Türk adaleti darbecilerden hesap sordu

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin Diyarbakır, Siirt, Elazığ, Mardin ve Batman'daki davalarda, aralarında darbecilerin sözde atama listesinde yer alanların da bulunduğu sanıklar en ağır cezalara çarptırıldı

Haberler 14.07.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan aralarnda eski generallerin de bulunduu 12 sana arlatrlm müebbet, 7 sana da müebbet hapis cezas verildi

Türk adaleti, Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarndan 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin hesabn sordu.

Diyarbakr, Siirt, Elaz, Mardin ve Batmandaki ar ceza mahkemelerinde FETÖye ilikin davalarda baz sanklar hakknda yarglamalar devam ederken, bazlar için ise karar açkland.

Siirt 2. Ar Ceza Mahkemesi, FETÖnün darbe giriimi srasnda Siirt Valiliini ablukaya almaya çaltklar iddiasyla yarglanan 88i tutuklu 342 sank için kararn 29 Maysta açklad. Sanklardan 6s arlatrlm müebbet, 5i ise müebbet hapis cezasna çarptrld.

Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan yarglanan sanklardan eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan tugeneral Ahmet imek, eski Tugay Komutan Yardmcs albay Alican Erkiletliolu, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanl Tabur Komutan kurmay yarbay Cokun Karn, eski Eruh 2. Komando Tabur Komutan yarbay smet çehreli, eski Siirt Üniversitesi öretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akbulak, eski öretmen Ouzhan Tezcan arlatrlm müebbet, eski l Jandarma Komutan Vekili albay Necati Metin, eski Jandarma stihbarat ube Müdürü Ahmet Kele, eski Lojistik ube Müdürü yüzba Erdem Bark, eski kurmay binba Erturul çizmaz, eski Harekat ve Eitim ube Müdürü yüzba Serdar Hacsaliholunun ise müebbet hapis cezasna çarptrlmasna karar verildi.

Mahkeme ayn suçtan arlatrlm müebbet hapis cezas verilen 70 sann cezasnda indirime giderek, 12 yl 6 aydan 15 yla kadar deien oranlarda hapis cezasna çarptrlmalarn kararlatrd.

Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 sank 2 yl 3 ay 15 gün ile 8 yl 1 ay 15 gün arasnda deien oranlarda hapis, 1 sank ise mala zarar vermek suçundan 1 yl 6 ay hapis cezasna çarptrld.

Mahkeme, 7 sann tahliyesi, 245 sann beraati ve 1 sank hakknda da açlan kamu davasnn dümesine karar verdi.

Elaz

Türk Silahl Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen eski Hozat 51. Motorlu Piyade Tugay Komutan Tugeneral Abdulkerim Ünlü, Elaz 2. Ar Ceza Mahkemesince açlan davann 8 Hazirandaki karar durumasnda, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan müebbet, 59 sank ise silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay ile 10 yl arasnda deien oranlarda hapis cezasna çarptrld.

Mardin

Darbe giriimine ilikin tutuklanan Midyat 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanl Yardmclnda görevli eski yarbay Uur Dilek, Mardin 3. Ar Ceza Mahkemesince 23 Kasm 2017de anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapse mahkum edildi.

Davann gerekçeli kararnda sann askerlere yönelik emirleri u ekilde yer ald:

Bu gece darbe yapld, tarihi bir ana tanklk ediyorsunuz. Direkt konuya giriyorum. En son olacaklar söylüyorum. Emir gelirse gerekirse çkarz ve emniyeti bile alabiliriz. Emir gelirse emniyete gideceiz. Pein pein söylüyorum, emrime imdiden uymayacak olan varsa içeriye geçsin. Orada ben emir verdiimde skmayacak olan varsa imdiden söylesin. Biz oraya gittiimizde emrim ile skmayacak olan olursa ben onun kafasna skarm.

Batman

Darbe giriimi srasnda Batman l Jandarma Komutan Kurmay Albay Hüseyin Topuzu rehin aldklar iddiasyla yarglanan dönemin Bölge Jandarma Komutanl stihbarat ube Müdürü kurmay binba Adnan Ergün, Jandarma stihbarat ube Bakan jandarma binba Cihanhan Efe, Jandarma Asayi Komutan kurmay binba Hasan Ali Gider, Jandarma Bölge stihbarat ube Bakan kurmay binba Necip Nefesolu ve Jandarma Terörle Mücadele Ksm Amiri üstemen Alpaslan Tuna, 20 Ocakta Batman 2. Ar Ceza Mahkemesince anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet, cebir, tehdit veya hile kullanarak kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçundan 9, konut dokunulmazl suçundan da 6 yl hapis cezasna çarptrld.

