TSK'ya adım adım sızdılar

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesinde, örgütün TSK'ya nasıl sızdığı gözler önüne serildi

Haberler 19.03.2017 - 12:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Temelleri yaklak 50 yl önce Fetullah Gülen tarafndan zmirde atlan Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ), 1970li yllardan beri Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) szmaya balad, örgüt mensuplar 1990l yllarn sonundan itibaren personel temin, atama ve sicil birimleri ile istihbarat ve istihbarata kar koyma birimlerinde yuvaland.

FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriimine ilikin Genelkurmay Bakanlndaki eylemlerle ilgili 221 üpheli hakknda hazrlanan çat iddianamesinde, örgütün TSKya nasl szd gözler önüne serildi.

ddianameye göre, paralel örgütlenmenin temelleri, Fetullah Gülen tarafndan zmirde 1966 ylnda atld. Gülen, ayn dönemde Kestanepazarndaki mam-Hatip Dernei ve lahiyat Örenci Yetitirme Derneine ait Kuran kursunda öreticilik ve yine ayn dernee ait örenci yurdunda müdürlük yapt.

Yeni Asya Grubu içinde yer alan Fetullah Gülen, 1970li yllardan sonra, zmir Kestanepazar Kuran Kursunda görev yapt dönemde çevresindeki arkadalar ile dini istismar etmek suretiyle örgütünün çekirdek kadrosunu oluturarak müstakil hareket etmeye balad, faaliyetlerini daha ziyade 13-18 ya grubundaki örenci ve genç kesim üzerinde younlatrd, teyp ve video kasetlerine çekilen vaaz ve konumalar, sohbet toplantlar ve özellikle yaz kamplarnda görülerini ulatrd sempatizan grubu ile kendi adyla örgütünü kurdu.

Örgütün bugün üst düzey abileri olarak nitelendirilenler, ilk örencileri arasnda yer ald. slami düünceyi topluma yayma gayretinde olduu izlenimi veren Fetullah Gülen, dönemsel iktidar dengelerini iyi okuyarak siyasi partilerden bamsz olmaya özen gösterdi.

Örgüt dilinde askeri lise, astsubay okullar ve harp okullar, GATA, TSK, polis kolejleri, Adalet Akademisi, yarg kurumlar, Emniyet Genel Müdürlüü (EGM), Milli stihbarat Tekilat (MT), Telekomünikasyon letiim Bakanl (TB), ÖSYM ve TÜBTAK gibi baz özel kurumlar mahrem yerler olarak adlandrld. Özel mahrem yerler ise silah bulunduran TSK, Emniyet ve MT olarak gruplandrld.

Mahrem yer saylan devletin en önemli kurumlarnda örgütün kendi hesabna yürüttüü ve ele geçirmek için yapt çalmalara mahrem hizmet denilirken, bu hizmetler, örgüt adna kurumlarda kadrolama, abi veya imamn emrine göre organize hareket etme ve örgüt amacna yönelik görevleri içeriyordu.

TSKya szma giriimleri

FETÖ yaplanmas, 1970li yllarn ortalarndan itibaren Türkiyenin laik sisteminin teminat, milli birlik ve beraberliin esas savunucusu gördüü TSKya szmay en öncelikli hedef belirledi. Örgüt, bu hedefe ulamak adna 1974ten itibaren kendi ebekesini oluturdu ve stratejik ortaklar arayna girdi. FETÖ, Türkiyedeki anari ortam ve eitim sistemindeki eksikliklerden istifade ile okumak isteyen ancak yeterli imkan bulamayan zeki çocuklarn örgüte kazandrlmasna önem verdi.

1980 öncesinde snrl sayda ve kstl ekilde yürütülen eleman kazanma ve szma faaliyetleri, 1980den itibaren örgüt tarafndan yurt, dershane, okul ve benzeri kurumlar açlmas suretiyle sistematik hale getirildi. Örgüt, TSKya szlmas kapsamnda hedef kitlesi olarak belirledii baarl, fakir, dinine bal gençleri öncelikle açt bu kurumlarda yetitirerek askeri okullara girmeleri için yönlendirdi ve eitimlerine özel önem verdi. Böylece örgüte kazandrlm gençler, askeri lise, harp okullar ve astsubay hazrlama okullarna yerletirilmeye baland, d kaynaktan personel almlarnda da mensuplarn TSKya soktu.

