Torba teklif TBMM'de

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Haberler 18.05.2019 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüü, uhdesindeki ruhsatlar bölerek ayn alan için Maden ve Petrol leri Genel Müdürlüünden birden fazla yeni ruhsat talep edebilecek. Genel Müdürlük tarafndan MTA adna yeni ruhsatlar düzenlenebilecek.

AK Parti milletvekilerinin imzas bulunan Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi, TBMM Bakanlna sunuldu.

Teklifle, Kültür ve Turizm Bakanl Döner Sermaye letmesi, kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Bu muafiyet, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarnca yaplacak vergi kesintilerini kapsamayacak.

stanbulda, stanbul Galata Üniversitesi adyla yeni bir vakf üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, di hekimlii fakültesi, sanat ve sosyal bilimler fakültesi, spor bilimleri fakültesi, meslek yüksekokulu, lisansüstü eitim enstitüsünden oluacak.

Teklifle, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununa yeni maddeler ekleniyor. Buna göre, Anayasada yer alan emredici normlarn gereinin yerine getirilmesini ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunda kamu yaynclk hizmetinin gerei gibi yürütülmesini salamak amacyla kurumda görev yapan memur ve kadro karl sözlemeli personele verilecek disiplin cezalar, disiplin ilemlerinin uygulanmasna ilikin esaslar, görevden uzaklatrma, cezalar verecek disiplin amirleri ile ilgili konular yeniden düzenleniyor. Bu kapsamda, kurumda, Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu oluturulmas öngörülüyor.

Uyarma, knama ve aylktan kesme cezalar disiplin amirleri tarafndan, kademe ilerlemesinin durdurulmas cezas Disiplin Kurulunun karar alndktan sonra genel müdür tarafndan, iten çkarma cezas genel müdürün bu yöndeki istei üzerine Yüksek Disiplin Kurulunca verilecek. Disiplin kurullarnca ret karar verilmesi halinde, genel müdür on be gün içinde baka bir disiplin cezas verebilecek.

Personele, ayn olaydaki birden fazla fiili için çeitli disiplin cezalarnn uygulanmas gerektii hallerde, fiiline uyan cezalardan en ar verilecek.

Kendilerine disiplin cezas olarak aylktan kesme cezas verilenler be yl, kademe ilerlemesinin durdurulmas cezas verilenler on yl boyunca Kurum içinde müdür ve emsali ek göstergedeki yönetici kadrolar ile daha yüksek ek göstergeli yönetici kadrolarna atanamayacaklar.

Maden Kanununda deiiklik

MTA Genel Müdürlüü, uhdesindeki ruhsatlar bölerek ayn alan için Maden ve Petrol leri Genel Müdürlüünden birden fazla yeni ruhsat talep edebilecek. Genel Müdürlük tarafndan MTA adna yeni ruhsatlar düzenlenebilecek.

Teklifle, kamu kurum ve kurulularnn yer altndaki maden ilerine ilikin sözlemelerde mevzuat deiiklii nedeniyle meydana gelen maliyet artlarnn tamamnn (fiyat fark olarak) ödenmesi yerine, maliyet artlarnn karlanmasna ilikin destek verilebilmesi, destek tutarlarnn belirlenmesinde kömür fiyatlarnn deiiminin de dikkate alnmas ve maliyet artlarnn karlanmasna ilikin esas ve usullerin belirlenmesinde, Kamu hale Sözlemesi Kanunu kapsamnda imzalanan sözlemeler için Kamu hale Kurumunun teklif usulünün kaldrlmas öngörülüyor.

Maden Kanunu ile Baz Kanunlarda ve KHKlarda deiiklik yapan kanunla, devlet hakk oranlarna ilikin olarak bu kanunda yaplan deiiklikler 2018 yl devlet hakk beyan, tahakkuk ve tahsilatlarnda uygulanmayacak.

28 ubat 2019 tarihinden önce MTA tarafndan hazrlanan kaynak veya rezerv raporlar ile bildirilen madenler için bu maddenin yaymndan itibaren 6 ay içerisinde Genel Müdürlüe bavurulmas halinde, MTAya buluculuk hakk verilecek.

