Turizmde atak!

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının kurulmasına ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberler 16.07.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajansnn kurulmasna ilikin kanuna göre, Türkiyenin turizm hedeflerine ulamas amacyla imkan ve frsatlarnn dünyada tantlmas, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle deerlendirilerek ülke ekonomisine kazandrlmas, turizm yatrmlarnn ülke ekonomisindeki paynn ve hizmet kalitesinin artrlmas için Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajans kurulacak.

Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlnn ilgili kuruluu olacak, tüzel kiilii haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak.

Yönetim, cra ve Danma kurullarndan oluacak ajansn karar organ Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakan bakanlk edecek.

Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanl Tantma Genel Müdürlüünden sorumlu Bakan Yardmcs, Tantma Genel Müdürü, Türk Hava Yollar (THY) Yönetim Kurulu Bakan, Devlet Hava Meydanlar letmesi Genel Müdürlüü tarafndan iletilenler hariç olmak üzere havaliman ve terminal iletmelerini temsilen en yüksek cirosu alan ilk iki iletme arasndan her üç ylda bir srayla görevlendirecekleri bir kii, bakanlktan turizm iletmesi belgeli tüm tesislerin bulunduklar corafi bölge baznda temsilini salamak üzere Marmara ve Akdeniz bölgelerinden ikier üye, Ege, Karadeniz, ç Anadolu, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinden birer üye ile seyahat acentesi iletme belgesi sahiplerinin ilgili mevzuat uyarnca kendi aralarnda yapacaklar seçimle belirlenecek bir kii olmak üzere toplam 15 üyeden oluacak.

cra ve Danma kurullarnn yaps

Ajansn yürütme organ cra Kurulu, Tantma Genel Müdürlüünden sorumlu Bakan Yardmcsnn bakanlnda, Tantma Genel Müdürü, bakanlktan turizm iletmesi belgeli tesislerden Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerini temsil eden Yönetim Kurulu üyeleri arasndan bakan tarafndan seçilen 3 üye olmak üzere toplam 5 üyeden oluacak.

Yönetim ve cra kurullarna danmanlk etmek ve tavsiyelerde bulunmak üzere Danma Kurulu oluturulacak. TOBB, Türkiye Seyahat Acentalar Birlii, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Otelciler Birlii temsilcileri, dönüümlü görev yapmak üzere otel yöneticileri derneklerinden en fazla üyesi olan 2 dernein temsilcilerinden biri, Türkiye Turizm Yatrmclar Dernei temsilcisi ile Turizm Restoran Yatrmclar ve Gastronomi letmeleri Dernei temsilcisi, Türkiye Belediyeler Birlii temsilcisi Danma Kurulunun doal üyesi olacak.

Kurullarn üyelerine bu görevlerinden dolay herhangi bir ücret veya huzur hakk ödenmeyecek.

Turizm yatrmlar yapmak için kurulan irketlere destek

Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlnca belirlenen turizm strateji ve politikalar dorultusunda Türkiyenin turizm hedeflerine ulamasna, turizm olanaklarnn dünyada tantlmasna ve pazarlanmasna ilikin strateji gelitirecek, tantm faaliyetlerini yürütecek.

Turizm sektörü ve pazarnn ihtiyaçlarn, eilimlerini belirleyerek ilgililere tavsiyelerde bulunacak olan ajans, turizm potansiyelinin tüm yönleriyle deerlendirilerek ülke ekonomisine kazandrlmasna, turizm yatrmlarnn ve ülke ekonomisindeki paynn arttrlmasna yönelik çalmalar yapacak.

Türkiye Turizm Tantm ve Gelitirme Ajans, turizm sektörünün hizmet kalitesinin ve niteliinin artrlmas için gerekli tüm çalmalar yürütecek.

Hibe alabilecek

Ajans, turizmin ülke ekonomisindeki paynn artrlmas amacyla her türlü faaliyet, i, ilemleri yapabilecek, destek ve kaynak salayabilecek. Ajans, faaliyetleriyle ilgili yurt içi ve yurt dndan hibe alabilecek.

Ajansn gelirleri; genel bütçeden aktarlan tutarlardan, turizm paylarndan, her türlü balardan, yardmlardan, ajansn faaliyetlerinden elde edilen gelirlerden oluacak.