1970li yllardan itibaren TSKya szmay baaran FETÖ mensuplar, 1990l yllarn sonundan itibaren personel temin, atama ve sicil birimleri, istihbarat ve istihbarata kar koyma birimleri, bata harp akademileri olmak üzere eitim kurumlarnn ölçme deerlendirme birimleri ve dier askeri okul, eitim ve kurs birimlerine yuvaland. Son 15 ylda ABDye yüksek lisans ve doktora maksatl eitime veya bu ülkedeki milli veya NATO daimi görevlerine gönderilenlerin says sürekli artt.

FETÖ, Kuleli, Maltepe, Iklar ve Deniz gibi askeri liselerde, kara, hava ve deniz harp okullarnda olduu gibi, tüm kuvvetlerin astsubay okullarnda da kadrolat. GATAya ayr önem veren örgüt, doktor olmak isteyen mensuplarn buraya yönlendirdi.

Askeri okullardan mezun olan TSK personeli içinde en güvenilen FETÖ mensubu elemanlarn, kuvvet komutanlklarnn en önemli bölümlerine, Genelkurmay stihbarat Bakanlna, General-Amiral ube Müdürlüüne, Personel-nsan Kaynaklarna, Genelkurmay Stratejik Dönüüm Daire Bakanlna, kuvvet komutanlklarnda proje yönetim ube müdürlüklerine, personel temin merkezlerine, Tayin Daire Bakanlna, atama yapan ubelere, Kurmay ube Müdürlüüne, kritik yurt d ataelik ve NATO görevlerine, bilgi ilem bakanlklarna, askeri okullara, harp akademilerine, karargahlarda emir subaylna, özel kalem müdürlüüne, icra subaylna, harekat merkezlerine, Özel Kuvvetlere, muharip snflara, Askeri Yargtaya, GATAya, muharebe bilgi sistemlerine, elektronik harp imkan kabiliyetleri gibi bölümlere tayinleri yapld ve buralarda kadrolamalar saland.

Özellikle kuvvet komutanlklarndaki personel daire bakanlklar, buradaki tayin atama ubeleri her dönem ilgilerini çekti. Önemli kta ve karargahlar ele geçirmek isteyen FETÖnün TSKda kadrolamasnn bir üst evresi, harp akademilerini, buralarda eitim gören TSKnn kurmay kadrolarn ele geçirmek oldu.

Harp akademilerini ele geçirerek buralarda kadrolat FETÖ mensubu personele kurmaylk snav sorularn veren örgüt böylelikle TSKnn en üst kadrolarna atanan ve en üst rütbeleri olan general rütbesine ciddi miktarda eleman szdrd.

Yerletirdii mensuplar vastasyla TSKnn denetim mekanizmalarn ve hassasiyetlerini deifre ederek, bu denetim mekanizmalarndan ve hassasiyetlerden kaçacak her türlü örtme yöntemini kullanarak gizlilie mutlak önem veren FETÖ, TSKnn ele geçirilmesinde gizli istihbarat örgütü tarzn benimsedi, hücre yaplanmas, gizli haberleme, bilmesi gereken prensibi, kompartmantasyon (birbirinden habersiz hücreler eklinde yaplanma), imamlk, abilik, ablalk prensipleriyle hareket etti.

Geçi döneminde kendilerinden olmayan generallere ulamay önemli bir hedef gören FETÖ, generallerin yanna yaver, emir subay, astsubay ve emir erleri monte etti. FETÖ, yönetemeyeceini anlad yüksek rütbeli subaylarn iftiralarla, karalamalarla, komplolarla tasfiye edilmesini salad.

