Türk adaleti FETÖ sanıklarından hesap soruyor

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yurt genelinde açılan davalarda, hazırladıkları hain darbe planıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve seçilmiş hükümetine karşı 15 Temmuz'da harekete geçen örgüt mensupları ile örgüte destek sağlayanlar hakim karşısına çıkarılıyor.

Haberler 11.03.2017 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt genelinde hem darbe teebbüsü hem örgüt üyelii hem de örgüt adna ilenen suçlar kapsayan 3 bin 300ü akn davada, aralarnda dönemin baz generallerinin de bulunduu darbeci askerler ile örgütle balantl olduklar gerekçesiyle meslekten ihraç edilen yarg mensuplar ve kamu çalanlar ile FETÖye finansal destek salayan i adamlarndan hesap soruluyor

Türkiyenin ABDden iadesini istedii FETÖ eleba Fetullah Gülenin bir numaral sank olduu direkt darbe giriimiyle ilgili davalarda, 15 Temmuzdaki hain teebbüs srasnda sivillerin üzerine ate açan, helikopterlerden ve uçaklardan halka bomba yadran darbeciler ile bunlara destek verenler yarglanyor

Yarglananlar arasnda Cumhurbakan Erdoana yönelik suikast giriimi ve 2 polisin ehit edildii saldryla ilgili davann sanklar ile cuntac general Semih Terziyi vurarak darbenin seyrini deitiren Ömer Halisdemiri ehit edenler de bulunuyor

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriimi ve örgütün yaplanmasna yönelik yurt genelinde yürütülen mücadele kapsamnda açlan 3 bin 300ü akn davada, FETÖ sanklar hakim karsna çkarlyor.

FETÖnün 15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde gerçekletirdii, 250 vatandan ehit edildii hain darbe giriiminin ardndan cumhuriyet basavclklarnca yürütülen soruturmalar sonucu, hain darbe planyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve seçilmi hükümetine kar harekete geçen örgüt mensuplar ile örgüte destek salayanlar hakknda iddianameler hazrland.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, yurt genelinde hem darbe teebbüsü hem örgüt üyelii hem de örgüt adna ilenen suçlar kapsayan 3 bin 300ü akn davada, aralarnda dönemin baz generallerinin de bulunduu darbeci askerler ile örgütle balantl olduklar gerekçesiyle meslekten ihraç edilen yarg mensuplar ve kamu çalanlar ile FETÖye finansal destek salayan i adamlarndan hesap soruluyor.

Türkiyenin ABDden iadesini istedii FETÖ eleba Fetullah Gülenin bir numaral sank olduu direkt darbe giriimiyle ilgili davalarda, 15 Temmuzdaki hain teebbüs srasnda sivillerin üzerine ate açan, helikopterlerden ve uçaklardan TBMMye, kamu binalarna ve halka bomba yadran darbeciler ile bunlara destek verenler yarglanyor.

Darbeci askerler hakknda anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs etme suçlarndan Ankara, stanbul, Mula, zmir, Adana, Bursa, Erzurum, Krklareli, Denizli, Malatya, Gaziantep, Adyaman, Siirt, Elaz, Isparta, Samsun, Hatay, Diyarbakr, Antalya, Batman, Sakarya, Bolu ve Zonguldaktaki mahkemelerde 78 dava açld. Bu 23 ilde açlan davalarda, büyük çounluu meslekten ihraç edilen askerler olmak üzere bin 426s tutuklu 2 bin 914 sank bulunuyor.

Sanklar arasnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana yönelik suikast giriimi ve 2 polisin ehit edildii saldry gerçekletiren darbeci askerler ile cuntac general Semih Terziyi vurarak darbenin seyrini deitiren Ömer Halisdemiri ehit edenler de bulunuyor.

- çat iddianame kabul edildi

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, Genelkurmay Bakanlndaki eylemlerle ilgili 26s general 221 üpheli hakknda hazrlanan ve 17. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen çat iddianamesinde, FETÖ mensuplarnca Türkiye Cumhuriyeti Anayasasnn öngördüü düzeni ortadan kaldrmak ve bu düzen yerine baka bir düzen getirmek amacyla hain darbe teebbüsünde bulunulduu belirtiliyor.

FETÖ eleba Fetullah Gülenin bir numaral üpheli gösterildii iddianamede, FETÖnün asker üyelerinden oluan ve Yurtta Sulh Konseyi üyesi olarak tespit edilen 38 üpheli de yer alyor.