Diyarbakr

Diyarbakrda sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan olarak görevlendirilen eski 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmazn yargland 4. Ar Ceza Mahkemesi, sank hakknda kararn 24 Ocaktaki durumada açklad.

Ylmaz, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçuna yardm eden sfatyla 12 yl 6 ay hapisle cezalandrld. Savc, Ylmazn asl fail olarak cezalandrlmas talebiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu.

Semih Terzi ve 2 özel kuvvet taburunu engellememi

Ylmazn hapis cezasna çarptrld davann gerekçeli kararnda, darbe giriimi gecesi Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünden izinsiz uçak kaldrarak Ankaraya giden ve Astsubay Ömer Halisdemir tarafndan öldürülen darbeci tugeneral Semih Terzi ile 2 özel kuvvet taburunu engellemedii yer ald.

Sann Terzi ile yapt görümede, darbecilerle olup olmadn sormad ifade edilen kararda, özel kuvvetlerin kendisine bal olmamas nedeniyle, müdahale konusunda yetkisi ve mecburiyeti olmad eklinde çelikili ve tutarsz beyanlarda bulunduu anlatld.

Ylmazn darbe giriiminin karsnda durulacana dair yazl mesaj, sözde skyönetim emri ile ilgili mesajn kendisine ulamasndan 34 saat sonra gece 02.30 sralarnda yaynladna da kararda yer verildi.

Örgüt evinden 4 kez aranarak talimat alm

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesi 13 Ekim 2017de, darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan yardmcs olarak görevlendirilen eski Diyarbakr 16. Mekanize Tugay Komutan tugeneral Sava Beyribey hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay hapis cezas, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etmek ve TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etmek suçlarndan ise beraat karar verdi.

Beyribeyin anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etmek suçundan cezalandrlmas ve tutukluluk halinin devamn isteyen savc, mahkemenin verdii kararn bozulmas talebiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu. tirazn deerlendirilmesi süreci devam ediyor.

8. Ar Ceza Mahkemesi, 25 Nisanda, darbe giriimi srasnda terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplant yapt örgüt evinden 4 kez aranarak talimat ald gerekçesiyle yarglanan dönemin Diyarbakr Bölge Jandarma Kurmay Bakan eski albay amil Türk Özkan anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan müebbet hapis cezasna çarptrd.

Askerle çatma ortamna girilmeyecek talimat

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesince yargland FETÖ davasnda 23 Martta silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 10 yl hapis cezasna çarptrlan eski Diyarbakr Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet ube Müdürü Kahraman Sezerin, darbe giriimi srasnda emri altnda bulunan emniyet görevlilerine, Bütün herkes personeli uyarsn. Kimse talimatsz bir ekilde hareket etmeyecek, fevri hareketlerde bulunmayacak. Benim emrim dnda kesinlikle talimatsz silah kullanlmayacak. Askerle çatma ortamna girilmeyecek. Sadece benim emrimi bekleyeceksiniz. eklinde talimat verdii belirlendi.

Sezerin yargland davann gerekçeli kararnda, FETÖye ballnn en üst seviye olan A5 kategorisinde bulunduu bilgisine yer verildi.

TSKdan ihraç edilen ve yarglama srasnda itirafç olan eski Diyarbakr l Jandarma Komutan albay Hasan Ceyhun Kele ise 4. Ar Ceza Mahkemesinde 22 Eylül 2017deki karar durumasnda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 5 yl hapis cezasna çarptrld.

Darbe giriimi gecesinde gaybubet evinde düzenlenen toplantya katld iddiasyla tutuklu yarglanan ve o dönem Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi anestezi bölümünde görev yapan tutuklu sank Dr. Öretim Üyesi Orhan Tokgöze 8. Ar Ceza Mahkemesince 28 Martta anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçuna yardm ettii gerekçesiyle 13 yl 4 ay hapis cezas verildi.

Ana Sayfaya Git