Baarl, fakir ve dinine bal gençler hedef alnd

Öncesinde snrl sayda ve kstl ekilde yürütülen eleman kazanma ve szma faaliyetleri, 1980den itibaren örgüt tarafndan yurt, dershane, okul kurumlar açlmas suretiyle sistematik hale getirdi. TSKya szlmas kapsamnda hedef kitle olarak belirlenen baarl, fakir, dinine bal gençleri öncelikle açt dershane, okul, yurt, k evi gibi kurumlarda askeri okullara girmeleri için yönlendiren örgüt, gençleri askeri lise, harp okullar ve astsubay hazrlama okullarna yerletirmeye balarken, d kaynaktan personel almlarnda da yine mensuplarn TSKya soktu.

Örgütün, ÖSYMdeki yaplanmasn tamamlayana kadar ele geçirebildii snav sorularn mensuplarna datt belirtilen iddianamede u bilgilere yer verildi:

FETÖ, askeri liseler, harp okullar ve astsubay hazrlama okullarna girite, ön hazrlk yaptrd örencileri, sorularn szdrlmas ve adaylarn mülakatlarda desteklenmesi suretiyle askeri okullara sokmutur. Bu kapsamda askeri okullardaki FETÖ mensuplarnn örgütsel bann devam ettirilmesi ve güçlendirilmesi maksadyla örgüt, TSKya szabilen ve ayr, özel bir eitimden geçirdii mensuplarn örgüt içerisinde mahrem hizmetler veya çok hususi hizmetler ad verilen ayr birimler tarafndan idare etmitir. Askeri örenci olarak TSKya yerletirdii mensuplarn ikier-üçer kiiden oluan, birbirinden ayr ve habersiz hücreler halinde abilerin sorumluluuna vermi, kod ad vererek gerçek isimlerini gizledii bu örgüt üyelerinin, hiçbir hücre dier bir hücreden haberdar olmayacak ekilde ayda sadece bir iki kez örgütün evlerine gitmelerini salayarak veya darda yüz yüze görüerek deifre olmalarnn önüne geçmitir. Örgütün tüm çabalarna ramen TSK tarafndan szma giriimleri tespit edilebilmi ve askeri okullarda FETÖ yaplanmasna ilikin ilk resmi soruturma, Mays 1982 tarihinde Kuleli Askeri Lisesinde gerçeklemitir.

Bu soruturma neticesinde FETÖ, 90 civarnda örencinin askeri okula girmeden önce devam ettikleri okul ve dershanelerin aratrlarak tespit edilmelerini önlemek maksadyla da tedbirler almtr. Örgüt mensubu örencileri baka dershanelere kayt yaptrtarak takip edilmelerinin önüne geçmitir. Müteakip yllarda da her türlü usulsüzlüü deneyerek binlerce askeri lise örencisini ortaokulu yurt dnda okumu gibi göstermi, böylece askeri liselere giren örencilerin ortaokul döneminin aratrlarak örgütle ilikilerinin tespit edilmesini önlemitir. 1986da askeri liseler snavnda baz derslerden tüm sorular doru yaparak askeri örenci olanlar, 1994 ylnda temen nasbedilmi, daha sonra bu örencilerden büyük bir çounluunun kurmay olduu tespit edilmitir. Darbe giriimi neticesinde 1994 devresi karac 89 kurmay subaydan 66s TSKdan çkarlmtr. Dier kuvvetlerde de benzer durum söz konusudur.

ddianameye göre, 1985-86dan itibaren soru verilerek askeri liselere sokulan FETÖ mensubu askeri örenciler, göstermelik soruturmalar sonunda itirafç görünürken, gerek hava gerekse kara harp okullarna devam ederek TSK mensubu olarak görevlerini sürdürdü.

Özellikle bu tarihlerden sonra TSKya szan FETÖ mensubu askerler, 15 Temmuzdaki kanl darbe giriiminde ortaya çkt. Bu süreçte örgüt mensuplar, TSKda ve askeri okullarda kendilerini belli etmemeleri, bulunduklar mevkilerde yükselmeleri için Fetullah Gülen üzerinden gelen örgüt abilerinin verdii tedbir içerikli emirlere harfiyen uydular.