Buna göre, Yurtta Sulh Konseyi, Akn Öztürk, Ahmet Bican Krker, Ahmet Özçetin, Ali Kalyoncu, Ali Osman Gürcan, Ali Yazc, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Doan Öztürk, Erhan Caha, Erturul Terzi, Frat Alaku, Gökhan ahin Sönmezate, Hakan Evrim, Halil Gül, lhan Talu, Kubilay Selçuk, Mehmet Dili, Mehmet Partigöç, Mehmet ahin, Muhsin Kutsi Bar, Murat Aygün, Murat Koçyiit, Mustafa Bar Avalan, Muzaffer Düzenli, Orhan Yklkan, Osman Kardal, Osman Klç, Osman Ünlü, Ömer Faruk Harmanck, Özcan Karacan, Özkan Aydodu, Ramazan Gözel, Sava Kabakl, Semih Terzi, Sinan Sürer, Turgay Sökmen ve Ünsal Cokundan oluuyor.

Sanklar, anayasay ihlal, cebir ve iddet kullanarak TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, cebir ve iddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya teebbüs, silahl terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak suçlarnn yan sra darbe giriimi kapsamnda Türkiyede ilenen cumhurbakanna suikast, 250 vatanda ehit etme, 2 bin 735 vatanda öldürmeye teebbüs ve üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini snrlama suçlarndan da yarglanacak.

Mahkemenin, yarglamaya 22 Maysta balamay planlad örenildi.

FETÖnün darbe giriimi srasnda Ankarada gerçekletirilen eylemlere ilikin de u ana kadar 15 dava açld.

Davalarda 518i tutuklu 747 sank yarglanyor. Bakentteki ilk dava, Astsubay Ömer Halisdemirin ehit edildii, Gölbanda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlndaki (ÖKK) eylemlerle ilgili açld.

- Cumhurbakanna suikast giriimi davas

Darbe teebbüsü srasnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikast için giden darbeci askerler, Mula 2. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanyor.

FETÖ eleba Fetullah Gülenin bir numaral sank olduu davann 20 ubatta balayan durumasnda iki numaral sank eski Tugenerel Gökhan ahin Sönmezate, üç numaral sank eski Binba ükrü Seymen ile aralarnda çili 2. Ana Jet Üs Komutanlnn üs imam olarak anlan eski Astsubay Baçavu Zekeriya Kuzunun da bulunduu eski SAT, MAK, Özel Kuvvetler üyeleri ve helikopter pilotlar savunma yapt.

ddianamede, Fetullah Gülenin de aralarnda bulunduu 3ü firari 44ü tutuklu 47 sann cumhurbakanna suikast, anayasay ihlal, yasama organna kar suç, hükümete kar suç, silahl terör örgütü yöneticisi olma, yerine getirdii kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yerine getirdii kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teebbüs etme, kasten öldürmeye teebbüs, zincirleme ekilde cebir ve tehdit kullanarak kiiyi hürriyetinden yoksun klma, neticesi sebebiyle arlam yaralama, zincirleme ekilde silahla tehdit, cumhurbakanna hakaret, zincirleme ekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret, kamu malna zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlnn ihlali ve nitelikli yama suçlarndan cezalandrlmalar isteniyor.

- FETÖnün sr kutusu Öksüz hakkndaki ilk iddianame

FETÖnün darbe giriimi srasnda Sakarya Valiliini igal eden 198 askerin aralarnda bulunduu, 121i tutuklu 200 üpheli hakknda Sakarya Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan ve örgütün Hava Kuvvetleri imam Adil Öksüzün üpheli olarak yer ald ilk iddianame, 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

FETÖ eleba Fetullah Gülen ve firari Adil Öksüzün de aralarnda bulunduu sanklarn yarglanmasna 3 Nisanda balanacak.

- stanbul

FETÖnün 15 Temmuz darbe giriimi srasnda AK Parti stanbul l Bakanl, stanbul Valilii ve AKOMu igal giriiminin de aralarnda bulunduu çok saydaki eyleme ilikin açlan 13 dava, stanbuldaki ar ceza mahkemelerinde görülüyor.

Bu davalarda da 242si tutuklu 627 sank, yarg karsnda hesap veriyor.

