Tünellerde PYD/PKK avı

Mehmetçik, stratejik önemdeki Burseya Dağı'nda PYD/PKK'lı teröristlerce inşa edilen ve Bafilyon, Marin, Kestel, Dikmetaş köyleri ile çevredeki hakim noktalara uzanan onlarca kilometre uzunluğundaki tünellerde örgüt üyesi arıyor

Haberler 18.02.2018 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRK Silahl Kuvvetleri (TSK) tarafndan Suriyenin Afrin kentindeki örgüt üyelerine yönelik 30 gündür yürütülen Zeytin Dal Harekt tüm younluuyla devam ediyor. Örgüt mensuplarndan arndrlan stratejik Burseya Dandan Bafilyon, Marin, Kestel ve Dikmeta köyleri ile çevredeki hakim noktalara uzanan onlarca kilometre uzunluundaki tünellerde örgüt üyelerinin peini brakmyor. Dün akam saatlerine kadar etkisiz hale getirilen terörist says 1595e yükseldi.

HAREKAT BR AYINI DOLDURDU

Türk Silahl Kuvvetlerinin, snr güvenliini salamak ve Suriyenin Afrin kentinin PKK/KCK/PYD-YPGli ve DEA terör örgütlerinden arndrlmas amacyla geçen 20 Ocakta, 72 sava uçann hava bombardmanyla balatt Zeytin Dal Harektnda 29uncu güne girildi. Karadan iddetli çatmalarn devam ettii Hatayn Reyhanl ilçesinin karsnda bulunan Afrin krsalndaki Cinderes bölgesi ile Kilisin karsnda bulunan Raco beldesi krsalndaki terör örgütü mevzileri, insansz hava araçlaryla belirlenip koordinatlar snrda konulu topçu bataryalar ile Türk Hava Kuvvetlerine bildiriliyor.

TOPçU BATARYALARININ ATE

Topçu bataryalar, frtna obüsleri ve çok namlulu roketatarlarla karadan, jetler ise havadan teröristlerin mevzi, barnma, karargah, kontrol ve toplanma alanlarn ate altna alyor. Karadan ve havadan vurulan hedefler, imha ediliyor. Bombalanan terör örgütü hedeflerinden yükselen duman, Kilis ve Hatay snrlarndan da görülüyor. Teröristlerin zaman zaman gizlenmek ve insansz hava araçlar ile jetlerin görü açsn kapatmak amacyla siyah duman çkarmak için lastik yaktklar da görüldü.

TUZAKLANAN MAYIN VE PATLAYICILAR MHA EDLYOR

TSK ve Özgür Suriye Ordusu güçleri, karadan çatmalarla yaklak 60 köy ve beldeyi terör örgütlerinden arndrd. Derinlik oluturularak sürdürülen harekt kapsamnda teröristlerden temizlenen bölgelerde tuzaklanan mayn ve patlayclar da eitimli köpeklerin desteiyle uzman ekipler tarafndan bulunarak imha ediliyor. Teröristlerden temizlenen Kilisin karsnda bulunan Suriyenin Darmk Danda da i makinelerinin çalmas sürüyor. Asker ve ÖSO unsurlarnn Afrine ilerleyiini kolaylatrmak için açlacak geçi güzergah için balanan yolun yapm sürerken, oluturulacak rampalarda konulanacak topçu birliklerinin, asker ve ÖSO mensuplarnn karadan ilerleyiine destek verecei belirtildi.

TÜNELLERDE PKK AVI BALATILDI

Öte yandan, Zeytin Dal Harekat kapsamnda Burseya Dandan 13 ayr noktaya uzanan ve örümcek an andran tünellere giren özel eitimli komandolar, bir yandan szma giriimlerini engellemek için giri noktalarn kapatrken dier taraftan gece görülü hava araçlar Serçe ve çok sayda drone ile havadan tünelleri gözlüyor.

Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) desteiyle yürütülen harekat kapsamnda teröristlerden temizlenen dada konulanan komandolar, çevre güvenliini aldklar alanlar el yapm patlayclardan arndrdktan sonra bölgenin Afrin ile balantsn salayan tünellerde arama yapyor.

Burseya Dandan Bafilyon, Marin, Kestel ve Dikmeta köyleri ile çevredeki hakim noktalara kadar sralanan kilometre uzunluktaki tüneller, teröristlerden tek tek temizleniyor.

Yer yer 90 santim kalnla kadar uzanan beton bloklarla oluturulan tünellerdeki mevziler ve yaam alanlar dikkati çekiyor. Sadece Burseya Dann zirvesindeki tünellerin uzunluunun 1,5 kilometreyi at tespit edildi.

TÜNELLER HAVADAN DA ZLENYOR

PYD/PKKllarn Burseya Dan savunmak için oluturduu tünellerin 13 ayr noktaya açldn belirleyen askerler, bir yandan szma giriimlerini engellemek için tünellerin giri noktalarn kapatrken, bir yandan da içerdeki hareketlilii gözlüyor.

çevredeki köylere uzanan tünellerin uzunluunun yaklak 50 kilometreye yakn olduunu bildiren güvenlik kaynaklar, halen baz tünellerin giri noktalarnn PYD/PKKl teröristlerin kontrolündeki alanlarda bulunduunu belirtti.

