sayya ulatnda kod krlacak. Kod krlmas ne demek peki? Kime bo ya da normal ay verdiimizi bilmiyoruz. Açp bakacaz ve 100 kiiye baktk kaç a kolunda, kaç a verilmeyen kolda. Pfizer üzerinden örnek verelim; ann yüzde 90 koruyucu olduu açkland. Kod krld zaman hasta olmu 100 kiinin 90 a olmayan kolda, 10u a olan kolda. Yani a 100 kiiye yapld zaman 90nda hastala mani oluyor anlamna geliyor. Niye 100de 100 deil? Ann baars sadece verdiimiz ann kompozisyonuna bal deil, esas vücudun ne cevap verdii, immün sisteminin, savunma sisteminin ne kadar iyi cevap verdiiyle ilikili. Yüzde 90 koruma iyi bir rakam ifadelerini kulland.

BREZLYADAN çN AISININ ETKNLK SONUCUNU BEKLYORUZ

Dünya Salk Örgütünün Yüzde 60 ve üzerinde koruyucu bir a olursa, bunu biz yaygn kullanrsak salgn durdurabiliriz diye açklama yaptn hatrlatan Prof. Dr. Ünal, Bizde de zaman geldiinde kod krlp, çinden gelen ann yüzde kaç koruyucu olduu ortaya çkacak. Sadece Türkiyede deil, ayn zamanda Brezilya ve Endonezyada da çalmalar devam ediyor. Brezilyada bizden çok daha fazla kii alanm durumda, 10 bini geçti. Oradan her an kodun krlp, etkinlik çalmas sonuçlarnn gelmesini bekliyoruz diye konutu.

AMACIMIZ ETKL BR AI OLDUUNU GÖSTERMEK

Prof. Dr. Serhat Ünal, gönüllülerin internet sitesi ve açklanan telefon hattndan bavurduunu bildirerek Müracaatlar bir ön deerlendirme grubu tarafndan mesleklerine göre ve bilgilerine göre risk gruplarna göre deerlendiriliyor. Burada öncelik tannan kiiler 24 merkezimize bildirilecekler. O merkezler kendi programlarna göre alamalarn yapacaklar. Meslek kstlamas yok; ama müracaatta bir ön deerlendirme yaplyor risk açsndan. Tamamnn alanmasna gerek olacak m bilmiyorum. Kod krmaya kadar gider bu i. Esas amacmz bu ann Faz 3te yan etkisini kabul edilebilir emniyetli ve etkili bir a olduu göstermek. Emniyetinden zaten bir üphemiz yok. Etkinlii için de belli sayda kiinin hasta olmasn takip ediyoruz. Belli bir rakama ulanca hangisi önce olursa, 13 bin kiiye kadar alayacak kapasitemiz var. Ya bu rakama ulaacaz ya da ondan önce yeteri sayda hasta meydana gelmise kodu krp çalmay sonlandracaz dedi.

TOPLUMUN YÜZDE 60I AILANDIINDA DURACAK

Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsün tüm dünyada etkili olmaya devam ettiine dikkat çekerek, öyle konutu:

Koronavirüs u anda dünyay yakmaya devam ediyor. 50 milyonu geçmi vaka says, 1 milyonu geçmi ölüm saysndan bahsediyoruz. Bu nerede sonlanacak, nereye gidecek? Hep söylediimiz gibi ya bir mutasyon beklentisi var; ama çok da geçerli deil gibi, ya öyle mucizevi bir ilacnz olur, önden verirsiniz hastalk meydana gelmez, ya da hasta olanlara verirsiniz bütün ölümlere mani olur; bununla ilgili çalmalar var ama daha öyle bir ilaç bulunmad, ya da aya güveneceiz. Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60 alandnda bu salgn duracak. Önce biz neyi yapabiliyoruz, o sorumluluumuzu yerine getirelim. Maske, mesafe, el hijyeni ve yaynlanm olan kstlamalara harfiyen uymak. u anda en büyük sorumluluumuz maske, mesafe, el hijyeni, kstlamalara uymak, salgn yavalatmak ve ileride ann da yardmyla durmasn beklemek.

Ana Sayfaya Git