- Eski Orgeneral Huduti de hakim karsnda

Malatyadaki 2. Ordu Komutanlnda FETÖnün darbe giriimine ilikin tutuklanan, aralarnda dönemin 2. Ordu Komutan Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Bakan ve Garnizon Komutan Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutan Emin Ayk ile rütbeli askerler, subay ve astsubaylarla erlerin bulunduu 28i tutuklu 76 sank da hakim karsna çkt.

Eski 2. Ordu Komutan Orgeneral Huduti, FETÖ sanklar arasndaki en yüksek rütbeli isim olarak göze çarpyor.

- zmir

zmirde 2. Ar Ceza Mahkemesince görülen durumada 152si tutuklu 270 sank, Aliaa Ceza nfaz Kurumu Kampüsünde hazrlanan salonda hakim karsna çkt.

Yarglananlar arasnda tamam TSKdan ihraç edilen, Yurtta Sulh Konseyince Manisa ve zmirde sözde skyönetim komutan ilan edilen tutuklu sanklar Ege Ordusu Komutanl Kurmay Bakan Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanl Kurmay Bakan Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutan Tugeneral Mehmed Nuri Baol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutan Tuamiral Halil brahim Yldz, Foça Bat Görev Grup Komutan Tuamiral Yaar çamur, Hava Teknik Okullar Komutan Tümgeneral Ahmet Cural, Ulatrma Personel ve Eitim Komutan Tümgeneral Mustafa lter, stihkam Okulu ve Eitim Merkezi Komutan Tugeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutan Tuamiral Süleyman Manka, Hava Eitim Komutanl Kurmay Bakan Tugeneral Veyis Sava ve Gaziemir Hava Snf Okullar Komutan Tugeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

- Dier iller

Boluda ise dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutan Tugeneral smail Güneerin de arasnda bulunduu 3ü tutuklu 10 asker hakknda anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve terör örgütüne üye olmak suçlamasyla dava açld.

Zonguldakta tutuklu 4 eski rütbeli asker hakknda anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis istemiyle açlan davann görülmesine 2. Ar Ceza Mahkemesinde baland.

Gaziantepte FETÖnün darbe giriimine ilikin eski 106.Topçu Alay Komutan Albay Turgut çelebi ile o dönem komutanlkta görevli 12si tutuklu 35 asker hakknda beer kez arlatrlm müebbet hapis istemiyle dava açld.

Denizlide görülen davada ise aralarnda Garnizon ve eski 11. Komando Tugay Komutan Tugeneral Kamil Özhann da olduu 44ü tutuklu 64 sank yarglanyor.

Adyamanda darbeye teebbüs ve terör örgütü üyelii suçundan tutuklanan ve meslekten ihraç edilen Adyaman l Jandarma Komutanlnda görevli Yarbay Gurbet Keskin, sank sandalyesinde oturanlar arasnda bulunuyor.

FETÖnün darbe giriimine ilikin Hataydaki iki davada 51 tutuklu sank yarglanyor. Darbeci Tugeneral Semih Terzinin emri dorultusunda 2 tabur Özel Kuvvetler Komutanl personelini darbe giriiminde kullanmak amacyla Ankaraya götürmek istedii gerekçesiyle tutuklanan ve Hava Kuvvetlerinden atlan 6 asker de sanklar arasnda yer alyor.

FETÖnün darbe giriimine ilikin soruturmada tutuklanan ve TSKdan ihraç edilen eski Diyarbakr l Jandarma Komutan Albay Hasan Ceyhun Kele hakknda üç kez arlatrlm müebbet ve 15 yla kadar hapis istemiyle dava açld.

Siirtte çeitli rütbelerdeki askeri personel hakknda yürütülen soruturma kapsamnda açlan davada 120si tutuklu 320 sank bulunuyor.

FETÖnün darbe giriimi srasnda Batmanda Askere karlk vermeyin. emri verdii iddia edilen eski Batman Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet ube Müdürü Tufan Rudarl ile Batman Emniyet Müdürlüünde görevli dönemin Emniyet Amiri Ümit Eyvazolu hakknda üçer kez arlatrlm müebbet ve 15 yla kadar hapis cezas istemiyle ayr ayr dava açld.

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimine ilikin soruturma kapsamnda dönemin Samsun Garnizon Komutan Tugeneral Mehmet ükrü Ekenin üç kez arlatrlm müebbet ve 10 yldan 15 yla kadar hapisle cezalandrlmasnn talep edildii davann görülmesine de Samsun 3. Ar Ceza Mahkemesinde baland.