Teklif, Emniyet Genel Müdürlüünün istihbarat ve güvenlie ilikin tüm ihtiyaçlarnn daha hzl ve etkin salanmas, Jandarma Genel Komutanl ve Sahil Güvenlik Komutanl ile eit imkanlara sahip olmas amacyla da düzenleme yapyor.

Krkkalenin Bahili ilçesinin ismi, Bahl olarak deitirilecek.

Tarmsal üretime yönelik ihtiyaç duyulan mallar ile tarmsal üretimle elde edilen ürünler için Kooperatifler Kanunu, Tarm Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu ve Tarm Sat Kooperatif ve Birlikleri Hakknda Kanuna göre kurulan kooperatif ve birlikler ile üretici örgütlerinden gerçekletirdikleri tarmsal üretime yönelik ihtiyaç duyulan mallar ile tarmsal üretimle elde edilen ürün almlar, Kamu hale Kanunu kapsam dnda olacak.

15 Temmuz ehitler Köprüsü cezalar

1 Ocak 2019dan kanunun yürürlüe girdii tarihe kadar araç snflar itibaryla geçmesi yasak olmasna ramen 15 Temmuz ehitler Köprüsünden geçenlere idari para cezas verilmeyecek, kesilmi cezalar da tebli edilmeyecek.

AK Partili milletvekillerince hazrlanan torba kanun teklifi Meclis Bakanlna sunuldu.

Kanun teklifi ile uygulamada yeknesakln salanmas adna Maden ve Petrol leri Genel Müdürlüünün görev alanna giren Jeotermal Kaynaklar ve Doal Mineralli Sular Kanununda da düzenleme yaplacak.

Buna göre, jeotermal kaynak ve doal mineralli su arama ve iletme faaliyetleri ile devlet ve il yollar, otoyollar, demir yollar, havaalan, liman, baraj, enerji tesisleri, maden, petrol, doalgaz, su isale hatlar gibi kamu yarar nitelii tayan ya da gerçek veya tüzel kiilere ait dier yatrmlarn birbirlerini engellemesi; jeotermal kaynak ve doal mineralli su arama ve iletme faaliyetleri yaplamaz hale gelmesi; yatrm için baka alternatif alanlarn bulunamamas durumunda jeotermal kaynak ve doal mineralli su arama ve iletme faaliyetleri ve yatrmla ilgili karar, kamu yarar açsndan yatrmlarn öncelii ve önemini tespit etmek üzere ilgili bakanln uygun görüü alnarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl tarafndan verilecek.

Bakanlk tarafndan alnan bu kararlar, kamu yarar karar yerine geçecek. Jeotermal kaynak ve doal mineralli su arama ve iletme faaliyetinin yaplamaz hale geldii alann ruhsattan taksir edilmesine veya ruhsatn iptal edilmesine de Bakanlk tarafndan karar verilecek.

Bakanlk veya Maden ve Petrol leri Genel Müdürlüü tarafndan gerekli görülmesi halinde hazrlatlan rapor, danmanlk ücretleri, yaplacak tetkik ve incelemeler için gerekli yolluk, gündelik ve benzeri tüm harcamalar yatrmc tarafndan karlanacak. Ayrca Bakanlk veya Genel Müdürlük karar ile faaliyeti kstlanan jeotermal kaynak ve doal mineralli su arama ve iletme faaliyetleri yapann veya yatrm sahibinin yatrm giderleri, lehine karar verilen tarafça tazmin edilecek. Yatrm çakmas ilemleri nedeniyle Bakanlkça veya Genel Müdürlükçe herhangi bir sebeple ödenmek zorunda kalnan tutar, lehine karar verilen tarafa rücu edilecek.

Teklifin yasalamasyla Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Geliim Bölgesi dahilinde kalan yerlerde Bakanlk tarafndan alnacak kamu yarar karar gerei enerji üretimine öncelik tannmas halinde, ilgili turizm merkezi ya da kültür ve turizm koruma ve geliim bölgesi veya bu alanlar için hazrlanm onayl imar planlar yeniden düzenlenecek.