TSKnn irtica, laiklik kart ve mürteci gibi isimlerle yapt soruturmalarn, FETÖyü tasfiye etme yerine örgüte kendisini kamufle etme imkan sunduu aktarlan iddianamede, u tespitler yer ald:

TSKdan atlmalar reklam olarak kullanan örgüt, halk tabann güçlendirmi, dindar halk kesiminin TSKya bak deimi, peygamber oca olarak görülen asker ocann vatandayla arasnn açlmasna sebep olunmutur. Özellikle TSKnn 1985-86 yllarnda yapm olduu soruturmalardan sonra, Fetullah Gülen üzerinden gelen emirler gerei askeri okullara giren FETÖ mensuplarna teyemmümle abdest alma öretilmi, namazlarn ima ile klnmas salanm, ramazanda oruç tutma yasaklanm, FETÖ mensubu askeri personelin her türlü melaneti ilemesi istenerek, balangcnda dindar olan bu insanlar, tereyann bozulmas misali zehir haline gelmi, onlara abilik yapanlarn emriyle bozulmalar salanm, bu kiiler sonunda milletine kurun skan askerler konumuna düürülmülerdir.

Fetullah Gülenden gelen ihanet emirlerine araclk eden mahrem hizmetler abileri, FETÖ mensubu askeri örencilerden kzl-erkekli kafelerde bulumalarn istemi, tedbir amaçl kz arkada edindirilerek, gerek arkada çevresine gerekse okul yetkililerine dinle diyanetle, dolaysyla FETÖ ile bir balarnn olmad imaj verilmek istenmitir.

ddianameye göre, örgütün küçük yatan beri yetitirip TSKya soktuu mensuplarnn hemen hemen tamam, bal olduklar abiler veya imamlarn izin ve talimat dorultusunda evlendirildi.

Böylece, ei de kendisi gibi örgüte bal bir kadn olan örgüt mensuplarnn hem FETÖ ile balar daha da kuvvetlendirildi hem de örgütten ayrlmas durumunda e ve çocuklarnn da kendinden uzaklaaca endiesiyle askerler üzerinde bask oluturuldu. ddianamede bu konuda, Ei doktor, hakim gibi mesleklerdeki TSK mensubu personelin birçounun örgütle iltisakl olduu tespit edilmitir. Ei KPSS soruturmasnda üpheli durumda bulunan toplam 487 personel bulunmaktadr. Bunlardan 90 Kara Kuvvetleri Komutanl mensubu karac kurmay subaydr. Örnein, KKK kurmay subaylarn subay genel mevcuda orannn yüzde 5,62 olduu göz önünde bulundurulduunda ei KPSS soruturmalarnda üpheli durumda bulunan kurmay subaylar, tüm üpheli personele orannn yüzde 19 olmas hayatn olaan akna aykr bulunduu deerlendirmesine yer verildi.

FETÖ, küçük yalardan beri yetitirerek TSKya soktuu hiçbir elemann bo brakmad. TSKdaki mensuplarn, örgüte sempati duyanlarn yeni eleman olarak kazanlmasna yönlendiren örgüt, dier taraftan da kendileriyle hiçbir ilikisi olmayan veya örgüt kart TSK personelinin faaliyetlerini mensuplarna yakndan takip ettirdi.

2000-2008 TSK içerisinde yerleme ve yaylma dönemi

ddianameye göre, 1970li yllardan beri TSKya szmay baaran FETÖ mensuplar, 1990l yllarn sonundan itibaren personel temin, atama ve sicil birimleri, istihbarat ve istihbarata kar koyma birimleri, bata harp akademileri olmak üzere eitim kurumlarnn ölçme deerlendirme birimleri ve dier askeri okul, eitim ve kurs birimlerine yuvaland.

Örgüt üyesi personel, genç rütbede kritik görevlere atanarak, yurt içi ve yurt dnda yüksek lisans, doktora eitimi yaptrlarak, yabanc dil, bilgisayar gibi kurslara gönderilerek, yurt d sürekli veya geçici görevlere seçilerek, kuvvet harp akademilerine girmesi salanarak, yüksek sicil ve takdir verilerek parlatld, bu uygulama yllarca sistematik olarak yürütüldü, sonuçta örgüt mensuplarnn örgüt üyesi olmayan personelin önünde yer almas saland.