Elaz Cumhuriyet Basavclnca, aralarnda dönemin Hozat 51. Motorlu Tugay Komutan Tugeneral Abdulkerim Ünlünün de bulunduu tutuklu 61 askeri personel hakknda dava açld.

Bursada darbe giriimiyle ilgili 2 davada ise 6s tutuklu 20 sank yarglanyor.

Ispartada görülen 3 davada da 53 tutuklu sank adalete hesap veriyor.

Krklarelinde Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlna bal kladan, zrhl askeri araçlarla stanbula gitmek üzere yola çkan ve vatandalar tarafndan otoban giriinde durdurulan, aralarnda eski Tugay Komutan Tugeneral Cemalettin Doan, eski Yarbay Latif çiçek, eski Binba Servet Arslan ile 55. Mekanize Piyade Tugay Komutan Tugeneral Bekir Koçakn da olduu 81 sank, 1. Ar Ceza Mahkemesince yarglanyor.

rnaktaki 15 Temmuz soruturmasnda ise 49u tutuklu 385 asker hakknda üçer kez arlatrlm müebbet ile 15 yla kadar hapis cezas istemiyle hazrlanan iddianame mahkemeye sunuldu.

- lk kararlar arlatrlm müebbet

Görülen davalarda u ana kadar Erzurum ve Adanada emsal niteliinde 2 karar verildi.

Erzurumda örgütün sözde Erzurum Skyönetim Komutan olan, dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakan Kurmay Albay Murat Koçak ile skyönetim komutanlar atama listesinde ismi bulunan eski Harekat ve Asayi ube Müdürü Kurmay Binba Murat Ylmaza, arlatrlm müebbet hapis cezas verildi. Bu karar, FETÖnün darbe giriimiyle ilgili ilk karar oldu.

Adana 11. Ar Ceza Mahkemesinde sonuçlanan davada da TSKdan ihraç edilen 5 subay arlatrlm müebbet hapse çarptrld.

- FETÖ/PDYye yönelik dier davalar

Darbe giriimiyle ilgili davalar ve soruturmalarn yan sra yurt genelinde FETÖ/PDYye yönelik çok sayda dava açld.

FETÖnün emniyet, yarg ve i dünyas yaplanmasnda yer alanlar ile örgütle balantl kiilere yönelik soruturmalar sonucunda açlan davalarda, sanklardan bazlar hakknda arlatrlm müebbet hapis istenirken, bazlarnn da 15 yla kadar hapisle cezalandrlmalar talep edildi.

Bunun yan sra 17/25 Aralktan itibaren 15 Temmuz darbe giriimine kadar geçen süreçte FETÖ üyelerinin kurduu kumpaslara ilikin de çeitli davalar açld.

Sanklar arasnda meslekten ihraç edilen hakim ve savclar ile tannan i adamlar, üniversitelerin kurucular ve eski rektörleri, polis, asker ile çeitli kamu görevlileri bulunuyor.

Kayseride açlan davalarn sanklar arasnda i adamlar Hac, Memduh ve ükrü Boydak, Hamdi Kna, Halit Gazezolu ve eski ÖSYM Bakan Ali Demir ile örgütün sözde il imam Stk Ba da bulunuyor.

Karabükteki davada Adil Öksüzün tutuklu kardei eski Karabük Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Bakan Yardmcs Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüzün de bulunduu 16 akademisyen yarglanyor.

zmirde sözde Karyaka eyaletine yönelik soruturma kapsamnda haklarnda dava açlan ve tutuklu yarglanan 14 sank arasnda silahl terör örgütü yöneticisi olmak ve örgütün okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu suçlamalar yöneltilen örgüt eleba Fetullah Gülenin yeeni Mehmet Mezher Gülen de bulunuyor.

zmirde örgüte finans saladklar iddia edilen 4 i adam arasnda Küçükbay Holding Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Küçükbay, gayrimenkul, otomotiv, akaryakt sektöründeki yatrmlaryla tannan ve kapatlan Gediz Üniversitesinin kurucu üyelerinden Abdullah Kavuk, olu Metehan Kavuk ile kuyumcu eref Sipahi yer alyor. 4 i adamnn dosyalar, örgütün ana sponsorlarndan olduklar iddiasyla dier dosyalardan ayrld.