15 Temmuz ehitler Köprüsünde kesilen cezalar iade edilecek

Kanun teklifiyle 1 Ocak 2019dan kanunun yürürlüe girdii tarihe kadar araç snflar itibaryla geçmesi yasak olmasna ramen 15 Temmuz ehitler Köprüsünden geçenlere verilen idari para cezas verilmeyecek. dari para cezas kesilmi olanlar tebli edilmeyecek, tebli edilmi kiilerden tahsilat yaplmayacak, varsa yaplan itirazlar veya açlm davalar hakknda resen karar verilmesine yer olmadna karar verilecek. Bu konudaki yarglama ve takip giderleri taraflar üzerinde braklacak ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek. Tahsilatlardan, varsa yaplm itirazlardan ve açlm davalardan feragat edilmesi kaydyla vazgeçilecek.

Ayn zamanda bu cezalar kapsamnda, kanunun yürürlüe girdii tarihi takip eden ikinci ayn sonuna kadar bavurulmas halinde düzenlemenin yürürlük tarihini takip eden üçüncü ayn sonuna kadar ret ve iade edilecek.

AB leri uzmanlarna Dileri Bakanl için geçi hakk

Teklifle, 4 sayl Cumhurbakanl Kararnamesiyle Dileri Bakanlnn bal kuruluu haline getirilen AB Bakanlndaki Avrupa Birlii leri uzman ve uzman yardmcs olarak görev yapan nitelikli ve yetimi personele bir kereye mahsus olmak üzere snavla Dileri Bakanl meslek memurluu veya konsolosluk ve ihtisas memurluuna geçi hakk tannacak. Bu düzenleme uyarnca Dileri Bakanlna geçi yapmak isteyen Avrupa Birlii leri uzman ve uzman yardmclar yalnzca tek bir snav için yazl olarak talepte bulunabilecek.

Snav, yasann yürürlüe girmesinden itibaren bir yl içerisinde Bakanlk tarafndan yaplacak. 9 yl ve daha fazla kdemi bulunanlar ise meslek memurlar ya da konsolosluk ve ihtisas memurlar için düzenlenecek ilk bakatiplik snavna girecek.

Teklifle ayrca Cumhurbakanl kararnamesiyle yetki verilen kamu kurum ve kurulularnn naklen atama yapabilmesi, atanacak personelin hangi kadro ve pozisyonlardan seçilecei, atama artlar ile atanaca kadro ve pozisyonlar, Cumhurbakanl kararnamesinde gösterilecek.

Maddenin gerekçesinde, Cumhurbakanl Hükümet Sistemiyle birlikte gerçekletirilen düzenlemeler neticesinde baz kamu kurum ve kurulularnn hizmetlerinin genilemesi ve çeitlenmesi veya yeni birimlerin oluturulmas, kurumlarmzda yetimi personel ihtiyacn ortaya çkarmtr. Bu ihtiyacn kamu kurum ve kurulularnda görev yapmakta olan kariyer uzman, müfetti, denetmen, denetçi gibi kamu hizmetine özel yarma snav ile kabul edilen personelin, kurumlar arasnda naklen atanmas suretiyle giderilmesi amaçlanmaktadr. denildi.

635 sayl Kanun Hükmünde Kararnamenin ad Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn Aratrma, Gelitirme, Yenilikçilik ve Giriimcilik Faaliyetlerinin Karlanmas Hakknda Kanun Hükmünde Kararname eklinde deitirilecek.

Kararnamenin, Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan sanayi alanndaki aratrma, gelitirme, yenilikçilik ve giriimcilik faaliyetleri ile teknolojik gelimeleri takip etmek, desteklemek ve tevik etmek amacyla sanayi kurulular, üniversiteler, aratrma merkezleri ve enstitüler ile i birlii yaparak bu kurumlarn teknolojik aratrma ve gelitirmeye aktif katlmn salamaya ilikin 8. maddesinde, uygulamada çkabilecek tereddütlerin giderilmesi amacyla düzenleme yaplyor.

Ana Sayfaya Git