Darbeye itirak eden örgüt elemanlarnn mesleki safahatlar incelendiinde FETÖ mensuplarnn, TSKdaki atama dairelerine yaklak 20 yl önce yerlemeye balad vurgulanan iddianamede, Balangçta bir-iki eleman yerletirmek suretiyle yaplan szma, yllar boyunca artarak devam etmi, örgüt elemanlarnn gücü, etkisi ve says her geçen yl artmtr. Nihai olarak Genelkurmay ve kuvvet personel bakanlklarnn neredeyse tamamnn FETÖ mensubu kiilerden olutuu anlalmtr. deerlendirilmesine yer verildi.

ddianameye göre örgüt, güvenilirliini çeitli ekillerde sadakat testiyle kantlayan mensuplarn, atama subaylklar, istihbarat birimleri ve adli müavirlikler gibi faydalanabilecei en kritik kadrolara atama dairelerindeki mensuplar vastasyla yerletirdi.

FETÖ, emir subayl, özel kalem müdürlüü ve icra subaylklarn da kritik kadro ve görev alanlarndan biri olarak belirledi. Son 10 ylda en üst makamlar dahil, kritik komutanlklarn emir subaylar, özel kalem müdürleri ve icra subaylarnn tamamna yakn, FETÖ tarafndan özel olarak seçilmi kiilerden oluacak ekilde tayin edildi. Bu sayede komutanlarn vakf olduu en kritik bilgiler terör örgütüne hatta bizzat örgüt eleba Fetullah Gülene servis edildi. Bu birimlerde görev alan sadk örgüt mensuplarnn neredeyse tamam, 15 Temmuz darbe giriiminde aktif görev ald.

Söz konusu emir subaylar ve özel kalem müdürleri sayesinde komutanlarn programlar olmas gerektii gibi deil de FETÖnün kendilerinden istedii ekilde dizayn edildi. Komutanlarn etrafnda emir subaylar ve özel kalem müdürlerinin i birliiyle güvenlik kisvesi altnda bir bariyer sistemi oluturularak, örgütün uygun görmedii kiilerle FETÖcü olmayan karargah subaylarnn, komutanlarn yanna yaklamasna bile müsaade edilmeyecek tarzda tertipler alnd.

Bunun yannda komutanlar, mahremlerine sokulmu FETÖcü hainler tarafndan devletin, milletin, TSKnn yararna olacak faaliyetlerden uzak tutulmaya çalld. Bilerek veya bilmeyerek FETÖ emellerine alet edilen komutanlarn, özellikle personel konularnda, TSKnn altn oyacak, personel arasnda nifak yaratarak milli ordu vasfn kaybetmesine hizmet edecek pek çok uygulamaya imza atmalar saland.

FETÖ, yönetemeyeceini anlad yüksek rütbeli subaylarn, iftira, karalama ve komplolarla tasfiye edilmesini salad. Son yllarda sosyal medyadan azami istifade eden terör örgütü, TSKdaki milli subaylar karalamak ve bu kiilerin kurumla iliiklerini kesebilmek için TSK kulis, Süperdenizciler, Gatakulis, Hangarnsesi, Paakeyfim, Kirlioyunlar internet sitelerini kurdurdu. Genelde yurt d kaynakl olduklar tespit edilen bu sitelerde karalama haberler yapld, aslsz ve imzasz mektuplar yaymlayarak vatanperver komutanlarn TSKdan kopmalar saland.

FETÖ, general seviyesinde istediklerini yaptracak güce ve kuvvete ulatnda TSKnn tamamn ele geçirecek, kadrolaacak hamleler yapt. Bu süreçte devletin ve TSKnn en gizli bilgilerini, srlarn ele geçiren örgüt, bu bilgileri bata ABD olmak üzere yabanc ülke istihbarat tekilatlarna servis etti.

Ana Sayfaya Git