Toz fırtınasına maske uyarısı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Suriye ve Irak’tan gelen, ülkenin güneydoğusunda hayatı olumsuz etkileyen toz fırtınasının bütün canlılar için solunum sorununa neden olabileceğini söyledi. Solonum yolu hastalığı olanlar ve çocukların dikkat etmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, “Eğer dışarı çıkma mecburiyetleri olursa o zaman maske kullanmaları gerekiyor” dedi.

Haberler 25.08.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak ve Suriye üzerinden gelen, özellikle anlurfa, Mardin ve rnak gibi snra yakn illerde hayat olumsuz etkileyen toz frtnasnn solunum yolu hastaln tetikledii belirtildi.

Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, toz frtnalarnn dünyadaki hemen bütün canllar için solunum sorunu oluturduuna dikkat çekti. Toz frtnasndan korunmak için maske taklmasn öneren Prof. Dr. Klç, Ülkemizde ve dünyada son dönemlerde kum ve toz frtnalarnn arttn görüyoruz. Özellikle ülkemizin güney kesimlerinde Suriyeden, Iraktan gelen toz frtnalarna daha çok açk. çünkü snr komularmz Orta Douya ait ülkeler, buralarda daha fazla scaklk ve toz frtnalaryla karlamak mümkün. Yalnzca bölgemizde deil, dünyann farkl yerlerinde de bu tür olaylara rastlanmaktadr. Bunlar doal süreçlerdir, tabiatta olan olaylardr. Bu süreçlerin önüne tamamyla geçme ansmz yok ve bunun etkileri var. nsanlar, hayvanlar ve bitkiler bu toz frtnalarndan olumsuz olarak etkilenmektedir. nsanlarda özellikle solonum yolu hastal çekenleri olumsuz etkiliyor. Hastalar ve küçük çocuklar ayn ekilde olumsuz etkilenmektedir. Bunlarn kum frtnalarnn ektili olduu zamanlarda dar çkmamalarn öneriyoruz. Eer dar çkma mecburiyetleri olursa o zaman maske kullanmalar gerekiyor dedi.

NSANLIK çARESZ DEL

nsanlarn birtakm önlemler alnarak toz frtnalarnn zararlarn minimuma indirebileceine iaret eden Prof. Dr. Klç, sözlerini öyle sürdürdü:

Ülkemiz ve dünya bu konuda çaresiz deil. nsanlar özellikle daha fazla aaçlandrmaya devam etmeli, aaç dikmeli. Tarm alanlarnda kesinlikle nadasa gidilmemesi ve tarlalarn bo braklmamas lazm. Mutlaka ekim olmas lazm. Ekim olduu zaman, toz frtnalar için bir engel olacaktr, hem de ortamn nemini artracaktr. O nedenle insanlk toz frtnalarnn önüne olumsuz olan bu doal süreci aaçlandrmayla, tarlalarda ekili alanlarn artrlmasyla önüne geçebilir.

Ana Sayfaya Git