Ajansn gelirlerinin en az yüzde 85i ülke turizminin tantlmasna yönelik faaliyetlerin, kalan ksm ise dier faaliyetlerin finansmannda kullanlacak.

Ajansn bütçesi, ajansn yllk program ve faaliyetleri dikkate alnarak cra Kurulu tarafndan 1 yllk hazrlanacak, her yl austos ay sonuna kadar Yönetim Kuruluna sunulacak. Yönetim Kurulunca incelendikten sonra uygun bulunan bütçe, Kültür ve Turizm Bakannn onayyla yürürlüe girecek.

Turizm pay alnacak

Ajansn kurulu amaçlarnn gerçekletirilmesi ve faaliyetlerin finansmannda kullanlmak üzere turizm pay alnacak.

Buna göre, turizm pay bileik tesisler ile konaklama tesislerinde, bakanlktan belgeli yeme-içme ve elence tesisleri, deniz turizmi tesisleri ile bakanlktan belgeli deniz turizmi araçlarndan binde 7,5; seyahat acentelerinden uçak bileti sat hariç on binde 7,5; havayolu iletmelerinin ticari yolcu tamacl faaliyetlerinden on binde 7,5; Devlet Hava Meydanlar letmesi Genel Müdürlüünce iletilenler hariç havaliman ve terminal iletmelerinden binde 2 orannda olmak üzere, bu ticari iletmelerin yatrmcs veya iletmecisi olan gerçek veya tüzel kiilerin, bu iletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net sat ve kira gelirlerinin toplam üzerinden alnacak.

K, termal, salk, krsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlk tarafndan tevik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde 50 indirimli uygulanacak.

1 Austos 2019dan balamak üzere austos ve eylül aylarna ilikin verilmesi gereken beyannameler 26 Ekim 2019a kadar verilecek, beyanlar üzerine ödenmesi gereken turizm paylar da ayn tarihte ödenecek.

Turizm pay, Katma Deer Vergisi Kanununa göre vergi mükellefinin tabi olduu vergilendirme dönemini takip eden ayn 24. günü sonuna kadar; gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar ise ayn 26. günü akamna kadar vergi dairelerine ödenecek.

Tahsil edilen turizm paynn yüzde 5i genel bütçe geliri olarak ayrldktan sonra kalan ksm emanet hesabna alnacak, en geç takip eden ayn 20. günü ajansn banka hesabna aktarlacak.

Ödenen turizm pay, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafndan matraha esas kazancn tespitinde gider olarak dikkate alnacak.

Hazine ve Maliye Bakanl, turizm payna ilikin beyannamelerin verilme sürelerini, turizm paynn beyan ve ödeme sürelerini kanuni süresinden itibaren 1 ay geçmeyecek ekilde yeniden belirlemeye yetkili olacak.

Ajansn ana gelir kaynan oluturan turizm payna ilikin mükellefiyet 1 Ekim 2019da balayacak.

Bamsz denetime tabi olacak

Ajansn, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumunca yaymlanan Türkiye Finansal Raporlama Standartlarna uygun olarak hazrlanan yllk finansal tablolar, bamsz denetime tabi olacak.

Bamsz denetim, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu tarafndan kamu yararn ilgilendiren kurulularn denetimini yapmak üzere yetkilendirilen bamsz denetim kurulularnn en az 3ünden teklif alnarak cra Kurulunca yaptrlacak.

Denetim sonucunda düzenlenen bamsz denetim raporlar Saytaya gönderilecek. Saytay, kendisine sunulan bamsz denetim raporlarn esas alarak hazrlayaca raporu TBMMye gönderecek.

Saytay ve Kamu hale kanunlarna tabi olmayacak

Ajans, her türlü dava ve icra ilemlerinde teminat yatrmadan, faaliyetleri nedeniyle düzenlenecek katlara ilikin damga vergisinden, Saytay Kanunu ve Kamu hale Kanunundan muaf olacak.

Ajansta, Kanununa tabi personel istihdam edilecek. Kamu kurum ve kurulularna personel alnmasna dair ilgili mevzuat hükümleri, ajans tarafndan istihdam edilecek personel hakknda uygulanmayacak.

Ajans Yönetim Kurulu üyeleri, seçim yaplncaya kadar havaliman iletmeleri ve bakanlktan turizm iletmesi belgeli tesislerin temsilcileri arasndan Kültür ve Turizm Bakan tarafndan atanacak.

Ana Sayfaya Git