Toprak yanıyor

Bingöl'ün Solhan ilçesinde bir mahallede toprağın altından çıkan dumanlar tedirgin ederken, uzmanlar bölgenin geçmişte bataklık olduğunu, bitki kalıntılarının yandığını söyledi.

Haberler 01.10.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.10.2017 - 09:11

Bingölün Solhan ilçesi Yeilova Mahallesinde yaklak bir dönümlük alanda 2 gün önce topraktan dumanlar çkmaya balad. Mahalle sakinleri arazi üstünde bulunan kuru otlarn yandn düünerek itfaiye ekiplerine haber verdi. Ekiplerin olay yerine gelmesiyle olayn ot yangn olmad anlald. Solhan Kaymakaml ve Belediye ekipleri olay hakknda inceleme balatrken bölgeye üniversiteden uzman ekip gönderildi.

Bingöl Üniversitesi Corafya Bölüm Bakan Yard. Doç. Dr. Vedat Avc, yapt incelemede bölgenin geçmite bataklk olduunu ve bitki kalntlarnn oksijenle temas sonras yandn söyledi.

Yangnn henüz nasl ortaya çktn anlamadklarn belirten arazi sahibi Hüseyin Özer, Biz mahalleli olarak tedirginlik yayoruz. Bu alanda bu yl birkaç yeni bina yapld. Bu olayn detayl bir ekilde aratrlmasn talep ediyoruz. Neyin ne olduunu çözemedik. Aratrmaclarn inceleme yapmasn, buradan geçen bir fay hattnn olup olmadn bize bildirmelerini istiyoruz çünkü burada yaayan insanlar birkaç gündür tedirginlik yayor diye konutu.

BU ALAN BATAKLIK BR SAHA

Alanda incelemelerde bulunan Bingöl Üniversitesi Corafya Bölüm Bakan Yard. Doç. Dr. Vedat Avc, Buras bataklk bir saha, civarda yaayan insanlardan da teyit ettik. Bataklk ortamlarda çürüyen bitkilerin kalnts üst tarafta bir örtü oluturuyor. Bu örtü, havadaki oksijenle temas ettiinde yanmaya balyor. Bu olaya da baktmz zaman yüzeysel bir durum söz konusu. çok derinlerde bir yanma söz konusu deil. Burada yanan esasnda toprak deil, topran üst ksmnda parçalanm bitki artklar dedi.

GAZ çIKII VEYA BR TOPRAK HAREKET SÖZ KONUSU DEL

lk incelemelerinde herhangi bir fay hattnn olmadn söyleyen Avc, Gözlemlerimize göre burada herhangi bir gaz çks veya bir toprak hareketi söz konusu deil. Bataklk bir alanda var olan çürümü bir malzemenin havayla temas sonucu yanma meydana geliyor. Tahminlerime göre bu olayn çok uzun devam etmeyeceidir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git