TSK'nın FETÖ mağduru "gazileri"

FETÖ'nün darbe girişimini engellemeye çalışırken yaralanan vatandaşların tamamı engel oranına bakılmaksızın "gazi" sayılırken, 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı mücadele verirken yaralanan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, bağlı oldukları mevzuat nedeniyle bu haktan yararlanamadı.

Haberler 14.11.2016 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimini engellemeye çalrken yaralanan vatandalarn tamam engel oranna baklmakszn gazi saylrken, 15 Temmuz gecesi darbecilere kar mücadele verirken yaralanan Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) mensuplar bal olduklar mevzuata takld.

Sorunun çözümü için Genelkurmay Bakanl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl ile Milli Savunma Bakanlnca ortak çalma balatlmas planlanyor.

FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimini durdurabilmek için sokaklara çkan vatandalardan 246 kii ehit olmu, 2 bin 194 kii de yaralanmt.15 Temmuz gecesi, çok sayda TSK mensubu da askeriye içerisinde darbecilere kar mücadele vermiti.

Bunun sonucunda Olaanüstü Hal (OHAL) kapsamnda 23 Temmuzda yaymlanan 667 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) bata olmak üzere, peyderpey yaymlanan dier KHKlarda yaplan düzenlemelerle darbe giriimine engel olmaya çalrken yaamn yitiren tüm siviller ehit, yaralananlar ise gazi saylmt.

O gece yaralanan TSK mensuplar ise KHKdaki düzenlemelerin sivillere yönelik olmas nedeniyle ve bal olduklar mevzuat çerçevesinde bu haktan yararlanamad.

çünkü askerlerin 3713 sayl Terörle Mücadele Kanunu, 2330 sayl Nakdi Tazminat ve Aylk Balanmas Hakknda Kanun ile 5434 sayl Emekli Sand Kanunu gibi mevzuatlar kapsamnda vazife malulü olarak deerlendirilmeleri gerekiyor. Askerlerin vazife malulü olabilmeleri içinse görevlerini yapamayacak duruma gelme artlar bulunuyor.

Söz konusu düzenlemeler kapsamnda 15 Temmuz gecesi darbecilere kar mücadele ederken yaralanan askerler, vazife malulü olarak saylamadklar için 15 Temmuz gazilerine salanan tazminat, aylk maa balanmas, kamuda bir istihdam gibi haklardan da yararlanamyor.

- Bakanlklar harekete geçti

15 Temmuz gecesi darbecileri durdurmak için mücadele veren ve yaralanan askerlerin yaad bu maduriyetin giderilmesi için ilgili bakanlklar harekete geçti.

Bu durumdaki askerlere yönelik nasl bir düzenleme yaplabilecei ve hangi mevzuat çerçevesinde gazilik haklarnn salanacana ilikin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, Genelkurmay Bakanl ile Milli Savunma Bakanlnn görüüne bavuracak.

Alnan görülerin ardndan darbe giriimini engellemek isterken yaralanan askerlerin de kamuda istihdam, tazminat gibi haklardan faydalanarak gazi saylabilmesine yönelik yeni bir çalmann gündeme getirilmesi planlanyor.

- 15 Temmuz gazilerinin kamuda istihdam hakk bulunuyor

Yaymlanan KHKlar kapsamnda yaplan düzenlemelerle, FETÖnün darbe giriiminde hayatn kaybedenlerin aileleri ile yaralananlara ehit yaknlar ve gazilere verilen haklarn tamam salanyor.

Vatandalarn bu durumlarn ispat için valilikler bünyesinde bulunan zarar tespit komisyonlarna bavuruda bulunmalar gerekirken, komisyonun ald karar uyarnca gazi olan vatandalar, kamuda bir istihdam , nakdi tazminat ve aylk balanmas gibi haklardan yararlanabiliyor.

Ana Sayfaya Git