TSK: 2017'de toplam 7 bin 16 terörist etkisiz hale getirildi

TÜRK Silahlı Kuvvetlerince 2017'de PKK/KCK'ya mensup 3 bin 239 ve DEAŞ üyesi 3 bin 777 olmak üzere toplam 7 bin 16 örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

Haberler 13.01.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSK tarafndan yurt içinde ve yurt dnda 1 yl içinde yaplan operasyonlara ilikin yaplan yazl açklama u ekilde: Türk Silahl Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenliini salamak maksadyla, yurt içinde ve dnda bata FETÖ/PDY, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelesini etkinlikle ve kararllkla sürdürmektedir. Bu mücadele ile paralel olarak Suriye kuzeyinde Frat Kalkan Harekt ve Astana görümeleri çerçevesinde dlib Gerginlii Azaltma Bölgelerindeki görevler de hassasiyet ile yürütülmektedir.

3239 VE DEA TERÖR ÖRGÜTÜNE MENSUP 3777 OLMAK ÜZERE TOPLAM 7016 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLMTR

Bu kapsamda yl içerisinde, detaylar müteakip maddelerde açklanan, PKK/KCK terör örgütüne mensup 3239 ve DEA terör örgütüne mensup 3777 olmak üzere toplam 7016 terörist etkisiz hale getirilmitir.

AKDENZ KALKANI HAREKTI, KARADENZ UYUMU HAREKTI ...

Ayrca denizlerimizdeki hak ve menfaatlerimizin korunmas maksadyla, tüm denizlerde sancak ve varlk gösterilmekte; Akdeniz Kalkan Harekt, Karadeniz Uyumu Harekt ve Ege Denizindeki görevlerin icrasna devam edilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri bu faaliyetlere ilave olarak BM, NATO, AB ve uluslararas/ikili anlamalar çerçevesinde bata K.K.T.C. olmak üzere yurt dnda Bara Destek Harekt ve dost silahl kuvvetlerin eitimlerine katk salanmas kapsamnda faaliyetlerine devam etmektedir.

ETKN, CAYDIRICI VE SAYGIN BR SLAHLI KUVVETLER VZYONU

Türk Silahl Kuvvetleri, milli modern silah / araç sistemleri ile siber yetenekler dhil Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri imkn ve kabiliyetlerini artrma; Etkin, Caydrc ve Saygn bir silahl kuvvetler vizyonunu sürekli gelitirme yönünde önemli admlar atmay sürdürmektedir.

FETÖ/PDY LE MÜCADELE

FETÖ/PDY ile mücadelede bugüne kadar 9.236 personel hakknda ihraç ilemi yaplm, 5.399 personel tutukludur. Bu kapsamda yürütülen mücadele, kararllkla ve dier kamu kurumlar ile egüdüm içerisinde devam etmektedir.

PKK/KCK TERÖR ÖRGÜTÜ LE MÜCADELE

2017 yl içerisinde, PKK/KCK terör örgütünün yurt içi ve snr ötesi barnma ve faaliyet alanlarnda terörle mücadele harektna aralksz devam edilmitir. Irak kuzeyine icra edilenler de dahil toplam 399 hava harekt ile desteklenen operasyonlarda; 46s sözde lider kadrosunda olmak üzere toplam 2.701 terörist etkisiz hale getirilmi, Silah, mühimmat ve malzeme olarak; toplam 2.889 adet muhtelif cins ve çapta silah, 7213 adet ar silah mühimmat, 77 adet molotof kokteyli, 68 ton muhtelif tipte patlayc madde, 3.344 adet el bombas, 794.245 adet çeitli cins ve çapta hafif silah mühimmat, 1.768 adet EYP tespit edilerek imha edilmi, Teröristler tarafndan kullanlan 1.958 adet silah mevzi, snak, barnak, maara ve depo bulunarak kullanlamaz hale getirilmitir. Hudut güvenliini salamak için icra edilen denetim ve kontrollerde snrlardan yasa d geçi yapmaya çalan 439.195 kii yakalanmtr. PKK/KCK terör örgütünün finansal kaynan oluturan faaliyetlerden kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde yaklak 54 ton toz/kubar esrar ve uyuturucu madde, 4.734.027 adet kök kenevir, 26.483 hap, 1.084 muhtelif silah ile çok miktarda canl hayvan, kaçak sigara, akaryakt, cep telefonu ele geçirilmitir. Azim ve kararllkla icra edilen operasyonlarla PKK/KCK terör örgütü üzerinde oluturulan bask neticesinde, örgüte katlmlar azalm, örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyeti önemli ölçüde kstlanmtr.

