'Töre' infazına, iyi hal indirimi!

Evli bir çocuk annesi 20 yaşındaki ablası Zümrete Eker'i, öldürülen 17 yaşındaki C.B.'ye verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası, ili hal indirimi ve olay esnasında yaşının küçük olması nedeniyle 17.5 yıla indirildi.

Haberler 07.07.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, ablas evli bir çocuk annesi 20 yandaki Zümrete Ekeri, evden kaçt için tüfekle vurarak öldüren 17 yandaki C.B. önce arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrld.

Suç tarihinde C.B.nin 18 yandan küçük olmasn ve durumadaki iyi halini dikkate alan mahkeme cezay 17.5 yla indirdi. ddianamede, genç kadnn infazna karar verdikleri iddiasyla haklarnda arlatrlm ömür boyu hapis cezas istenen Zümretenin kaynpederi .E., kaynbiraderi S.E., ei M.E., kaynvalidesi N.E., aabeyi S.B., babas N.B. ve annesi N.B.nin ise beraatlerine karar verildi. Zümrete Eker öldürüldükten sonra ailesi tarafndan dini vecibeler yerine getirilmeden topraa verilmiti.

Merkez Sur lçesine bal Konak Köyünde 30 Temmuz 2015 günü meydana gelen olayda evli bir çocuk annesi Zümrete Eker, kardei C.B. tarafndan tüfekle bandan vurularak öldürüldü. Genç kadnn cenazesi dini vecibeler yerine getirilmeden topraa verilirken, cinayeti ileyen C.B tutukland.

Soruturma balatan savclk, eini ve çocuunu terk edip köyde brakarak Malatyaya giden Zümrete Ekerin, ailesi tarafndan bulunarak zorla köye geri getirildiini tespit etti. Soruturmay tamamlayan savclk Zümretenin kaynpederi .E., kaynbiraderi S.E., ei M.E., kaynvalidesi N.E., aabeyi S.B., babas N.B. ve annesi N.B. hakknda Kasten öldürmeye azmettirme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas istemiyle iddianame hazrlad. Cinayeti iledii srada 17 yanda olan suça sürüklenen çocuk C.B.nin ise Kardei kasten öldürmek suçundan 18 yldan 24 yla kadar hapisle cezalandrlmas istendi.

ZÜMRÜTÜ ÖLDÜRDÜK, VALLA GERçEK

ddianamede Zümretenin öldürülmesinden bir gün önce iki ailenin Diyarbakrda buluup görütüünü kaydeden savc, tape kaytlarna göre damadn ailesinin genç kadnn ailesine para verdiinin tespit edildii vurgulad. ddianamede, cinayetin ardndan mahkeme kararyla yaplan telefon dinlemesinin kaytlarna da yer verildi. Zümrete Ekerin kaynvalidesi N.E.nin bir kiiyle yapt görümede ise Zümrütü öldürdük. Valla gerçek Zümrütü öldürdük sözlerini kullandn vurgulad. ki kadn arasnda yaplan ve iddianameye yansyan baka bir gönümede ise, Öldürmüler, mevlidini vermiler ifadelerinin kullanld kaydedildi. Ali isimli bir kiinin üpheli e M.E.ye telefonda, 2- 3 gündür yengeye üzülüyorum. Yani öyle bir ey olsayd bile insan yine öldürmezdi, boardn. Keke öyle yapmasaydnz. Boardn, biraz ayr kalr, barrdnz dediini vurgulayan savc, kaynvalide N.E.nin ablasnn yapt bir görümeyi de iddianameye, Gelin kaçt. Baba tarafndan vurdular, Babasnn ailesi vurdu, öldürdüler. Kalkt birinin peinden gitti. babasnn ailesi gitti onu öldürdü diye yansd.

AMACIM KORKUTMAKTI

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan tutuklu sank C.B. ve dier tutuksuz sanklarn yarglamas Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinde yapld. fadesi alnan tutuksuz sanklar, cinayetle ilgilerinin olmadn, Zümretenin öldürülmesi için ailece bir karar alnmadn söyledi. Durumada ifadesi alnan suça sürüklenen çocuk C.B. ise kendini öyle savundu:

Ablam evli ve 1 çocuk sahibi olmasna ramen bir kii ile kaçt. Sonra gidip ablam getirdik. Ablam ile dost gibiydik. Ondan su istedim sustu. Ona ailemizi ve çocuunu düünmediini mi sordum. Bana hakaret etti. Ben de evde kanepenin arkasnda olan tüfei alarak 2- 3 fiek de yanma alarak, ablamn yannda korkutmak için doldurdum. Tüfein emniyetinin açk olduunu bilmiyordum. Ben dorultunca Sk dedi. Ben de sktm. Silahn tepmesi sonucunda 2nci kez tüfei ateledim. O anlk öfke ile bir anda gerçekleti. Amacm sadece korkutmakt.

YA KÜçÜKLÜÜ VE Y HAL NDRM

Davann son durumasnda esas hakkndaki görüünü açklayan savc, cinayeti ileyen C.B.nin cezalandrlmas, dier sanklarn ise suçu ilediklerine dair kesin, inandrc ve somut delil elde edilemediinden beraatlerine karar verilmesini istedi. Dava ile ilgili kararn açklayan mahkeme, suça sürüklenen çocuk C.B.yi Kasten öldürme suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrd. C.B.nin suç tarihinde 18 yandan küçük olmas ve durumadaki iyi halini takdiri indirim olarak kabul eden mahkeme, cezay 17.5 yla indirdi. C.B.nin cezasnda koullar olumadndan haksz tahrik indirimi yaplmadn açklayan mahkeme, iddianamede cinayeti azmettirdikleri iddia edilen dier 7 sann ise beratlerine karar verdi.

GEREKçEL KARARDAN

Dava ile ilgili gerekçeli kararn açklayan mahkeme tutuksuz yarglanan 7 sann suçlamalar kabul etmediklerini belirterek, suça sürüklenen çocuu azmettirdikleri yönünde kuku olutursa da, kesin ve üpheden uzak bir delilin bulunmadn belirtti. Tape kaytlarnda geçen Zümrütü öldürdük eklindeki konumalara da deinilen gerekçeli kararda öyle denildi:

Yörenin kültüründe bir aileden birisi bir kiiyi öldürdüünde kollektif sorumluluk olarak görülerek, tüm aile bireylerinin suçland sorumluluu üstlendii gözetildiinde sanklarn suça sürüklenen çocuu ablasn öldürmesi yönünde azmettirdiklerine ilikin kuku snrlarn aan her türlü üpheden uzak, cezalandrlmalarna yeterli kant bulunmadndan beraatlerine karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git