TSK envanterinde yer alan ve gece görüntü alabilme özelliine sahip Serçe isimli hava araçlar ve çok sayda drone ile 24 saat tünellerden görüntü alan askerler, her türlü hareketlilii ksa sürede belirleyip teröristleri ate destek vastalaryla etkisiz hale getiriyor.

Tünel planlarnn askeri stratejiyle hazrlandn ve maliyetinin milyon dolarlar bulduuna deinen yetkililer, snrdan Afrine uzanan alanlarn tünellerle birbirine balandn kaydetti.

TSKDAN AçIKLAMA GELD

Genelkurmay Bakanlnn internet sitesinde, TSK tarafndan 12-16 ubat tarihlerinde icra edilen terörle mücadele faaliyetlerine ilikin açklama yapld. Açklamada, TSKnin, ülkenin ve milletin güvenliini salamak amacyla yurt içerisinde ve yurt dnda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA bata olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelesini kararllkla sürdürdüü ifade edildi.

Son bir haftada PKK/KCK terör örgütünün, barnma alan ve yurt içine geçi güzergah olarak kulland Diyarbakr, Erzincan ile Irakn kuzeyinde yürütülen orta ve küçük çapl operasyonlara aralksz devam edildii belirtilen açklamada, u bilgilere yer verildi: cra edilen operasyonlarda 2 terörist etkisiz hale getirilmi, 3 adet AK-47 piyade tüfei, 453 adet muhtelif hafif silah mühimmat, 1 adet el bombas, 10 adet roketatar mühimmat, 5 adet roketatar sevk fiei, 1 adet 82 milimetrelik havan mühimmat, 11 adet antipersonel mayn, 500 gram C-4 plastik patlayc, 31 adet muhtelif arjör, iki adet telsiz ve 26 adet el yapm patlayc yapmnda kullanlaca deerlendirilen LPG tüp ele geçirilmitir. 6 adet el yapm patlayc tespit edilerek imha edilmitir.

Söz konusu operasyonlarda teröristlerce kullanlan 38 adet silah, mevzi, snak, barnak, maara ve deponun kullanlamaz hale getirildii aktarlan açklamada, etkili hudut güvenlii ve hizmetleri kapsamnda icra edilen denetim ile kontroller sonucunda snrlardan yasa d geçi yapmaya çalan 3 bin 364 kiinin yakaland kaydedildi.

PKK/KCK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarndan kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar sonucunda da 25 bin 110 paket kaçak sigara ve 2 adet kaçak cep telefonunun ele geçirildii bildirildi.

PKK/KCK terör örgütü üzerinde oluturulan bask neticesinde örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyetinin kstlandnn da alt çizildi.

243 MESKUN MAHAL KONTROL ALTINDA

Suriyenin kuzeyinde icra edilen Frat Kalkan Harekat bölgesindeki faaliyetlere ilikin ise unlar paylald:

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan desteklenen Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) youn ve kararl mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasnda bulunan toplam 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altna alnmtr. El-Bab bölgesinde patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar sürdürülürken; PKK/KCK/PYD/YPG ve DEA terörist unsurlarnn Afrinden douya, Münbiçten batya doru gerçekleen saldrlarn durdurmaya yönelik alnan tedbirlerin uygulanmasna hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir.

8 NUMARALI GÖZLEK NOKTASI

Açklamada, dlib bölgesindeki faaliyetlere ilikin de bilgilere yer verildi. TSK birliklerinin, dlibde Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapt ifade edilen açklamada, unlar aktarld:

13 Ekim 2017de 1 numaral gözlem noktas, 23 Ekim 2017de 2 numaral gözlem noktas, 19 Kasm 2017de 3 numaral gözlem noktas, 5 ubat 2018de 6 numaral gözlem noktas, 9 ubat 2018de 7 numaral gözlem noktas, 15 ubat 2018de ise 8 numaral gözlem noktas tesis edilmitir. Dier gözlem noktalarnn açlarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalmalara devam edilmektedir. Türk Silahl Kuvvetleri unsurlar bölgedeki görevlerini Astana görümelerinde garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde sürdürmektedir.

1595 ÖRGÜT ÜYES ÖLDÜRÜLDÜ

Harekatn balangcndan itibaren Hava Kuvvetlerine ait uçaklarca PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütüne ait 674 hedefin imha edildii bildirilen açklamada, u ifadelere yer verildi: Harekat kapsamnda, u ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre en az 1595 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildii tespit edilmitir. Terör örgütü mensuplar ile girilen çatmalarda Türk Silahl Kuvvetlerinden bugüne kadar 31 kahraman silah arkadamz ehit olmu, 170 kahraman silah arkadamz yaralanmtr. Hava harekat ve kara ate destek vastalar ile desteklenen kara harekat planland ekilde baaryla devam etmektedir. Zeytin Dal Harekat, bölgede bar ve istikrar salamak üzere tüm teröristlere kar, ahlaki deerler ve uluslararas hukuk kurallar çerçevesinde azim ve kararllkla sürdürülmektedir.

Ana Sayfaya Git