SINIR ÖTESNDE CRA EDLEN HAREKT VE FAALYETLER

Irakn kuzeyinde PKK/KCK terör örgütüne kar icra edilen operasyonel faaliyetlere ilave olarak; bata DEA olmak üzere bölgedeki tüm terör örgütleri ile mücadelenin desteklenmesi maksadyla kurulan Gedu üs bölgesinden bugüne kadar yaplan atlar neticesinde 717 DEA TÖ mensubu etkisiz hale getirilmi, 1 adet tank, 5 adet çekili top, 110 adet araç, 5 adet cephanelik, 1 adet muhabere merkezi, 24 adet top, 39 adet katyua füzesi, 1 adet çok namlulu roketatar ve 97 adet havan mevzii imha edilmitir. Suriyenin kuzeyinde icra edilen harekt kapsamnda; Hudut güvenliini tesis etmek, DEA terör örgütünün tehdit ve saldrlarn önlemek, yerinden edilmi kimselerin yurtlarna dönüüne katk salamak maksadyla icra edilen Frat Kalkan Harekt (FKH)nda, TSK tarafndan desteklenen ÖSOnun youn ve kararl mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasnda bulunan toplam 243 meskn mahal ve 2.015 kmlik alan kontrol altna alnmtr. Bu çerçevede; Harektn balangc olan 24 Austos 2016 tarihinden itibaren 3.598 terörist (3.060 DEA, 538i PKK/KCK/PYD-YPG) etkisiz hale getirilmi, DEAa ait; ar silahlarn da dhil olduu 308 araç, 5 adet drone, 61 adet komuta kontrol merkezi/sistemi, 39 adet cephanelik, 21 adet bombal araç imalathanesi, PKK/KCK/PYD-YPGye ait; 28 adet silahl araç, 2 adet drone, 28 adet savunma mevzii imha edilmi, cra edilen patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar kapsamnda 11.210 adet EYP ve 5.448 adet muhtelif mayn etkisiz hale getirilmi, FKH süresince DEA, PKK/PYD-YPG terör örgütlerine yönelik toplam 303 hava harekt icra edilmi, Harekt alannda PKK / PYD terörist unsurlarnn Afrinden douya, Münbiçten batya doru olabilecek saldrlarn durdurmaya yönelik alnan tedbirlerin uygulanmasna hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir. Bölgede yürütülen normalleme (altyap, üstyap, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalmalarna katk salanmaktadr.

DLB BÖLGESNDE, ASTANA MUTABAKATI KAPSAMINDA ...

dlib Bölgesinde, Astana mutabakat kapsamnda atekesin etkinliinin artrlmas, çatmalarn sona erdirilmesi, insani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüü için uygun artlarn salanmas ve ihtilafn barçl yollarla çözülmesi için uygun koullarn oluturulmasna destek salamak maksadyla, TSK birlikleri Gerginlii Azaltma Kontrol Gücüö olarak görev yapmaktadr. Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaral Gözlem Noktas, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaral Gözlem Noktas, 19 Kasm 2017 tarihinde ise 3 Numaral Gözlem Noktas tesis edilmitir. Dier Gözlem Noktalarnn açlarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalmalara devam edilmektedir. TSK bölgedeki görevlerini Astanada garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde sürdürmektedir.

Suriyede bir terör koridoru oluumunu engellemek ve kalc bir güven ortam oluturmak maksadyla, tüm terör örgütleri ile kapsaml ve etkin bir ekilde mücadeleye devam edilmektedir. Bu faaliyetler esnasnda 197 kahraman silah arkadamz (67 ehidimiz FKH bölgesinde olmak üzere) ehitlik mertebesine ulam, 766 kahraman silah arkadamz yaralanmtr.

YURT DIINDA CRA EDLEN GÖREVLER:

