TSK'da "düğün ve nikah" uyarısı

Türk Silahlı Kuvvetleri, alınan tedbirler sayesinde dünyada en az yeni tip koronavirüs vakasının görüldüğü ordular arasında yer almayı sürdürüyor.

Haberler 25.09.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanl, yurt içi ve snr ötesindeki birlikleri yeni tip koronavirüs salgnndan uzak tutmaya yönelik hayata geçirdii uygulamalara bir yenisini ekledi.

Bu kapsamda Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) personelinin nikah ve düün gibi virüsün bulama riskinin fazla olduu toplu faaliyetlere katlmamalar konusunda uyar yapld.

Türk Silahl Kuvvetleri, alnan tedbirler sayesinde dünyada en az yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasnn görüldüü ordular arasnda yer almay sürdürüyor. Vaka saylarnn personel mevcuduna oranna bakldnda en az pozitif hastann olduu TSK bu baarsyla ABD, Rusya, Fransa, talya ve ngiltere gibi önemli ordular geride brakt.

Alnan tedbirlerle operasyon bölgelerini virüs tehdidinden uzak tutmay baaran Milli Savunma Bakanl, bu süreçte Türk Silahl Kuvvetlerinin görevlerini, harekat ve faaliyetlerini en az etki edecek ekilde tedbirleri de hayata geçiriyor.

Yurt içi ve snr ötesindeki birliklerdeki mücadelede proaktif yaklam esas alnrken gelimelere göre alnan her yeni önlemle koronavirüsün klalardan uzak tutulmasna gayret gösteriliyor.

AA muhabirinin edindii bilgiye göre, bu kapsamda Türk Silahl Kuvvetlerinde yeni bir uygulamaya daha geçildi.

Bakanlk bünyesinde kurulan Kovid-19 ile Mücadele Merkezi (KOMMER) tarafndan ilgili dier kurum ve kurulularla yaplan görümeler sonucunda alnan tavsiye karar sonrasnda, Türk Silahl Kuvvetleri personeline koronavirüsün yaylma riskinin yüksek olduu düün, nikahlara katlmamalar konusunda uyar yapld.

- KOMMERden etkili çalmas

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlar dorultusunda yurt genelinde alnan önlemlere uyumlu olarak Milli Savunma Bakanlnca alnan önlemlerin Salk Bakanl ile koordinasyon içinde planlanmas ve harfiyen uygulanmas, yaklak 500 bin kiilik Türk Silahl Kuvvetlerinde pozitif vaka saylarnn çok düük seviyelerde ve kontrol altnda tutulmasn salad.

Bu kapsamda ilk olarak Milli Savunma Bakanl bünyesinde Kovid-19 ile Mücadele Merkezi (KOMMER) kuruldu. KOMMER, bir zincir halinde Genelkurmay Bakanl, Kuvvet Komutanlklar, Ordu Komutanlklar, donanma ve hava üsleri olmak üzere alt kademelere kadar devam eden bir birim olarak tesis edildi.

Merkezdeki faaliyetlerle, Bakanlk, bal birlik, karargah ve kurumlarnda salgna kar gerekli korumann oluturulmas amaçland. Türkiye ve dünyadaki tüm gelimelerin yakndan takip edildii merkezde takip ve izlemenin yan sra planlama, yönetim ve yönlendirme fonksiyonlar da yerine getirildi.

TSKda alnan tedbirlerin uygulanma seviyelerinin izlendii merkezde, vakalara kar alnacak tedbirler ve tbbi planlamalarla muhtemel hal tarzlar da gelitirildi. 24 saat esasyla görev yaplan Merkezden, Kuvvet Komutanlklarnn Harekat Merkezleri ile telekonferans yöntemi ile görüülerek çalmalar ve gelimeler düzenli olarak deerlendirildi.

En alttaki üs bölgelerinden, gemilere, filolara kadar süreci baaryla yöneten KOMMER, kaynaa zamannda erimek maksadyla filyasyon ekipleri oluturdu, Vaka Takip Yazlm ile bilgisayar üzerinden süreci takip etti.

- Operasyon bölgelerinde ilave tedbirler

Koronavirüsün yan sra terörle mücadelesini de aksatmadan sürdüren Türk Silahl Kuvvetlerinde virüsün operasyon bölgelerine sçramamasna yönelik de önemli tedbirler alnd.

Bu kapsamda Suriyenin kuzeyinde birliklerin yer ald harekat alanlarna giri ve çklara düzenleme getirildi.

Düzenleme kapsamnda giri çklar 2. Ordu Komutannn müsaadesine baland. Zorunlu olmadkça personel ve birlik hareketleri asgari seviyeye indirildi.

Harekat bölgesinden yurt içine geçecek personelin 14 gün gözetim altnda tutulup müteakiben içeriye girmesine ve salk kontrolünün yaplmasna yönelik tedbirler alnd. Suriyeden yurt içine ikmal için gelen araçlarn, römorka monte KBRN temizleme sistemi ile dezenfeksiyonu için KBRN timleri görevlendirildi.

- Gemilere izolasyon, pilotlara vardiyal çalma

Bunlarla birlikte Kuvvet Komutanlklar da baz özel tedbirleri uygulayarak bu baarya katk salad. Deniz Kuvvetleri Komutanlnca 21 Marttan itibaren öncelikle muharip gemiler ana üsleri dndaki limanlara intikal ettirilerek etkin izolasyon tedbirleri uyguland.

Kuvvet Komutanlklarnda pilotlar bata olmak üzere kritik personel ve özel ihtisasl personelin vardiyalar eklinde görev yapabilmeleri için tedbirler alnd. Harp silah araç ve gereçleri ile personelin temas ettii yerler ve ortak kullanlan alanlar düzenli olarak dezenfekte edildi.

Tüm bu önlemlerin uygulamas, Türk Silahl Kuvvetlerinin terörle mücadele operasyonlarn ve dier faaliyetlerini aksatmayacak ekilde gerçekletirildi.

- Klalar için özel önlem

Bakanlk, bu süreçte vatani görevlerini yerine getiren gençleri de virüsten korumaya yönelik tedbirler ald.

Yemekhanelerde younluun azaltlmasna yönelik çalmalar yaplrken yatakhaneler ve ortak kullanm alanlar seyreltilerek yeniden planland. Personelin sosyal mesafe kuralna uygun ekilde buralardan yararlanmalarna yönelik uygulamalar hayata geçirildi.

Terhis olacak gençler kladan ayrlmadan önce 14 gün gözetim altnda tutulurken yeni celplerle gelecek yükümlülere de PCR testi uyguland.

- Koruyucu ve önleyici salk malzemelerinin üretimi

Milli Savunma Bakanl, bir taraftan klalar koronavirüs salgnna kar korurken dier taraftan da yurt genelindeki mücadeleye katk salamaya yönelik önemli çalmalar yapt.

Bu kapsamda Bakanla bal kurumlarda ve askeri dikim evlerinde koruyucu ve önleyici salk malzemelerinin üretimi yönünde admlar atld.

Söz konusu tesislerde bugüne kadar 93 milyon maske, 500 bin civarnda tulum ve 245 bin litre dezenfektan üretilirken bunlar sadece Mehmetçiin deil, halkn ve salk personelinin de kullanmna sunuldu.

Ana Sayfaya Git