Toprağımıza sahip çıkmalıyız!

Akademisyen ve uzmanların katıldığı “İklim krizi ve gıda egemenliği sempozyumu”nda konuşan DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Mezopotamya’nın tarımsal üretim açısından tarihe not düştüğünü belirterek, “Bu coğrafyada toprağımıza ve geleceğimize sahip çıkmalıyız” dedi.

Haberler 17.06.2019 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB), Ekoloji Dernei, Ziraat Mühendisleri Odas (ZMO) Diyarbakr ubesi ve Kadn Emek Doa Bilimsel Aratrma ve Gelitirme Kooperatifi tarafndan organize edilen klim krizi ve gda egemenlii sempozyumu DBB Kültür ve Kongre Merkezinde balad.

Sempozyuma, DBB Ebakan Selçuk Mzrakl, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, oda ve derneklerin temsilcileri, akademisyenler ile çok sayda yurtta katld.

Sempozyumun açl konumasn yapan DBB Ebakan Selçuk Mzrakl, bu tür bulumalarn Diyarbakrda yaplmasnn kendilerine güç verdiini belirterek, Mezopotamya corafyasnn tarmsal üretim açsndan tarihi önemine vurgu yapt. Bu corafyada tarihe not dümü birçok eserin ve yerin olduunu kaydeden Mzrakl, Biz de bu corafyada yaayanlar topramza, emeimize ve geleceimize sahip çkmalyz. Hak ve adaletle hareket etmeliyiz dedi.

ELMZDEK TOHUM BARIIN OLSUN

nsanln, tohumun ilk olarak topraa atld an ile baladn söyleyen Mzrakl, Bana göre insanlk ilk tohumu topraa gömmekle balad. Bu koca dünyay o ilk tohum yapt. Bugün bizim elimizde de bir tohum var. Bu tohum iyiliin, kardeliin ve barn tohumu olsun diye konutu.

SÖZÜMÜZ VAR

2050 ylna gelindii zaman 750 milyon insann açlkla kar karya kalmasnn öngörüldüüne dikkat çeken Mzrakl, dünyay hrs uruna kirleten bir anlayn var olduunu dile getirdi. Mardinin Nusaybin ilçesindeki orman yangnn da hatrlatan Mzrakl, Rojavada da DA ve artklar tarafndan da ekinlerin yakldn söyledi. Dünyann bu kadar kolay tüketilmemesi gerektiini belirten Mzrakl, Hepimizin yarna ve topramza dair sözümüz var. Buna kar üzerimize düen sorumluluu yerine getirmeliyiz. Paylam esas almalyz dedi.

21inci yüzyln sadece teknoloji yüzyl olmayacan vurgulayan Mzrakl, ayn zamanda gda, su ve enerji yüzyl da olacan dile getirdi.

3 OTURUMDA SUNUMLAR YAPILACAK

Açl konumasnn ardndan sempozyum üç oturum eklinde devam etti. Oturumlarda akademisyenler ve uzmanlar, klim krizi ve gda güvenlii, Güvenlik-tarm ve hayvanclk, Hevselden kent tarmna bak, Doada yetien bitkilerin kent peyzajna adaptasyonu, Küçük çiftçi örgütlüme modelleri, Kooperatifçilik, çöküten çözüme tarm konularnda sunumlar gerçekletirecek.

Ana Sayfaya Git