Uakta görülen davada sanklar arasnda örgüt yaplanmasnda bürokrasi imamnn yardmcs olduu iddia edilen i adam Hazim Sesli ile eski Organize Sanayi Bölgesi Bakan Ali Yldrm da yer alyor.

Denizlide görülen davalarda tutuklu sanklar arasnda kapatlan TUSKONun genel sekreteri Mustafa Muhammet Günay ve eski Denizli Ticaret Odas Bakan Necdet Özer ile örgütün sözde 3 il imam bulunuyor.

Edirnede FETÖ/PDY soruturmas kapsamnda açlan davada aralarnda FETÖ eleba Fetullah Gülenin de bulunduu 15i tutuklu 40 sank yarglanyor.

- llere göre davalarn dalm

Örgütün yaplanmasna yönelik 51 ilde 19 bin 919 sank hakknda açlan 3 bin 284 davann illere göre dalm öyle:

Konyada 154ü tutuklu 321 sank hakknda 116 dava, Afyonkarahisarda 9u tutuklu 16 sank hakknda 2 dava, Edirnede 46s tutuklu 102 sank hakknda 3 dava, Krklarelinde 121i tutuklu 252 sank hakknda 32 dava, Bursada 154ü tutuklu 415 sank hakknda 41 dava, Eskiehirde 32si tutuklu 114 sank hakknda 2 dava, Balkesirde 247si tutuklu 434 sank hakknda 38 dava, Yalovada 47si tutuklu 103 sank hakknda 1 dava, Erzurumda 72si tutuklu 93 sank hakknda 58 dava, Karsta 17 sank hakknda 1 dava, Erzincanda 276 sank hakknda 217 dava, Idrda 140 sank hakknda 2 dava, Samsunda 74ü tutuklu 204 sank hakknda 12 dava, çorumda 16s tutuklu 32 sank hakknda 1 dava, Amasyada 22si tutuklu 63 sank hakknda 2 dava, Tokatta 35 sank hakknda 5 dava, Sinopta 24ü tutuklu 78 sank hakknda 1 dava, çankrda 138i tutuklu 198 sank hakknda 7 dava, Kayseride 349 sank hakknda 75 dava, Sivasta 65i tutuklu 90 sank hakknda 19 dava, Krkkalede 140 tutuklu 270 sank hakknda 20 dava, Krehirde 160 tutuklu 335 sank hakknda 47 dava, Yozgatta 21i tutuklu 23 sank hakknda 3 dava, Nidede 59u tutuklu 85 sank hakknda 7 dava, Rizede 99 sank hakknda 9 dava, Diyarbakrda 120 sank hakknda 1 dava, Siirtte 55 sank hakknda 1 dava, Adanada 443ü tutuklu 848 sank hakknda 140 dava, Hatayda 949u tutuklu 2 bin 526 sank hakknda 170 dava, zmirde 86s tutuklu 151 sank hakknda 11 dava, Uakta 21i tutuklu 111 sank hakknda 1 dava, Denizlide 97si tutuklu 179 sank hakknda 4 dava, stanbulda bin 200 sank hakknda 200 dava, Mersinde 238i tutuklu 502 sank hakknda 76 dava, Antalyada 631i tutuklu bin 127 sank hakknda 173 dava, Ispartada 411i tutuklu 561 sank hakknda 86 dava, Burdurda 300ü tutuklu 560 sank hakknda 50 dava, Mulada 396s tutuklu 895 sank hakknda 60 dava, Gümühanede 69u tutuklu 82 sank hakknda 78 dava, Giresunda 90 sank hakknda 27 dava, Bayburtta 75 sank hakknda 1 dava, Orduda 140 tutuklu 322 sank hakknda 146 dava, Vanda 30 sank hakknda 25 dava, Karabükte 171 sank hakknda 108 dava, Zonguldakta 80i tutuklu 97 sank hakknda 4 dava, Sakaryada 6s tutuklu 10 sank hakknda 1 dava, Kocaelide 604 dava, Gaziantepte 841i tutuklu bin 496 sank hakknda 190 dava, anlurfada 743ü tutuklu bin 258 sank hakknda 59 dava, Kahramanmarata 584ü tutuklu bin 425 sank hakknda 15 dava ve Malatyada 486s tutuklu bin 884 sank hakknda 332 dava.

Adliye kaynaklar, bu davalar arasnda birlikte hareket ettikleri belirlenen sanklarla ilgili dosyalarn yan sra çok sayda sank hakknda tek tek açlan dosyalarn da bulunduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git