Ayrca; küresel ve bölgesel bara katk salamak maksadyla NATO, BM, AB nezdinde icra edilen harekt faaliyetleri ile uluslararas/çok uluslu ve ikili ilikiler çerçevesinde gerçekletirilen dier faaliyetlerle ilgili olarak; NATO görevleri kapsamnda; 2015 ylndan beri Afganistanda devam etmekte olan Kararl Destek Misyonuna (RSM) destek salanmaktadr. Bu görev çerçevesinde; Türkiye tarafndan Bakent (Kabil) Eitim, Yardm ve Danma Komutanl görevine ilave olarak Kabil Hamid Karzai Uluslararas Havaalan da iletilmektedir. 1999 ylndan beri devam etmekte olan Kosova Gücüne (KFOR); motorlu piyade bölüü, irtibat ve izleme timleri ve destek unsurlar ile katk salanmaktadr. 2016 ylndan beri devam etmekte olan Deniz Muhafz Harektna (OSG); denizde durumsal farkndalnn artrlmas, denizde terörizmle mücadeleye destek verilmesi ve deniz güvenlii için kapasite oluturulmas maksadyla, yüzer/dalar unsurlar ve Mobil Eitim Timleri ile destek salanmaktadr. BM Harekatlar kapsamnda; 2006 ylndan beri devam etmekte olan BM Lübnan Geçici Görev Gücüne (UNIFIL) bir suüstü gemisi ve Nakura/Lübnanda bulunan karargha personel destei, 1999 ylndan beri devam etmekte olan BM Kosova Misyonuna (UNMIK) personel destei, 2013 ylndan beri devam etmekte olan BM Somali Yardm Misyonuna (UNSOM) personel destei salanmaktadr. Avrupa Birlii harekt kapsamnda 2004 ylndan beri devam etmekte olan Bosna-Hersek ALTHEA Harektna, manevra bölüü ve irtibat-izleme timleri ile destek salanmaktadr. Uluslararas harekt kapsamnda 2008 ylndan beri devam etmekte olan Aden Körfezi, Somali karasular ve açklar, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde yürütülen deniz haydutluu ve denizde terörizm ile mücadele faaliyetlerine 29 Haziran - 02 Kasm 2017 tarihleri arasnda Türk Deniz Kuvvetleri tarafndan Birleik Görev Kuvveti-151e (CTF-151) komuta edilerek katk salanmtr. Ayrca Bahreynde konulu Birleik Deniz Kuvveti Kararghna personel destei de salanmaktadr. kili ilikiler kapsamnda; Somali Türk Görev Kuvveti (STGK) tarafndan 30 Eylül 2017 tarihinden itibaren Somali Harp Okulunda 100 ve Astsubay Okulunda 45 örencinin eitim/öretim faaliyetlerine balanmtr. Eitim gören personel Somalinin terörle mücadele harekt kapsamnda görev yapacaktr. TSK, Somali Silahl Kuvvetlerinin yeniden yaplandrlmasna ve dünya barna destek salamak maksadyla Somalide görevine devam etmektedir. Katara ilk olarak 2015 ylnda konulanan Kara Unsur Komutanl, 2017de icra edilen müterek tatbikat sonrasnda Tark Bin Ziyad Klasnda göreve balamtr. 2017 ylnda Katar Birleik Müterek K.lna dönüen birliklerimiz halen eitim faaliyetlerine devam etmektedir.

SAVUNMA MKN VE KABLYETLERN GELTRME GAYRETLER

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan; teknolojik gelimeler yakndan takip edilmekte, özellikle günümüzde büyük önem kazanan siber savunma alanndaki gelimelere öncelik verilmektedir. Bu kapsamda; siber savunma yeteneklerinin artrlmas, bu yeteneklerin milli olarak üretilmi donanm ve yazlmlar ile kazanlmas ve siber savunma alannda yetitirilmi nitelikli insan gücü tarafndan milli menfaatlerimiz yönünde kullanlmas için youn gayret sarf edilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri 2017 ylnda teslim alnan bata ATAK Taarruz Helikopterleri, CH-47 Yük Helikopterleri, nsansz Hava Araçlar (HA/SHA), füze sistemleri, amfibi ve denizalt kurtarma gemileri, A400 M ulatrma uçaklar ve Milli Piyade Tüfei ile harekt etkinliini artrmaya devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde envantere alnacak özellikle yerli savunma sanayimizin ürünleri olan, çok daha modern silah sistemleri ve teçhizatla, günümüzün muharebe ortamnda etkinlik ve caydrcln artrlmas hedeflenmektedir.

SONUç

Türk Silahl Kuvvetleri, tarihimizden ve barndan çkt asil milletimizin salad imknlardan ald güç ve azimle bir yandan bölge ve dünya barna katk sunmaya devam ederken dier yandan da sahip olduu imkn ve kabiliyetleri gelitirerek etkinlik, caydrclk ve saygnln artrmaya yönelik çalmalarn kararllkla sürdürmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandalarnn can güvenliini salamak maksadyla, mill birliimizi ve bölünmez bütünlüümüzü hedef alan bata FETÖ/PDY, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü olmak üzere, iç ve d her türlü tehdide kar u ana kadar yürüttüü mücadeleyi bundan sonra da giderek artan bir etkinlikle sürdürme azim ve kararllndadr.

Ana Sayfaya Git